Ustawienie Ender 3 PRO?
- Kodi
- Postów w temacie: 26
- Drukarka: Ender 3 PRO, M5s Pro
- x 31
Ustawienie Ender 3 PRO?
Cześć,
Co może być powodem nieprawidłowego druku włosów tej postaci?
Parametry to: dysza 0.4mm druk warstwy 0.2
Co może być powodem nieprawidłowego druku włosów tej postaci?
Parametry to: dysza 0.4mm druk warstwy 0.2
- dziobu
- Zasłużony
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6330
- Kontakt:
Re: Ustawienie Ender 3 PRO?
Dopracuj retrakcję i chłodzenie detalu.
Kodi
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
- BobekNierobek
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: Flashforge 5M
- x 304
- alucard321pl
- Postów w temacie: 4
- Drukarka: Ender 5 Pro
- x 67
Nie wiem jak w innych slicerach, ale w Cura masz taką opcję jak minimum layer time i minimum speed. Znajdziesz je chyba w "dziale" cooling. Spróbuj zwiększyć time oraz zmniejszyć speed.
Lepszy efekt uzyskasz również zmieniając dyszę na mniejszą np. 0,2mm. Wychodzę z założenia, że dysza powinna być dobrana do detalu. Im mniejszy tym mniejsza dysza i vice versa.
Fajnie by też było, gdybyś napisał, co to za materiał.
Lepszy efekt uzyskasz również zmieniając dyszę na mniejszą np. 0,2mm. Wychodzę z założenia, że dysza powinna być dobrana do detalu. Im mniejszy tym mniejsza dysza i vice versa.
Kodi
Z partyjnym pozdrowieniem
Seba
Seba
- Kodi
- x 31
Domyślna temperatura druku: 210
Domyślna temperatura platformy roboczej: 60
Temperatura czuwania: 190
Długość retrakcji: 6.5
Prędkość retrakcji: 25
Prędkość wentylatora: 100
Jakieś propozycje co do ustawień? Jestem dosyć świeży w druku 3d.
Co odpowiada za tą opcje druku w CURA?BobekNierobek pisze: ↑31 maja 2024, 16:38 Ustaw slicer tak żeby takie "czubki" drukował znacznie wolniej.
Konkretna wypowiedź,alucard321pl post_i"d=167325 pisze:31 maja 2024, 23:23 Nie wiem jak w innych slicerach, ale w Cura masz taką opcję jak minimum layer time i minimum speed. Znajdziesz je chyba w "dziale" cooling. Spróbuj zwiększyć time oraz zmniejszyć speed.
Bawię się sam w druk 3d ale czas poprosić o pomoc

"minimum layer time" chodzi o końcową temperaturę druku? Mam ustawioną na 210 tak samo jak początkowa temperatura.
"minimum speed" 10.0mm/s
Co do dysz zamówiłem właśnie od 0.2 do 0.8 i mam ochotę się pobawić. Ale nie ukrywam, że nie mam pojęcia jeszcze co robię.
Materiał to fiberlogy easy pla
Po założeniu dyszy 0.2 jaką powinienem ustawić retrakcje i wysokość warstwy?
Przesyłam w załączniku ustawienia druku głowy GOKU

- Załączniki
-
- Kodi.3mf
- (78.23 KiB) Pobrany 59 razy
- alucard321pl
- Drukarka: Ender 5 Pro
- x 67
Za Copilotem, bo mam lenia:
Ustawienie “minimum layer time” w oprogramowaniu CURA odpowiada za kontrolowanie minimalnego czasu, jaki głowica drukująca spędza na każdej warstwie przed przejściem do następnej. Jest to ważne dla zapewnienia odpowiedniego chłodzenia warstwy przed nałożeniem kolejnej, co może poprawić jakość wydruku, szczególnie przy drukowaniu małych elementów, które mogą się zdeformować, jeśli nie zostaną odpowiednio schłodzone.
Zwiększenie wartości “Minimum Layer Time” spowoduje, że głowica drukująca będzie poruszać się wolniej, aby dać poprzedniej warstwie więcej czasu na ostygnięcie. Jest to szczególnie przydatne przy drukowaniu cienkich i wysokich obiektów, gdzie szybkie nakładanie kolejnych warstw może prowadzić do ich zniekształcenia z powodu niewystarczającego chłodzenia.
Ustawienie “minimum layer speed” w oprogramowaniu CURA określa minimalną prędkość, z jaką głowica drukująca może się poruszać podczas drukowania warstwy. Jeśli czas drukowania warstwy jest krótszy niż ustawiony “minimum layer time”, prędkość drukowania zostanie zmniejszona do wartości “minimum layer speed”, aby zapewnić, że każda warstwa ma wystarczająco dużo czasu na ostygnięcie przed nałożeniem kolejnej. Zwiększenie wartości “Minimum Layer Speed” spowoduje, że głowica drukująca będzie poruszać się wolniej, ale nie wolniej niż wartość określona w tym ustawieniu, nawet jeśli “minimum layer time” nie został jeszcze osiągnięty. Pozwala to na zachowanie równowagi między czasem chłodzenia a czasem drukowania, co jest szczególnie ważne przy drukowaniu drobnych detali.
Jeśli zaś chodzi o refrakcję i wysokość warstwy dla dyszy 0,2mm to:
- retrakcje ustaw przy pomocy generatora z tej strony: http://retractioncalibration.com/. Jeden wydruk i powinieneś wiedzieć jakie będą idealne parametry,
- wysokość warstwy z tego co mi się kojarzy powinna być w zakresie od 25 do 75% szerokości dyszy. Ja przeważnie drukuję na 50% czyli dla dyszy 0,4mm zwykle drukuję warstwę 0,2mm, a dla dyszy 0,2mm drukuję 0,1mm.
Ustawienie “minimum layer time” w oprogramowaniu CURA odpowiada za kontrolowanie minimalnego czasu, jaki głowica drukująca spędza na każdej warstwie przed przejściem do następnej. Jest to ważne dla zapewnienia odpowiedniego chłodzenia warstwy przed nałożeniem kolejnej, co może poprawić jakość wydruku, szczególnie przy drukowaniu małych elementów, które mogą się zdeformować, jeśli nie zostaną odpowiednio schłodzone.
Zwiększenie wartości “Minimum Layer Time” spowoduje, że głowica drukująca będzie poruszać się wolniej, aby dać poprzedniej warstwie więcej czasu na ostygnięcie. Jest to szczególnie przydatne przy drukowaniu cienkich i wysokich obiektów, gdzie szybkie nakładanie kolejnych warstw może prowadzić do ich zniekształcenia z powodu niewystarczającego chłodzenia.
Ustawienie “minimum layer speed” w oprogramowaniu CURA określa minimalną prędkość, z jaką głowica drukująca może się poruszać podczas drukowania warstwy. Jeśli czas drukowania warstwy jest krótszy niż ustawiony “minimum layer time”, prędkość drukowania zostanie zmniejszona do wartości “minimum layer speed”, aby zapewnić, że każda warstwa ma wystarczająco dużo czasu na ostygnięcie przed nałożeniem kolejnej. Zwiększenie wartości “Minimum Layer Speed” spowoduje, że głowica drukująca będzie poruszać się wolniej, ale nie wolniej niż wartość określona w tym ustawieniu, nawet jeśli “minimum layer time” nie został jeszcze osiągnięty. Pozwala to na zachowanie równowagi między czasem chłodzenia a czasem drukowania, co jest szczególnie ważne przy drukowaniu drobnych detali.
Jeśli zaś chodzi o refrakcję i wysokość warstwy dla dyszy 0,2mm to:
- retrakcje ustaw przy pomocy generatora z tej strony: http://retractioncalibration.com/. Jeden wydruk i powinieneś wiedzieć jakie będą idealne parametry,
- wysokość warstwy z tego co mi się kojarzy powinna być w zakresie od 25 do 75% szerokości dyszy. Ja przeważnie drukuję na 50% czyli dla dyszy 0,4mm zwykle drukuję warstwę 0,2mm, a dla dyszy 0,2mm drukuję 0,1mm.
Kodi, morf
Z partyjnym pozdrowieniem
Seba
Seba
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 637
Cura ma więcej opcji, ale i tak wszystko się sprowadza do tego, że trzeba mieć BARDZO wydajne chłodzenie dla takich pierdółek.
To moje normalne ustawienia dla PET-G: Czyli:
- normalnie dmucham na 20%
- maksimum dmuchania jest na 100% jeżeli warstwa drukuje się mniej niż 'minimum layer time'
- jeżeli czas drukowania warstwy jest krótszy niż 5s, to i tak kręć wiatrakiem jakby to był 'minimum layer time'
- minimalna prędkość drukowania to 10mm/s
- lift head - mam wyłączone, ale jak się włączy, to drukarka drukuje warstwę z minimalną prędkością i jeżeli nadal czas jest krótszy od 'minimum layer time', to podnosi dyszę i czeka aż ten czas upłynie - UWAGA: nie robi to retrakcji, więc z dyszy coś może wyciec, więc trzeba sobie odpowiedzieć czy lepiej mieć przegrzanego bloba czy bloby i ubytki od cieknięcia
- można ustawić inną (zazwyczaj niższą) temperaturę dla krótkich warstw - UWAGA: ustawienie tej opcji psuje skrypty modyfikujące temperaturę (np. do wieży temperatur)
To moje normalne ustawienia dla PET-G: Czyli:
- normalnie dmucham na 20%
- maksimum dmuchania jest na 100% jeżeli warstwa drukuje się mniej niż 'minimum layer time'
- jeżeli czas drukowania warstwy jest krótszy niż 5s, to i tak kręć wiatrakiem jakby to był 'minimum layer time'
- minimalna prędkość drukowania to 10mm/s
- lift head - mam wyłączone, ale jak się włączy, to drukarka drukuje warstwę z minimalną prędkością i jeżeli nadal czas jest krótszy od 'minimum layer time', to podnosi dyszę i czeka aż ten czas upłynie - UWAGA: nie robi to retrakcji, więc z dyszy coś może wyciec, więc trzeba sobie odpowiedzieć czy lepiej mieć przegrzanego bloba czy bloby i ubytki od cieknięcia
- można ustawić inną (zazwyczaj niższą) temperaturę dla krótkich warstw - UWAGA: ustawienie tej opcji psuje skrypty modyfikujące temperaturę (np. do wieży temperatur)
- Kodi
- x 31
Po Waszych propozycjach udało się ustawić drukarkę do użytku, oto efekt końcowy.
Jest to mój druki taki projekt
Teraz tylko drukować! 
Jest to mój druki taki projekt

dziobu, alucard321pl, Andrzej_W, morf, majek, fyme, Mecenas, PrzemoS, JGFTW
- dziobu
- Zasłużony
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6330
- Kontakt:
Zupełnie się nie obrazimy jak założysz temat ze swoimi wydrukami i będziesz tam wrzucał tego więcej.
Kodi, fyme, WillingMagic
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Paweł
- szpiglasowy
- x 33
(Rozumiem, że miało być "drugi".)
Ja chętnie się dowiem czym i jak projektujesz takie figurki.