Gluty na wydruku

Wyłącznie Prusa i3 - oryginał i klony
Anteq.ku
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2022, 18:15

Gluty na wydruku

Postautor: Anteq.ku » 14 sty 2022, 18:23

Drukując cokolwiek moja drukarka tworzy jakiegoś glutka z plastiku a po chwili go wykrywa i wyrzuca powiedomienie o crashu. Drukarka Prusa MK3S, nie upgrejdowana, materiał PLA ze średniej półki cenowej.

//EDIT: Poprawiono interpunkcję. Niestety chyba nie bardzo to pomogło w zrozumieniu o co chodzi. Może załącz jakieś zdjęcie.
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 898
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 552

Re: Gluty na wydruku

Postautor: JGFTW » 14 sty 2022, 18:47

Pierwsze co przyszło mi na myśl to drukowanie za wysoko; wydruk się nie przykleja odpowiednio do stołu, odkleja i taki nieforemny glut przykleja się do dyszy i/lub bloku i tyle z drukowania.

Czy robiłeś początkowe kalibrację pierwszej warstwy live z adjust? Opisane więcej tutaj: https://help.prusa3d.com/en/article/fir ... -i3_112364
Pozostałe artykuły dot. kalibracji: https://help.prusa3d.com/en/tag/mk3s-2/calibration_199

Piszesz o "crashu" - jakiś konkretny komunikat błędu?
Czy drukarka przechodzi self-test?
Czy może być to któryś z opisanych tu: https://help.prusa3d.com/en/tag/mk3s-2/ ... ooting_194 ?
Anteq.ku
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2022, 18:15

Re: Gluty na wydruku

Postautor: Anteq.ku » 19 sty 2022, 19:57

Tu masz zdjęcie może za jego pomocą powiesz coą wiecej
Załączniki
SmartSelect_20220119-195718_Gallery.jpg
Awatar użytkownika
dekas
Posty: 288
Rejestracja: 23 sty 2021, 21:28
x 95

Re: Gluty na wydruku

Postautor: dekas » 19 sty 2022, 20:37

Cześć,
Napisałeś "wykrywa", czyli alarm jest objawem, a nie przyczyną. Wydrukowane kółko też jest jakieś... "nieczyste". Ja miałem takie efekty przy przytkanej dyszy.
"Najsampierw" drukowało nierówno, ciśnienie w dyszy rosło i pojawiał się nagle "wyrzut", czyli glut.
Jeżeli to taki problem, sprawa prosta: podgrzej dobrze dyszę by jak najwięcej wypłynęło. Może wystarczy, albo od razu umyj w acetonie czy innej terpentynie (zależy od filamentu), wydłub resztki wykałaczką i szpilką, przepchaj dyszę odpowiednim wyciorem. I znowu masz nową dyszę :mrgreen:

Pozdrawiam, Tomek

P.S. dyszę zapchałem orając po stole - zdrapało się trochę PEI i wlazło w kanał. Retrakcja musiała wessać głębiej skoro samo nie wylazło.
Anteq.ku
Posty: 4
Rejestracja: 14 sty 2022, 18:15

Re: Gluty na wydruku

Postautor: Anteq.ku » 19 sty 2022, 20:56

Czyścilem dysze ostatnio, ale spróbuję jeszcze raz dzięki!
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 898
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 552

Re: Gluty na wydruku

Postautor: JGFTW » 21 sty 2022, 21:52

Patrząc na zdjęcie podejrzewam taki scenariusz:
Drukujesz element, ale masz rozszczelnioną głowicę i co jakiś czas filament wypływa przez powstałe szczeliny i skapując w obrys wydruku formuję krople i przykleja się do ścieżki w danym miejscu, a gdy drukarka na kolejnej warstwie przejeżdza głowicą (dyszą) w rzeczonym miejscu kropla jest już utwardzona - następuje zderzenie.

Dodatkowo dość nieprawidłowo wygląda nakładanie ścieżek (prześwity/przerwy) - zapewne spowodowane tym samym.

Proponuję zdemontować głowicę, wyczyścić porządnie i na gorąco prawidłowo skręcić.
Awatar użytkownika
artur_n
Posty: 827
Rejestracja: 20 lis 2017, 21:48
Lokalizacja: RJA
Drukarka: P3Steel, Hevo
x 134
Kontaktowanie:

Re: Gluty na wydruku

Postautor: artur_n » 21 sty 2022, 22:02

Więcej jak pewne, że tak właśnie jest!
P3Steel + dragon + BlTouch + Klipper-Rpi Zero 2 W
Hypercube Evolution [w budowie]

Wróć do „Prusa i3”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość