Parę mankamentów w wydrukach

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
Langista
x 5

Parę mankamentów w wydrukach

Post autor: Langista »

Witam wszystkich

Napalony nowym filmem na YouTube, gdzie pewien jegomość pokazywał zmianę ustawień w orca-slicerze tak, aby drukować mosty bez podpór, od razu zabrałem się za wypróbowanie tego cudnego ustawienia. Sprawdziłem takie ustawienia, które większości osób pasowały i miały spoko rezultat.
U mnie jednak jest problem, bo podczas drukowania zauważyłem, że mosty nawet nie dochodzą do ściany, przez co brakuje podparcia od ścianki i filament leci na dół, które ustawienia za to odpowiadają?
Aktualnie mam Flow Rate na 1,2, Density na 115% i prędkość drukowania mostów na 60mm/s (było domyślnie 50) ale chyba drukarka olewa to ustawienie bo nie wygląda to jak 6cm na sekundę 😅
https://megawrzuta.pl/nldlfv17
Drugi problem to dziwne wywalanie filamentu na bok przy druku na ustawieniach 0,08 mm (ultra fine) ale tylko przy początkowym skosie, później idzie bez problemów. Na ustawieniach 0,15 mm już tego problemu nie ma, jest za to problem z dziwnym przeskokiem w warstwie, kiedy zaczyna drukować most.
https://megawrzuta.pl/zqd2tpxr

Ustawienia druku : dysza pierwsza warstwa 220, kolejne 230 (maks dla Silk pla od devil design)

Czy to może dysza hartowana już się kończy po tych kilku rolkach na samym pla?
Awatar użytkownika
cieplok
x 81

Re: Parę mankamentów w wydrukach

Post autor: cieplok »

Na Ozyrysa i na Apisa wyrzuć to raczysko do hostowania zdjęć i wrzuć je na forum viewtopic.php?f=22&t=2109
morf
Awatar użytkownika
morf
Drukarz
Drukarka: Reprapy,PrMK3S,P1S
x 1898

Post autor: morf »

Ustalmy pare konkretow.
1. o jakim filmie i jakim setcie ustawiem mowa?
Czy chodzi o ten?

2. jaka drukarka?
3. czy taki podstawowy element drukuje sie poprawnie?
https://makerworld.com/en/models/191606 ... Id-2055448

Wrzucam przyklad jak to wyglada u mnie bezposrednio na tych ustawieniach:
wyrduk_bridge.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Done is better than perfect.
Awatar użytkownika
Langista
x 5

Nagrania nie da rady, maks 20 MB załączniki a nagranie ma 100.

Drukarka to Ender 3, ale w sumie z tego to tylko rama została bo płyta to skr E3 V3 mini, głowica spider (ta poprawiona), direct extruder z podwójnymi kołami, grzałka 60W
IMG20251119112625.jpg
IMG20251119112655.jpg
IMG20251119112705.jpg
IMG20251119112713.jpg
Przyznam się bez bicia, że nie robiłem wcześniej testów, jedynie na próbę wydrukowałem ten sam element tylko bez podpór, bo zależy mi wydrukować sporo tych elementów jak najszybciej, bez zmiany filamentu. Widać że ogólnie miałoby to szanse, gdyby filament zakotwiczał się chociaż na ściance, ale drukarka nawet tak daleko nie dojeżdża i nie ma jak się złapać, do tego ten flow 1,2 na bank nie wchodzi, bo widać jak cienkie są te pierwsze druciki, które faktycznie się łapią.
mcxmcx
Drukarz
x 354

Post autor: mcxmcx »

Masz problem w mechanice.

Możesz to rozwiązać (na sztukę )zwiększając overlap.
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
Awatar użytkownika
Langista
x 5

A jaki konkretnie problem z mechaniką może to powodować?
mcxmcx
Drukarz
x 354

Post autor: mcxmcx »

"luzy nawrotu"
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 694

Post autor: majek »

Pokaż screenshot ze slicera na tej pierwszej warstwie z mostami.
Awatar użytkownika
Langista
x 5

mcxmcx pisze: 19 lis 2025, 14:21 "luzy nawrotu"
To by było dziwne, pasek miesiac temu wymieniałem na Continental, jest dobrze naciągnięty, czyżby oryginał wytrzymał 3 lata druku a zamiennik ledwo miesiąc i już się wyciąga? Wrócę z pracy do domu to cykne screena ze slicera.

Przy podporach tego problemu nie było, filament łapał się ścianek, problem z takim zaczynaniem druku w powietrzu pojawił się przy nowej wersji orki (nightly) i na pierwszy rzut oka ścieżki dobrze wyglądały ale może inne oko się czegoś więcej dopatrzy.
Awatar użytkownika
Langista
x 5

Chyba jednak mam winowajcę, z jakiegoś powodu poluzowała się prawa strona osi Z. Z racji że już dawno nie czyściłem drukarki, to wypada wyciągnąć śruby trapezowe, przeczyścić je i zakonserwować na nowo smarem ptfe.

https://megawrzuta.pl/hplewxol

Jakie rozszerzenie nagrań musi być? Odrzuca MP4 ale nie mówi jaki akceptuje...

Tutaj ss ze slicera :
Warstwa 149.jpg
Warstwa 150.jpg
Widać, że w teorii na jednej warstwie ściany powinno się to zakotwiczyć, jednak w praktyce to nawet chyba nie dojeżdża, albo się nie zatrzymuje żeby się złapało. Znajdę czas na ogarnięcie tego luzu i dam znać, czy pomogło z tymi dziwnymi artefaktami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kalibracja, problemy”