Tarantula pro Hero Me fan duct i inne mody

Jakość druku Cię nie zadowala?
ODPOWIEDZ
ozzi91
x 1

Tarantula pro Hero Me fan duct i inne mody

Post autor: ozzi91 »

Hej,

Czy jest sens interesowania się wydrukiem jakiegoś moda do chłodzenia wydruku takich jak Hero Me albo np Bullseye? Poprawia to rzeczywiście cokolwiek względem Stocka?

I drugie: czy metalowy czy tam aluminiowy ekstruder z alie może wpłynąć na to, że Filament się będzie mniej ślizgał i uda się podkręcić prędkość wydruku?

Co mam:
Klipper i input shaper
3d touch
Mody do napinania pasków.
Szklany stół
Zrobiony ten mod anticlog z rurka ptfe.

Jakby ktoś zaproponował jakieś mody do tej drukarki to bede wdzięczny. Im taniej a duży efekt tym lepiej. Wiadomo, nie przesadzajcie bo potem się okaże że lepiej po prostu kupić coś nowego :D
Awatar użytkownika
JGFTW
Drukarz
Drukarka: DIY Prusa Bear
x 982

Re: Tarantula pro Hero Me fan duct i inne mody

Post autor: JGFTW »

ozzi91 pisze: 03 cze 2026, 14:59 Czy jest sens interesowania się wydrukiem jakiegoś moda do chłodzenia wydruku takich jak Hero Me albo np Bullseye? Poprawia to rzeczywiście cokolwiek względem Stocka?
Nie mam tej drukarki, ale tak ogólnie jak się kiedyś bawiłem w modyfikowanie podobnej drukarki to tak, te mody dają realnie lepsze kierowanie nawiewu i pozwalają lepiej schłodzić detal. Przy czym ten nawiew nie wygląda najgorzej (dwi pochylone turbiny 4010 - bez dramatu). Warto spróbować.
image.png
Co realnie pozwoli poprawić zarówno jakość jak i prędkość to zmiana ekstrudera z Bowdena na Direct oraz zmiana głowicy na all metal (nie przechodź na all metal na bowdenie, bo to będzie złe połączenie - duża szansa na blokowanie przy długiej retrakcji, która w bowdenie jest wymagana).

Upiekłbym na Twoim miejscu dwie pieczenie na jednym ogniu i przerobił głowicę kompletnie.
Coś w tym stylu (sherpa mini ekstruder):
image.png
https://www.printables.com/search/all-m ... herpa+mini

Jak chodzi o rzeczy o jakie nie pytałeś to warto dołożyć nakrętki samohamowne na kółka od stołu (jeżeli są tam kółka w postaci zatopionych insertów):
https://www.printables.com/model/317119 ... nyloc-nut-
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kalibracja, problemy”