Druk z Prusy mk3.5 z wczoraj. Pla od DD. Każdy inny pla drukuje się u mnie bez problemów a te od DD tak. Coś się Prusy nie lubią z pla od DD
Musze do tego przysiąść
Prusa MK4 i stopa słonia na górnej warstwie
Re: Prusa MK4 i stopa słonia na górnej warstwie
Faktycznie idealnie nie jest.
U mnie nie ma znaczenia firma, tylko kształt i wielkość Ale to zabrzmiało
Napisałem odpowiedź do prusy i czekam na odzew. Poinformuję co fachowcy napiszą.
A czy u Ciebie na wydrukach typu pudełko widać na zewnątrz gdzie kończy się dno? Czy występuje efekt kadłuba?
Kolega denior pisał, że to problem slicerów opartych na PS, że w Cura to nie występuje. Może coś w tym jest, bo na enderze drukowałem z cury i takich problemów nie miałem, a ona MK4 nie obsługuje żeby sprawdzić tę teorie.
U mnie nie ma znaczenia firma, tylko kształt i wielkość Ale to zabrzmiało
Napisałem odpowiedź do prusy i czekam na odzew. Poinformuję co fachowcy napiszą.
A czy u Ciebie na wydrukach typu pudełko widać na zewnątrz gdzie kończy się dno? Czy występuje efekt kadłuba?
Kolega denior pisał, że to problem slicerów opartych na PS, że w Cura to nie występuje. Może coś w tym jest, bo na enderze drukowałem z cury i takich problemów nie miałem, a ona MK4 nie obsługuje żeby sprawdzić tę teorie.
Czasem mi ta "linia kadluba" wychodzi niestety. Zazwyczaj gdy mam tylko 2 obrysy. Na szczęście większość druków robię z 4-6 obrysami a tam tego efektu prawie wcale nie ma. Cury nie próbowałem bo nie chce mi się tworzyć profilu dla mk3.5 ale jeśli mi się będzie nudzić to sprawdzę.
- denior
- Postów w temacie: 4
- Drukarka: P1P
- x 208
Flow ustawione na 0,96 bo takie mam dla innych pla (rosa3d, fiberlogy) i tak puściłem bez żadnych testów.
A czy możesz nakreślić jak taki profil stworzyć dla MK4 - oczywiście jeśli to możliwe.fyme pisze: ↑09 sty 2025, 20:03 Czasem mi ta "linia kadluba" wychodzi niestety. Zazwyczaj gdy mam tylko 2 obrysy. Na szczęście większość druków robię z 4-6 obrysami a tam tego efektu prawie wcale nie ma. Cury nie próbowałem bo nie chce mi się tworzyć profilu dla mk3.5 ale jeśli mi się będzie nudzić to sprawdzę.
W zasadzie to przeklepanie ustawień drukarki z Prusa slicer (bo jest gotowy profil) do cury a później ewentualne poprawki tam gdzie trzeba.
- JGFTW
- Drukarz
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: Ender 3 v3 SE
- x 906
No nie wiem czy to tak zadziała, kiedyś jak żonglowałem slicerami to próbowałem tak robić i efekty były różne, ale raczej nieprzewidywalne i nie polecam tak robić.
Najlepiej załadować profil domyślny stworzony pod Cure (przeklikać w menu) i to jego trochę pozmieniać, ale nie przepisywać wartości dobranych w innym programie.
Projekty i wydruki: viewtopic.php?t=10902
Printables: https://www.printables.com/@JGFTW/models
miniprusa MC3: github | worklog | printables
MPCNC worklog
Printables: https://www.printables.com/@JGFTW/models
miniprusa MC3: github | worklog | printables
MPCNC worklog
Tu bardziej myślałem o limitach maszynowych, przyspieszeniach i takich tam bo tak bym ja to zrobił. No bo skąd tak na prawdę wziąć takie ustawienia dla takiego tworu jakim jest na przykład Prusa mk3.5. Oczywiście jeśli coś by nie trybiło to wtedy ustawienia bym modyfikował ale punkt wyjścia już mam.