Prusa MK4 i stopa słonia na górnej warstwie

Jakość druku Cię nie zadowala?
mcxmcx
Drukarz
Postów w temacie: 3
x 336

Re: Prusa MK4 i stopa słonia na górnej warstwie

Post autor: mcxmcx »

Zrób flow wg orca a grubość ścianek na razie olej.

Będzie dobrze.
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
Postów w temacie: 9
x 496

Post autor: Jarewa »

To nie jest flow, nie na górnym wypełnieniu, a tytuł jest mylący bo to nie jest stopa słonia. Stopa słonia i flow miało by znaczenie przy pierwszych warstwach a nie górnych, a nawet nie górnych bo nawet w połowie druku

Jedynie co jest tu podejrzanie to kompensacja stołu, jaką masz ustawioną wysokość zanikania? co by świadczyło że może jednak stół źle ustawiony. Masz mapę stołu?
Mecenas
Postów w temacie: 20
x 35

Post autor: Mecenas »

Wiem, że to nie jest stopa słonia, ale bardzo podobnie wygląda. Napisałem zresztą, że na górnej warstwie.
Skąd mam wziąć mapę stołu?
Awatar użytkownika
Igor
Postów w temacie: 8
Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
x 329
Kontakt:

Post autor: Igor »

Tytuł jest sugestywny i zanim otwarłem to miałem już w głowie błąd jaki wychodzi koledze.

Jak dla mnie stół, jeśli do rozważań, to później.

Daj zrzut ekranu ze slicera gdzie pokazane są prędkosci w pociętym modelu.
Ostatnio zmieniony 02 sty 2025, 17:02 przez Igor, łącznie zmieniany 1 raz.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Postów w temacie: 1
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 612

Post autor: majek »

Ja bym dał drukowanie obrysów jako pierwsze (co już padło tu w wątku, ale jest trochę workaroundem) i zmniejszył nachodzenie wypełnienia na ściany. Bo tu po prostu materiał się nie mieści i jak obrys robi się na końcu, to tak właśnie wychodzi. Flow też może być minimalnie za duży.
Można też zwiększyć liczbę ścian, co powinno trochę zniwelować rozpychanie się wypełnienia, ale ja bym zrobił w tej kolejności:
- ustawić prawidłowo flow!
- zmniejszać nachodzenie wypełnienia na ściany (jak będzie za mało, to pojawią się dziury na styku wypełnienia i ścian)
- jeżeli to nadal nie pomoże, to zmienić, żeby ściany zewnętrzne były drukowane jako pierwsze
- jak już nic nie pomoże, to więcej obrysów i zastanowić się dlaczego nadal tego materiału jest za dużo
Awatar użytkownika
Igor
x 329
Kontakt:

Nachodzenie wypełnienia na sciany, w PS nazywa się "infill anchor".

Uwaga generalna do slicera - przeglądając listy parametrów można niechcący nastawić któryś z nich na kosmiczną wartość przekręciwszy rolką nad polem z wartością parametru. Kiedyś mi się zdarzył podobny wypadek i dłuższą chwilę zajęło dojście do tego.

Spróbuj z jedną płaską kostkę (20x20x5mm) z możliwie grubymi warstwami. Np 0.25 dla dyszy 0.4. I z cienkimi np 0.1mm
Ostatnio zmieniony 02 sty 2025, 17:07 przez Igor, łącznie zmieniany 1 raz.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 496

tego ci nie powiem nie mam mk4 ale pewnie jakby wpisał w konsoli " G29 T ; print bed topography report" to by wypluwało pomiary i wystarczy je podać
Igor pisze: 02 sty 2025, 17:03 Nachodzenie wypełnienia na sciany, w PS nazywa się "infill anchor".
A nie zauważyłeś że takie cyrki się dzieją też przy drukowaniu ściany w połowie gdzie nie ma wypełnień.
Awatar użytkownika
Igor
x 329
Kontakt:

Na jednym z modeli (ten biały z łukiem) widzę tylko kawałek na scianie niestykającej się z wypelnieniem ale na wysokości dużego wypelnienia.
Awatar użytkownika
Jarewa
Drukarz
x 496

Pomarańczowy to samo.
Mecenas
Postów w temacie: 20
x 35

Post autor: Mecenas »

Co do mapy stołu. Muszę podłączyć drukarkę do komputera i użyć Pronterface?
Włączyłem drukowanie kostki o wymiarach 90x130x15 mm i praktycznie żadnej poprawy, pomimo zmniejszenia flow do wartości 0,975. Nawet pojawiła się skaza na powierzchni w prawym dolnym rogu.
Dołączam zdjęcia i zrzuty ekranu z PS z szybkościami. Nie wiedziałem które wyświetlić, więc na jednym jest szybkość druku a na drugim rzeczywista szybkość druku.
Załączniki
2025-01-02_183641.jpg
2025-01-02_183352.jpg
IMG20250102183125.jpg
IMG20250102183028.jpg
IMG20250102183018.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kalibracja, problemy”