artillery sidewinder x2 Klliper zmiana z -offsetu po restarcie
artillery sidewinder x2 Klliper zmiana z -offsetu po restarcie
Witam. Ponieważ w trakcie prac nad pierwszą drukarką otrzymałem bardzo dużo cennej pomocy to postanowiłem po raz kolejny sięgnąć po doświadczenie innych użytkowników. Problem dotyczy drukarki artillery sidewinder x2. Kupiłem drukarkę jako używaną ze względu na duże pole robocze i faktu że mój stary vertex frankenstain miał jednak duże ograniczenia. Powszedni właściciel mówił że mało używał bo wydruki nie trzymały się stołu. Problem udało się naprawić ale tylko częściowo.Trzeba było dobrze odtłuścić stół i użyć lakieru do włosów. Niestety i to nie zawsze pomagało. Zakupiłem teksturowaną płytę PEI z bazą magnesową na oryginalny stół. Upgrade sprawił ogromną różnice. Zaznaczę również że od razu zmieniłem stockowy firmware na klippera ponieważ jest on dla mnie wygodniejszy. Zmieniłem też oryginalne stepsticki gdyż oryginały potwornie się grzały. Zainstalowałem TMC2226 V1.0. gdyż chciałem tak jak w starej drukarce mieć komunikację uart. Dorobiłem kabelki i podpiłem je na wyjściach EXT1 i 2. Dodałem też nowy hotend gdyż nie miałem żadnego zapasu. Zmówiłem upgradowany zestaw z grzałką ceramiczną i heatbreak bi metalowym. Sam hotend wydaje się też lżejszy. Drukarka drukuje świetnie ale ma duży problem z którym sobie nie radzę. Wykonałem w klipper poziomowanie stołu potem z-offset. Wykonałem wydruk by zrobić ręczną korektę z-offsetu. Na koniec stworzyłem bedmesh. Problem jest taki że drukarka po starcie ma źle ustawiony offset. Jak po uruchomieniu wykonam wydruk korekcyjny dla offsetu i dopiero puszcze docelowy wydruk wtedy pierwsza warstwa jest idealna. Zapiszę zmiany drukarka drukuje kilka wydruków dobrze i nagle głupieje. Problem występuje rożnie ale za to zawsze po włączeniu drukarki. Ustawienia są poprawnie zapisane w pliku konfiguracyjnym. Myślałem że to czujnik poziomowania (stockow) wiec postanowiłem go wymienić przy okazji przejść na czujnik magnetyczny PINDA v2 (Chciałem dać v2 by mieć kompensacje temp ale to był błąd i żałuje że nie dałem super pindy). Oczywiście na nowym czujniku drukarka zachowuje się tak samo. Wymiary modeli gdy ustawie pierwszą warstwę są ok nie ma oznak żeby jakieś warstwy były pominięte czy silnik krokowy zgubił kroki. Może ktoś jakieś pomysły? Mi się moje już skończyły