Problem z wyjęciem rurki PTFE
Problem z wyjęciem rurki PTFE
Cześć, mam problem z wyjęciem rurki ptfe z hotendu, nagrzewałem hotend i próbowałem wyciągnąć i nic nie idzie, jak używam siły to całą drukarkę potrafię podnieść
Ma ktoś jakieś rady?
Ma ktoś jakieś rady?
Licznik moich próśb o pomoc: 16.
Re: Problem z wyjęciem rurki PTFE
Daj zdjęcie, ale tam zwykle jest taki kolorowy krążek / kołnierz, który trzeba nacisnąć żeby dało się wyjąc rurkę.
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
u mnie jest czarny, przyciskam, próbuje wyciągnąć i nic. Nadal potrzeba zdjęcia?
Może wykręć złączkę z hotendu i wtedy spróbuj wyjąć rurkę. Tylko wcześniej musisz uwolnić drugi jej koniec.
Tak, bo czasem pod złączka jest blokada która trzyma całość na miejscu
Trzeba zobaczyć czy nie masz tej blokady.
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
była ta blokada, zdjąłem ale dalej nie moge wyjąć, w środku nie wiem skąd ale jest, że tak powiem syf. użyć bardzo dużo siły?
Jak zdjoles blokadę a dalej nie wychodzi, to wciskaj rurkę, i dopiero wtedy naciśnij ten krążek z góry (najlepiej wąskimi kombinerkami, szczypcami z obu stron).
Jak nie zadziała to po prostu wykręć z bloku razem z rurka. Może być tak że co filament wypłynąl i nie masz jak tego ułamka mm na dociśnięcie pierścienia.
Jak nie zadziała to po prostu wykręć z bloku razem z rurka. Może być tak że co filament wypłynąl i nie masz jak tego ułamka mm na dociśnięcie pierścienia.
Norbert
tak to u mnie wyglądamcxmcx pisze: ↑15 maja 2024, 19:33 Jak zdjoles blokadę a dalej nie wychodzi, to wciskaj rurkę, i dopiero wtedy naciśnij ten krążek z góry (najlepiej wąskimi kombinerkami, szczypcami z obu stron).
Na swojej ender 3 max miałem taki przypadek. Rurka mocno siedzi bo pod wpływem ciepła delikatnie się odkształca, powstał taki jakby mały rowek, pewnie w miejscu docisku rurki w złączce. Musiałem wykręcić złączkę z rurką i wtedy dopiero udało mi się tę rurkę wyjąć. Miałem nawet taki przypadek, że zacisk w złączce się rozleciał, wyleciały ze złączki jakieś malutkie blaszki, oczywiście po usunięciu rurki.
Także radzę kombinować i niestety bez użycie siły się nie obejdzie. Wydaje mi się, że dobrze jest mieć w zapasie nową rurkę i złączkę.
Także radzę kombinować i niestety bez użycie siły się nie obejdzie. Wydaje mi się, że dobrze jest mieć w zapasie nową rurkę i złączkę.