dysza która nie nitkuje
- Igor
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 271
- Kontakt:
Re: dysza która nie nitkuje
Zmierz sobie ile rurki wyjdzie między dyszą a dolną powierzchnią festozłączki. Dodaj do tego 0,2-0,3 mm i taki odcinek rurki sobie przygotuj. Wrzuć go do kanału aby dotykał dyszy, na to daj podkładkę M3 poszerzaną (może być potrzebne zeszlifowanie jej zewnętrznej krawędzi) i dokręć festozłączką. Odtąd szczelność rurka-dysza nie będzie zależała od tego jak mocno festozłączka trzyma długą ruszającą się rurkę. Nawet jak się poluzuje to nie ma wpływu na "szparkę". Zrobiłem tak w dwóch maszynach, w tym w Enderze który od tego czasu ze 20-30 kg PETG przepracował. Rurka Bowdena już niemal lata w złączce (z pół milimetra luzu góra-dół) ale nie ma to wpływu na pracę hotendu. Najwyżej trzeba dopisać wartość tego luzu do retrakcji.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Ja już złożyłem to dzisiaj i testowałem. Jest nieco lepiej, ale nadal kłaczkuje. Dla mnie jest to zero-jedynkowe: albo nie kłaczkuje i jest dobrze, albo kłaczkuje i nie ważne mniej czy bardziej - nie chcę tego.
Zrobiłem tak, że wystawiłem tą rurkę na 2mm i sprawdziłem wciskając o blat czy jestem w stanie zrównać ją z rurką gwintowaną - jestem. Ona jest dosyć elastyczna i spręża się na tyle, że chowa się cała i po odpuszczeniu wysuwa się znowu. Przy złączce narysowałem kreskę i nic się nie poruszyło. Ostatecznie cofnąłem troszkę i zostawiłem żeby taki dobry milimetr wystawała. Wydaje mi się, że na chwilę obecną nie ma szans, żeby to nie było szczelne no chyba, że rurka się kurczy albo traci sprężystość pod wpływem temperatury. Pomysł z podkładką podoba mi się, ale ja twierdzę nadal, że to jest kwestia dyszy. Kiedyś ktoś pisał. że dziadowskie dysze mają za krótką kapilarę.
Zrobiłem tak, że wystawiłem tą rurkę na 2mm i sprawdziłem wciskając o blat czy jestem w stanie zrównać ją z rurką gwintowaną - jestem. Ona jest dosyć elastyczna i spręża się na tyle, że chowa się cała i po odpuszczeniu wysuwa się znowu. Przy złączce narysowałem kreskę i nic się nie poruszyło. Ostatecznie cofnąłem troszkę i zostawiłem żeby taki dobry milimetr wystawała. Wydaje mi się, że na chwilę obecną nie ma szans, żeby to nie było szczelne no chyba, że rurka się kurczy albo traci sprężystość pod wpływem temperatury. Pomysł z podkładką podoba mi się, ale ja twierdzę nadal, że to jest kwestia dyszy. Kiedyś ktoś pisał. że dziadowskie dysze mają za krótką kapilarę.
Rozczaruje kolegę ale nitkowanie wcale nie jest zerojedynkowe.
Pomijam ustawienie retrakcji i mechanikę głowicy poprawnie złożoną ale do tego masz jeszcze kilka parametrów.
Przy niższej temp masz dużo mniej nitkowania a nawet wcale (np.PLA), ale kosztem mniejszej spójności warstw. Poza tym jeszcze materiał i tak:
PLA przy 180 może Ci zupełnie nie nitkować, przy 210 już pewnie zacznie. PET już łatwiej nitkuje ale da się ogarnąć. A jak wrzucisz nylon....
Pomijam ustawienie retrakcji i mechanikę głowicy poprawnie złożoną ale do tego masz jeszcze kilka parametrów.
Przy niższej temp masz dużo mniej nitkowania a nawet wcale (np.PLA), ale kosztem mniejszej spójności warstw. Poza tym jeszcze materiał i tak:
PLA przy 180 może Ci zupełnie nie nitkować, przy 210 już pewnie zacznie. PET już łatwiej nitkuje ale da się ogarnąć. A jak wrzucisz nylon....
Nylon owszem - trochę mi nitkował, ale z PLA, PETG, ASA nie miałem na tej pierwszej dyszy żadnych problemów. Z ASA drukowałem na zamówienie takie tulejki po 25 sztuk na raz to by mnie chyba trafiło jakbym je musiał opiłowywać.
- Andrzej_W
- Drukarz
- Postów w temacie: 3
- Drukarka: 3d Pen
- x 846
Zamontowałem cały nowy hot end. Kompletny, zmontowany fabrycznie z dyszą, grzałką, termistorem i bowdenem. To samo a nawet powiedział bym że gorzej. Mam jeszcze jeden trop: w którą stronę powinien dmuchać wentylator? Ma dmuchać z boku na radiator i powietrze wychodzi dołem czy odwrotnie?
- Andrzej_W
- Drukarz
- Postów w temacie: 3
- Drukarka: 3d Pen
- x 846