Ja bym zrobił jeszcze test 0-0.1, to wyjdzie czy rzeczywiście 0.05 jest najlepsze.
Ale i tak podstawowym problemem jest brak chłodzenia wydruku. Bez tego nie porobisz 7cm mostów. Poza tym masz tam bardzo mały punkt zaczepienia i szybki nawrot - jak to tam nie zdąży ostygnąć, to nie złapie. A jak gdzieś się przerwie nitka, to dysza zaczyna to ciągnąć za sobą i w pierwszym miejscu gdzie to zahaczy, to masz bloba.
Bez chłodzenia, to sobie można PET-G drukować i to niezbyt szybko. Oczywiście również godząc się, że już 1-2 cm mosty będą zwisać.
Parę mankamentów w wydrukach
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 694
- Langista
- x 5
Re: Parę mankamentów w wydrukach
Wiem, próbuje coś z tym zrobić ale nie mam czasu dobrze usiąść i zaprojektować jakiś sensowny duct, bo nic co szukałem z gotowców nie pasuje do mojego endera..
Jak na razie test zrobiłem na flow 1 i 115%, efekt jest taki : Już to mnie dużo bardziej satysfakcjonuje. Domyślam się, że w przypadku braku chłodzenia, im niższa prędkość mostów, tym lepiej?
Jak na razie test zrobiłem na flow 1 i 115%, efekt jest taki : Już to mnie dużo bardziej satysfakcjonuje. Domyślam się, że w przypadku braku chłodzenia, im niższa prędkość mostów, tym lepiej?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Langista
- x 5
Chyba jak na brak chłodzenia, to najlepsze możliwe ustawienie : 110% gęstości i 1.5 flow
Nie pasuje mi jednak to, jak wymiarów nie trzyma, bo przy krawędzi górnej ewidentnie jest ta warstwa szersza, i nie wiem o co tutaj chodzi..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PSZ
- Jarewa
- Drukarz
- x 554
Jak to gora jak piszesz to mechanika osi z do kitu. I popracuj nad mostami.
- majek
- Drukarz
- Drukarka: vn-corexy, EZT-3D T1
- x 694
Jeżeli masz na myśli wymiar na poziomie tych mostów, to jest to efekt właśnie za dużego flow.Langista pisze: 28 lis 2025, 11:29 Chyba jak na brak chłodzenia, to najlepsze możliwe ustawienie : 110% gęstości i 1.5 flow
Nie pasuje mi jednak to, jak wymiarów nie trzyma, bo przy krawędzi górnej ewidentnie jest ta warstwa szersza, i nie wiem o co tutaj chodzi..
Możesz zmienić kolejność drukowania tak, żeby najpierw drukowane były obrysy, a później wypełnienie.
A tak swoją drogą wątek się na tyle ciągnie, że pewnie już dawno byś wykombinował jakiekolwiek chłodzenie
-
mcxmcx
- Drukarz
- x 354
I owin hotend szmatką i kaptonem jak nie masz skarpety. pamietaj, nie blokuj chłodzenia dla heatbreak
Jeżeli przypadkiem podam ceny w GBP to sobie kolego, koleżanko, pomnóż razy pięć.