Mam problem przez który wykrywana temperatura bardzo sie wacha z czego robi to intensywniej im wieksza jest temperatura co często prowadzi do thermal runaweya (nie jest to wina termistora bo jak zauwazylem problem to wymieniłe go na nowy)
Tutaj filmik z tego jak to wyglada
problem z temperaturą eryone er-20
- dziobu
- Zasłużony
- Postów w temacie: 1
- Drukarka: ZMorph 2.0(S)
- x 6306
- Kontakt:
Re: problem z temperaturą eryone er-20
Dość dziwnie temperatura skacze na początku. Termistor może i jest ok, ale kabel między nim a pcb też?
Pozdrawiam
Paweł
Projekty: ELF | AVAT 01 | HotPlate-1
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
Paweł
Drukarki: Flsun i3 Plus | Flsun G | Kossel | FF Dreamer | Monoprice MP Mini | Copymaster3D Pro 500 | AIO Robotics ZEUS | Zmorph 2.0 | Climber 7
Też fajne: Wydruki | Moje twory w 3D | Inne
szczerze mówiąc jestem bardzo na początku mojej przygody z drukowaniem 3d dlatego musiałem sprawdzić czym jest pcb. I szczerze mówiąc nie mam pojęcia wymieniłem termistor bo to prosta sprawa, wystarczy kabelek przypiąć nowy ale boje sie wymieniać kabel od pcb. Żeby to zrobić trzba jakiś specjalny kabel kupić? I czy będę musiał coś lutować, bo w tym profesjonalistą też nie jestem. ( jeśli ktoś miał by taką możliwość to możecie wysłać mi filimk jak to zrobic jak znajdziecie bo ja nawet nie wiem czego szukac).
Bez lutowania da się żyć, tylko sprawdzenie czegoś na szybko będzie droższe i nie będzie na szybko.
Uczyć się lutować tylko po to by dwa razy naprawić drukarkę? Będzie jeszcze drożej i palce się poparzą.
Uszkodzoną masz płytkę (czyli PCB) lub gniazdko/wtyczkę lub kabelek. Wymieniasz, aż trafisz.
Kabelki i wtyczki lecą najczęściej i są tanie, więc od nich się zaczyna.
Uczyć się lutować tylko po to by dwa razy naprawić drukarkę? Będzie jeszcze drożej i palce się poparzą.
Uszkodzoną masz płytkę (czyli PCB) lub gniazdko/wtyczkę lub kabelek. Wymieniasz, aż trafisz.
Kabelki i wtyczki lecą najczęściej i są tanie, więc od nich się zaczyna.
- Andrzej_W
- Drukarz
- Drukarka: 3d Pen
- x 935
Ja bym sprawdził czy termistor który kupiłeś pasuje do konfiguracji drukarki. Czyli sprawdzić w dokumentacji jaki był zastosowany. Plus pid zrobić.
Kabelki też sprawdzić
Kabelki też sprawdzić

- alucard321pl
- Drukarka: Ender 5 Pro
- x 64
Wątpię, aby takie skoki w odczycie temperatury były spowodowane złą definicją termistora w fw. Odczyt byłby błędny (zawyżony/zaniżony), ale nie skakał by w taki sposób. Tutaj musi dochodzić do skoków w rezystancji i w takim wypadku również obstawiam wadliwy przewód lub wtyczkę. Multimetr w dłoń i sprawdzamy.
Mecenas
Z partyjnym pozdrowieniem
Seba
Seba
W moim enderze miałem podobny problem. Urywały się kabelki od grzałki w miejscu łączenia ich z przewodami do pcb. Wystarczyło kabelek "zarobić" na nowo i złączyć z przewodem od pcb na zacisk - tak było w oryginale.