Nie działa autopoziomowanie nierówny druk

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
Wioletowy
Posty: 121
Rejestracja: 21 kwie 2017, 11:19
Lokalizacja: Łódź
Drukarka: Kossel Mini

Re: Nie działa autopoziomowanie nierówny druk

Postautor: Wioletowy » 11 sty 2018, 22:24

Nie mogę wywołać tej komendy, bo chodzi o to żeby sprawdzić wskazania kilka razy w tym samym miejscu tak ?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2490
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 211

Re: Nie działa autopoziomowanie nierówny druk

Postautor: dragonn » 11 sty 2018, 22:31

Żeby wywołać tą komendę musisz mieć w sofcie włączoną opcję Z_MIN_PROBE_REPEATABILITY_TEST jeśli masz Marlina oczywiście. Jak w reptier nie wiem. I tak o to chodzi, przy czym ta komenda ładnie zwraca medianę, średnią itp.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 2338
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 250

Re: Nie działa autopoziomowanie nierówny druk

Postautor: Kopytko » 11 sty 2018, 22:59

Te sciągacze ramion nie zahaczają Ci o paski jak głowica jest blisko krawędzi ?
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
Wioletowy
Posty: 121
Rejestracja: 21 kwie 2017, 11:19
Lokalizacja: Łódź
Drukarka: Kossel Mini

Re: Nie działa autopoziomowanie nierówny druk

Postautor: Wioletowy » 12 sty 2018, 16:33

Zrobiłem ten test zmin niżej zamieszczam wyniki. Co do sciągaczy nie zahaczają o paski :)
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (11.27 KiB) Przejrzano 100 razy
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2490
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 211

Re: Nie działa autopoziomowanie nierówny druk

Postautor: dragonn » 12 sty 2018, 16:36

Hmmm chyba nie tutaj problem, wynika wygląda lepiej niż na moim klonie bltouch. Wrzuć może cały config Marlina tutaj.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Wioletowy
Posty: 121
Rejestracja: 21 kwie 2017, 11:19
Lokalizacja: Łódź
Drukarka: Kossel Mini

Re: Nie działa autopoziomowanie nierówny druk

Postautor: Wioletowy » 12 sty 2018, 17:06

Proszę udostępniam Config
Załączniki
Configuration.h
(59.49 KiB) Pobrany 3 razy
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2490
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 211

Re: Nie działa autopoziomowanie nierówny druk

Postautor: dragonn » 12 sty 2018, 20:41

Config chyba ok. Jesteś pewny że się czasem nie rusza ten czujnik w trakcie pomiarów?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Wioletowy
Posty: 121
Rejestracja: 21 kwie 2017, 11:19
Lokalizacja: Łódź
Drukarka: Kossel Mini

Re: Nie działa autopoziomowanie nierówny druk

Postautor: Wioletowy » 12 sty 2018, 22:14

Na dniach postaram się rozebrać drukarkę i złożyć od nowa, może jakiś błąd popełniłem przy składaniu ramy chociaż mało prawdopodobne. Na 99% się nie rusza mam czasami problem żeby zdjąć ta sondę z effectora, także raczej znikoma szansa na jakikolwiek ruch z jej strony. Jutro pokombinuje z ustawieniem stołu jak najbardziej równo się da ręcznie, jak nic nie pomoże to ponowne lecz tym razem powolne złożenie konstrukcji ramy.
Awatar użytkownika
Wioletowy
Posty: 121
Rejestracja: 21 kwie 2017, 11:19
Lokalizacja: Łódź
Drukarka: Kossel Mini

Re: Nie działa autopoziomowanie nierówny druk

Postautor: Wioletowy » 13 sty 2018, 14:05

Mam jeszcze pytanie, Jeśli będzie zle ustawiony convex/concave i effector będzie się poruszał łukiem przy ruchach w osi x tudzież w osi y , to czy leveling osi Z powinien to wyłapać i skorygować ?
Awatar użytkownika
Wioletowy
Posty: 121
Rejestracja: 21 kwie 2017, 11:19
Lokalizacja: Łódź
Drukarka: Kossel Mini

Re: Nie działa autopoziomowanie nierówny druk

Postautor: Wioletowy » 13 sty 2018, 14:40

Dosłownie przed sekunda ustawiając te luki effectora zauważyłem dość nietypowa sytuacje a mianowicie głowica robi falę o dziwo znieniajac SMOOTH_ROD_OFFSET nic się nie zmienia btw ramiona są na pewno proste ponieważ były docinanie dosłownie tydzień temu no już sam nie wiem. Chyba się przezuce na kartezjańską bo ta to czarna magia :thumbdown:
Załączniki
A8707F09-B4A9-4BE3-AF9B-4848CE2FAF0C.jpeg

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kkk i 1 gość