Przez ostatnie parę dni projektowałem główne elementy konstrukcyjne i drukowałem.
Początkowo zrobiłem bardzo luźny BOM, ale okazało się że sporo części już miałem i nie wszystkie zmiany są w nim uwzględnione, więc zostały zakładane elementy (np. wykorzystam TMC2130 z SPI zamiast A4988, PINDAv1 zamiast zwykłego czujnika indukcyjnego, silniki jakieś przypadkowe z szuflady), ponadto starałem się uwzględnić także każdą rzecz jaką wykorzystam, żeby BOM lepiej odzwierciedlał rzeczywistość i sądzę że jest co najmniej ~90% dokładny:
Podsumowanie mnie zaskoczyło

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=mLRCer1y8_I
Posiadając już sporo rzeczy to wydałem na początku poprzedniego tygodnia na to niewiele ponad 3 stówy (rama, niektóre części mechaniki), także mocno zdradliwe może być odpowiedzenie na pytanie; "ile Cię to wyszło?"

Także składanie drukarki samemu za parę stów - 300/500/700/itp. jest raczej nierealne* i podejrzewam, że takie błędne przekonanie (... że jednak da radę) bierze się właśnie z pominięcia kosztu zakupu wszystkich części.
Warto również zaznaczyć, że uwzględnione ceny są sklepowe (wszystko można kupić lokalnie) - jakby wszystko zamówić na aliexpress to pewnie byłoby dużo taniej - strzelam, że o połowę? Może 3/4.
*Chyba, że się już posiada sporo gratów lub znajdzie dobre okazje np na aliexpress to wtedy da radę, ale trzeba mieć na to poprawkę, bo nie każdy ma i nie każdy znajdzie.
Wiadomo jak to jest

-----------------------------------------------------------------------
Najdłużej ciągnął sie temat zamówienia części, bo dwa razy pręty trapezowe musiałem zwrócić - tak bardzo były do dupy.
Przykład: (co jest nie tak na tym zdjęciu?

Kupiłem ostatecznie z Poltech24 i są ok

----------------------------------------------------------------
Model jest w 80% zrobiony: Zostało zamodelować mocowanie okablowania, elektroniki, wyświetlacza i maskownicy napędu osi Z (z uchwytem).
---- Składanie
Oprócz drukowania części, przygotowanie polegało na nagwintowaniu v-slotów, przycięcie mocowań (płaskowników) i pokrycie ich matowym sprayem.
Samo złożenie ramy tak jak planowałem bardzo prosto, szybko i przyjemnie - trwało z godzinę
Zbliżenie na front (praktycznie takie same elementy są z tyłu oraz u góry drukarki) Miałem opory czy drukować czy dać profil od przodu, ale uznałem, że tak będzie łatwiej zamontować silniki na Z, poprowadzić pasek i napinacz (Y).
Mocowanie stołu:
Kolejna rzecz to dokończyć i zamontować oś XZ; jak widać praktycznie bearmod ze zmienionym lekko ekstruderem (jak w poprzedniej mojej drukarce) Po złożeniu znalazłem również takie podkładki (korek wycinany na laserze): Zastanawiam się czy zamontować?