problem z temperaturą eryone er-20

Jakość druku Cię nie zadowala?
byrbyr
Postów w temacie: 2

problem z temperaturą eryone er-20

Post autor: byrbyr »

Mam problem przez który wykrywana temperatura bardzo sie wacha z czego robi to intensywniej im wieksza jest temperatura co często prowadzi do thermal runaweya (nie jest to wina termistora bo jak zauwazylem problem to wymieniłe go na nowy)
Tutaj filmik z tego jak to wyglada
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Postów w temacie: 1
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 6306
Kontakt:

Re: problem z temperaturą eryone er-20

Post autor: dziobu »

Dość dziwnie temperatura skacze na początku. Termistor może i jest ok, ale kabel między nim a pcb też?
byrbyr
Postów w temacie: 2

Post autor: byrbyr »

dziobu pisze: 04 lut 2025, 22:36 Dość dziwnie temperatura skacze na początku. Termistor może i jest ok, ale kabel między nim a pcb też?
szczerze mówiąc jestem bardzo na początku mojej przygody z drukowaniem 3d dlatego musiałem sprawdzić czym jest pcb. I szczerze mówiąc nie mam pojęcia wymieniłem termistor bo to prosta sprawa, wystarczy kabelek przypiąć nowy ale boje sie wymieniać kabel od pcb. Żeby to zrobić trzba jakiś specjalny kabel kupić? I czy będę musiał coś lutować, bo w tym profesjonalistą też nie jestem. ( jeśli ktoś miał by taką możliwość to możecie wysłać mi filimk jak to zrobic jak znajdziecie bo ja nawet nie wiem czego szukac).
Awatar użytkownika
dekas
x 143

Post autor: dekas »

Bez lutowania da się żyć, tylko sprawdzenie czegoś na szybko będzie droższe i nie będzie na szybko.
Uczyć się lutować tylko po to by dwa razy naprawić drukarkę? Będzie jeszcze drożej i palce się poparzą.
Uszkodzoną masz płytkę (czyli PCB) lub gniazdko/wtyczkę lub kabelek. Wymieniasz, aż trafisz.
Kabelki i wtyczki lecą najczęściej i są tanie, więc od nich się zaczyna.
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Drukarz
Drukarka: 3d Pen
x 935

Post autor: Andrzej_W »

Ja bym sprawdził czy termistor który kupiłeś pasuje do konfiguracji drukarki. Czyli sprawdzić w dokumentacji jaki był zastosowany. Plus pid zrobić.
Kabelki też sprawdzić :D
Awatar użytkownika
alucard321pl
Drukarka: Ender 5 Pro
x 64

Post autor: alucard321pl »

Wątpię, aby takie skoki w odczycie temperatury były spowodowane złą definicją termistora w fw. Odczyt byłby błędny (zawyżony/zaniżony), ale nie skakał by w taki sposób. Tutaj musi dochodzić do skoków w rezystancji i w takim wypadku również obstawiam wadliwy przewód lub wtyczkę. Multimetr w dłoń i sprawdzamy.
Mecenas
Z partyjnym pozdrowieniem
Seba
Mecenas
x 36

Post autor: Mecenas »

W moim enderze miałem podobny problem. Urywały się kabelki od grzałki w miejscu łączenia ich z przewodami do pcb. Wystarczyło kabelek "zarobić" na nowo i złączyć z przewodem od pcb na zacisk - tak było w oryginale.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kalibracja, problemy”