Parę mankamentów w wydrukach

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 694

Re: Parę mankamentów w wydrukach

Post autor: majek »

Nie wiem jak w Orca, ale w Cura to znany problem jeżeli mosty mają się zaczepić na wąskiej ścianie.

Zmniejsz liczbę ścian do 2 (albo nawet do 1) i zobacz czy będzie to lepiej wyglądać. Jeżeli to pomoże, to możesz zrobić jakiś modyfikator, żeby tylko na tej warstwie robił mniej ścian.
Jeżeli możesz i masz miejsce, to dorób przed samym dnem lekki stożek, tak żeby tuż pod tą płaszczyzną było więcej ścian i slicer miał gdzie te mosty zaczepić.

Tak to wygląda w Cura jeżeli liczba ścian jest równa 3:
Screenshot_2025-11-20_12-13-58.png
A tak jak zmniejszy się liczbę ścian do 2:
Screenshot_2025-11-20_12-14-18.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mcxmcx
Drukarz
x 354

Post autor: mcxmcx »

Ja bym jeszcze dał na samej górze, pod tym nakryciem, takie trójkątne rozszerzenie z milimetr, dwa.

Żeby łatwiej było zakotwiczyć,
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
Awatar użytkownika
Langista
x 5

Post autor: Langista »

W sumie, można by dodać jakiś chamfer, tylko pytanie czy w tedy też sobie nie przesunie do najbliższej krawędzi chamfera. Ciekawe że w Curze zachodzi na dwie warstwy, a w Orce na jedną tylko 🤔
Awatar użytkownika
majek
Drukarz
Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
x 694

Post autor: majek »

Langista pisze: 20 lis 2025, 18:07 Ciekawe że w Curze zachodzi na dwie warstwy, a w Orce na jedną tylko 🤔
Ale sprawdziłeś czy obrysy w Orce też nie wpływają na to?
Awatar użytkownika
Langista
x 5

Jeszcze nie mam jak, popołudniowe zmiany trzymaj mnie w pracy do 23 😅
Awatar użytkownika
Langista
x 5

Dobra, mam te drugie ustawienia i tu jest już normalnie
Warstwa 151.jpg
Jeszcze nie miałem czasu przeczyścić śrub trapezowych ale na szybko widziałem, że jedna nakrętka już się chyba wyrobiła, przepracowała rok dłużej od poprzedniej, zanim dołożyłem drugi napęd Z i ma minimalny luz, mimo maksymalnego dociśnięcia rolek do profilu.
Awatar użytkownika
Langista
x 5

No to tak : oś Z ogarnięta na picobello, nawet w niektórych maszynach na których pracowałem, a zbudowanych na szynach tak dokładnie nie jest.

Efekt? Według mnie tragedia.. zmieniłem w międzyczasie wentylator, nie jest łatwo go ogarnąć bo na 100% tak schładza hotend, że grzałka głupieje. Wcześniej siedział 24V a teraz mam 12V i nie wiem, czy nie wrócić do starego, bo jakoś tego wydruku to jakaś porażka, czy to wina tego wentylatora?
IMG20251124170121.jpg
IMG20251124170131.jpg
IMG20251124170148.jpg
Kiedy drukował się most, widziałem że filament zamiast zwyczajnie wychodzić z głowicy, podwijał się do góry, a w miejscach gdzie powinien się niby zakotwiczyć, praktycznie nie wychodził z głowicy..
mcxmcx
Drukarz
x 354

Zrobiłeś LA?
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.
Awatar użytkownika
Langista
x 5

Nie pomyślałem o tym 😂 o ile to by wyjaśniło detale, co odpowiada nadal za te same błędy w początkowych warstwach i na warstwie z mostem?
mcxmcx
Drukarz
x 354

Też LA.

I weź najpierw ogarnij to na normalnym filamencie, nie na silk, a do tego ogarnij wentylator, bo wygląda że jak wentylator się załącza to tracisz flow
morf
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kalibracja, problemy”