Prusa MK4 i stopa słonia na górnej warstwie
Re: Prusa MK4 i stopa słonia na górnej warstwie
Prusa leveling guide nie działa na mk4. Na mk3.5 też nie.
Znaczy nie działa od strzała. Trzeba by edytować g code. Jest coś na ten temat na github.
Znaczy nie działa od strzała. Trzeba by edytować g code. Jest coś na ten temat na github.
Właśnie wydrukował się sześcian z wpisaną linią M420 Z{max_print_height}
Nic to nie dało, wydruk wyszedł identyczny jak bez tej komendy.
Dla sprawdzenia podpinam gcod obiektu i startowy jaki był przy generowaniu tego sześcianu.
Nic to nie dało, wydruk wyszedł identyczny jak bez tej komendy.
Dla sprawdzenia podpinam gcod obiektu i startowy jaki był przy generowaniu tego sześcianu.
- Załączniki
-
- Ksztalt-Szescian_0.4n_0.2mm_PLA_MK4IS_1h22m.txt
- (752.83 KiB) Pobrany 12 razy
-
- G_code_startowy.txt
- (2.59 KiB) Pobrany 18 razy
- morf
- Drukarz
- Postów w temacie: 2
- Drukarka: Reprapy,PrMK3S,P1S
- x 1842
TL DR kontaktowałes się z supportem?
Jeśli to zupełnie nowa maszyna to może zwrócić / wymienić żeby nie walczyć
Jeśli to zupełnie nowa maszyna to może zwrócić / wymienić żeby nie walczyć
Done is better than perfect.
Spróbuj zmniejszyć szerokość wytłaczania (ekstruzji) na górnej warstwie. Domyślnie jest chyba 0.42. Sprawdź 0.4 albo coś w ten deseń.
Na starym enderze 3 walczyłem z czymś podobnym
Na starym enderze 3 walczyłem z czymś podobnym
Wysłałem do nich emaila i czekam na odpowiedź. Dzisiaj jeszcze odkryłem, że gniazdo od zasilania drukarki chyba się rozwala bo wystarczy lekkie dotknięcie przewodu i się wyłącza. A przewód był wyjmowany może z 5 razy tylko. Na dodatek podczas drukowania pierwszej warstwy pojawiły się jakieś dziwne wibracje stołu. Jak dotknę go palcem to znikają, Ręce mi opadają powoli i chyba faktycznie zgłoszę ją do serwisu.
Co to zmniejszenia szerokości ścieżki na górnej warstwie, to spróbuję to sprawdzić jutro lub pojutrze i dam znać.
Jeden problem rozwiązany. Ten z wtyczką, faktycznie była słabo wciśnięta.
Spróbowałem też zmniejszyć szerokość ścieżki na górnej warstwie ale nic to nie dało. Małe rzeczy wychodzą dobrze a duże źle.
Poczekam jeszcze w tym tygodniu na odpowiedź od prusy i najpewniej zgłoszę ją do serwisu. Chyba, że prześlą jakieś cudowne rozwiązanie i drukarka zacznie drukować prawidłowo.
Spróbowałem też zmniejszyć szerokość ścieżki na górnej warstwie ale nic to nie dało. Małe rzeczy wychodzą dobrze a duże źle.
Poczekam jeszcze w tym tygodniu na odpowiedź od prusy i najpewniej zgłoszę ją do serwisu. Chyba, że prześlą jakieś cudowne rozwiązanie i drukarka zacznie drukować prawidłowo.
Otrzymałem taką odpowiedź od PT Prusy.
"
Biorąc pod uwagę że są to większe wydruki, najpewniej modele się odrobinę podwijają - na jakiej płycie Pan drukuje, i czym ją czyści? Jaki materiał jest używany do wydruków? Proszę sprawdzić i dać znać czy ten sam problem pojawia się też przy drukowaniu mniejszych części, np. sześcianu 30x30x30mm."
O ile dobrze pamiętam, to drukując na enderze 3 max często na początku podwijał mi się wydruk ale takich wypływek jak na pruskie sobie nie przypominam. Coś mi się wydaje, że gdy im napiszę, że mniejsze wydruki wychodzą dobrze to stwierdzą, że to normalne przy większych wydrukach, tak jak kiedyś im pisałem na temat "linii kadłuba", a konkretnie widać taką linię na moich zdjęciach, gdzie kończy się np. dno pudełka i zaczyna ściana. Stwierdzili, że to fizyka i że tego nie da się naprawić i odesłali do artykułu właśnie o linii kadłuba na benchy. A gdy im wspomniałem, że ender 3 max takich cyrków nie robił, to napisało, że ender jest tak nieprzewidywalną maszyną, że nie ma co porównywać.
"
Biorąc pod uwagę że są to większe wydruki, najpewniej modele się odrobinę podwijają - na jakiej płycie Pan drukuje, i czym ją czyści? Jaki materiał jest używany do wydruków? Proszę sprawdzić i dać znać czy ten sam problem pojawia się też przy drukowaniu mniejszych części, np. sześcianu 30x30x30mm."
O ile dobrze pamiętam, to drukując na enderze 3 max często na początku podwijał mi się wydruk ale takich wypływek jak na pruskie sobie nie przypominam. Coś mi się wydaje, że gdy im napiszę, że mniejsze wydruki wychodzą dobrze to stwierdzą, że to normalne przy większych wydrukach, tak jak kiedyś im pisałem na temat "linii kadłuba", a konkretnie widać taką linię na moich zdjęciach, gdzie kończy się np. dno pudełka i zaczyna ściana. Stwierdzili, że to fizyka i że tego nie da się naprawić i odesłali do artykułu właśnie o linii kadłuba na benchy. A gdy im wspomniałem, że ender 3 max takich cyrków nie robił, to napisało, że ender jest tak nieprzewidywalną maszyną, że nie ma co porównywać.
- denior
- Postów w temacie: 4
- Drukarka: P1P
- x 208
To że widać dno na ścianie to wina zbyt małej ilości ścian, co ciekawe wszystkie slicery typu prusaslicer, orca, bambustudio mają ten problem na cura tego nie bylo
Drukarka Bambulab P1S
- Igor
- Postów w temacie: 8
- Drukarka: Prusa Mk3 i "rzeźby"
- x 329
- Kontakt:
Chwila. Zgłaszasz problem ze "stopą słonia u góry" czy też "linią kadłuba" a oni odpowiadają o podwinięciu? Nawet gdyby jakieś skrajne podwinięcie miało wpływ na to z czym masz problem, to ta stopa nie byłaby równomierna, byłaby pochodną podwinięcia i występowała nad miejscami podwiniętymi a nad niepodwiniętymi by jej nie było.
Co do przyczepności ich płyt, zwłaszcza tej śliskiej grubopziarnistej, trzeba niestety postąpić odwrotnie niż w instrukcji piszą. Przemyć acetonem na dzień dobry a potem najlepiej użyć kleju - najwydajniejszy i nie brudzący okolicy jest ten od DD w aplikatorze (żadne spraye). Ale kiedy pytają - opisujesz swoje użytkowanie płyty przepisując zalecenia z instrukcji. Inna rzecz, że powinieneś im od razu odpowiedzieć że pytasz o zupełnie inną rzecz.
Co do przyczepności ich płyt, zwłaszcza tej śliskiej grubopziarnistej, trzeba niestety postąpić odwrotnie niż w instrukcji piszą. Przemyć acetonem na dzień dobry a potem najlepiej użyć kleju - najwydajniejszy i nie brudzący okolicy jest ten od DD w aplikatorze (żadne spraye). Ale kiedy pytają - opisujesz swoje użytkowanie płyty przepisując zalecenia z instrukcji. Inna rzecz, że powinieneś im od razu odpowiedzieć że pytasz o zupełnie inną rzecz.
Złote zasady: 1. You get what you paid for 2. Works? Don't fix! 3.Tanie okaże się najdroższe 4. Nie zoptymalizujesz procesu, którego nie rozumiesz 5. Konserwuj, nie czekaj aż padnie do reszty