Parę mankamentów w wydrukach
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 694
Re: Parę mankamentów w wydrukach
Nie wiem jak w Orca, ale w Cura to znany problem jeżeli mosty mają się zaczepić na wąskiej ścianie.
Zmniejsz liczbę ścian do 2 (albo nawet do 1) i zobacz czy będzie to lepiej wyglądać. Jeżeli to pomoże, to możesz zrobić jakiś modyfikator, żeby tylko na tej warstwie robił mniej ścian.
Jeżeli możesz i masz miejsce, to dorób przed samym dnem lekki stożek, tak żeby tuż pod tą płaszczyzną było więcej ścian i slicer miał gdzie te mosty zaczepić.
Tak to wygląda w Cura jeżeli liczba ścian jest równa 3: A tak jak zmniejszy się liczbę ścian do 2:
Zmniejsz liczbę ścian do 2 (albo nawet do 1) i zobacz czy będzie to lepiej wyglądać. Jeżeli to pomoże, to możesz zrobić jakiś modyfikator, żeby tylko na tej warstwie robił mniej ścian.
Jeżeli możesz i masz miejsce, to dorób przed samym dnem lekki stożek, tak żeby tuż pod tą płaszczyzną było więcej ścian i slicer miał gdzie te mosty zaczepić.
Tak to wygląda w Cura jeżeli liczba ścian jest równa 3: A tak jak zmniejszy się liczbę ścian do 2:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
mcxmcx
- Drukarz
- x 354
Ja bym jeszcze dał na samej górze, pod tym nakryciem, takie trójkątne rozszerzenie z milimetr, dwa.
Żeby łatwiej było zakotwiczyć,
Żeby łatwiej było zakotwiczyć,
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
- Langista
- x 5
W sumie, można by dodać jakiś chamfer, tylko pytanie czy w tedy też sobie nie przesunie do najbliższej krawędzi chamfera. Ciekawe że w Curze zachodzi na dwie warstwy, a w Orce na jedną tylko 
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 694
Ale sprawdziłeś czy obrysy w Orce też nie wpływają na to?Langista pisze: 20 lis 2025, 18:07 Ciekawe że w Curze zachodzi na dwie warstwy, a w Orce na jedną tylko![]()
- Langista
- x 5
Jeszcze nie mam jak, popołudniowe zmiany trzymaj mnie w pracy do 23 
- Langista
- x 5
Dobra, mam te drugie ustawienia i tu jest już normalnie
Jeszcze nie miałem czasu przeczyścić śrub trapezowych ale na szybko widziałem, że jedna nakrętka już się chyba wyrobiła, przepracowała rok dłużej od poprzedniej, zanim dołożyłem drugi napęd Z i ma minimalny luz, mimo maksymalnego dociśnięcia rolek do profilu.
- Langista
- x 5
No to tak : oś Z ogarnięta na picobello, nawet w niektórych maszynach na których pracowałem, a zbudowanych na szynach tak dokładnie nie jest.
Efekt? Według mnie tragedia.. zmieniłem w międzyczasie wentylator, nie jest łatwo go ogarnąć bo na 100% tak schładza hotend, że grzałka głupieje. Wcześniej siedział 24V a teraz mam 12V i nie wiem, czy nie wrócić do starego, bo jakoś tego wydruku to jakaś porażka, czy to wina tego wentylatora?
Kiedy drukował się most, widziałem że filament zamiast zwyczajnie wychodzić z głowicy, podwijał się do góry, a w miejscach gdzie powinien się niby zakotwiczyć, praktycznie nie wychodził z głowicy..
Efekt? Według mnie tragedia.. zmieniłem w międzyczasie wentylator, nie jest łatwo go ogarnąć bo na 100% tak schładza hotend, że grzałka głupieje. Wcześniej siedział 24V a teraz mam 12V i nie wiem, czy nie wrócić do starego, bo jakoś tego wydruku to jakaś porażka, czy to wina tego wentylatora?
Kiedy drukował się most, widziałem że filament zamiast zwyczajnie wychodzić z głowicy, podwijał się do góry, a w miejscach gdzie powinien się niby zakotwiczyć, praktycznie nie wychodził z głowicy..
-
mcxmcx
- Drukarz
- x 354
Zrobiłeś LA?
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
- Langista
- x 5
Nie pomyślałem o tym
o ile to by wyjaśniło detale, co odpowiada nadal za te same błędy w początkowych warstwach i na warstwie z mostem?
-
mcxmcx
- Drukarz
- x 354
Też LA.
I weź najpierw ogarnij to na normalnym filamencie, nie na silk, a do tego ogarnij wentylator, bo wygląda że jak wentylator się załącza to tracisz flow
I weź najpierw ogarnij to na normalnym filamencie, nie na silk, a do tego ogarnij wentylator, bo wygląda że jak wentylator się załącza to tracisz flow
morf