Kłopot z ustawieniami Cura 3.2

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Kłopot z ustawieniami Cura 3.2

Postautor: margas » 17 maja 2018, 10:40

Usiłuje ustawić parametry druku dla modelu i choć próbowałem korygować różne parametry nic z tego nie wychodzi i sam już nie wiem gdzie popełniam błąd powodujący takie koszmarne wydruki. Kostka kalibracyjna wyszła dobrze ale to jedyny poprawny wydruk reszta prostych modeli które próbowałem wydrukować już nie i tak namieszałem w ustawieniach że już tego nie ogarniam. Google niestety nie jest zbyt pomocne bo ilu drukarzy tyle sugestii ustawień. W załączniku *.zip definicje konfiguracji Cura i drukarki a na zdjęciu problem.
Załączniki
bubel2.jpg
bubel1.jpg
A_5 cura.def.zip
(926 Bajtów) Pobrany 7 razy
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4114
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 468

Re: Kłopot z ustawieniami Cura 3.2

Postautor: dragonn » 17 maja 2018, 10:41

Co to za drukarka? Masz grzany stół? Mnie to wygląda jak by pierwsza warstwa miała problem z przyleganiem lub drukujesz zbyt szybko pierwszą warstwę.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3092
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 395

Re: Kłopot z ustawieniami Cura 3.2

Postautor: Kopytko » 17 maja 2018, 11:26

Za blisko stołu, zbyt niska temp dla tej pierwszej warstwy i zatłuszczony stół, odtłuścić można bardzo dobrze octem spirytusowym , który w większości domów znajdzie się od ręki.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: Kłopot z ustawieniami Cura 3.2

Postautor: margas » 17 maja 2018, 13:36

Drukarka to JGaurora. Stół wypoziomowany na "kartkę" i wyczyszczony żeby dobrze przylegało bo z tym też były małe "schody". Temperatura głowicy na pierwszej warstwie 205 wysokość 0.3 potem 200 wysokość 0.2. Stół 70 potem 60.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1867
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 328

Re: Kłopot z ustawieniami Cura 3.2

Postautor: McKee » 18 maja 2018, 12:36

Prędkość pierwszej warstwy?
Na początek ustaw z 10-15mm/s
Ja u siebie staram się nie przekraczać 30mm/s dla pierwszej warstwy ale to już po "tuningu" (mam ustawione i działa, ale powoli do tego dochodziłem zaczynając od wolnego 10mm/s).
Moim zdaniem pierwsza warstwa jest za wysoka. 0.3mm nie rozprasuje się ładnie przy dyszy 0.4mm.

Przy PLA nie ma sensu grzać stołu (moim zdaniem).
Motto na dziś: "How may I amuse you?"
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: Kłopot z ustawieniami Cura 3.2

Postautor: margas » 18 maja 2018, 12:48

Nie siedzę z założonymi rękami tylko szukam dobrych ustawień. Jest już lepiej ale pojawiły się takie "wypryski" i nie wiem który parametr skorygować.
Załączniki
WP_20180518_12_42_57_Pro.jpg
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1867
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 328

Re: Kłopot z ustawieniami Cura 3.2

Postautor: McKee » 18 maja 2018, 12:51

Szerzej ścieżki. "First Layer Width". Ja mam ustawione 125% (ale zupełnie inna drukarka i slicer).
Motto na dziś: "How may I amuse you?"
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: Kłopot z ustawieniami Cura 3.2

Postautor: margas » 18 maja 2018, 16:55

Ale się wpuściłem w maliny … włączyłem sobie prasowanie ale bez opcji na ostatniej warstwie i prasował ….. wyszło nieźle ale czas …. UFF ..
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: Kłopot z ustawieniami Cura 3.2

Postautor: margas » 19 maja 2018, 08:35

Czyli takie "brzuszki" to efekt chwilowego niedoboru filamentu ?.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1867
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 328

Re: Kłopot z ustawieniami Cura 3.2

Postautor: McKee » 19 maja 2018, 10:35

Wręcz przeciwnie. Warstwy na siebie zachodzą, ale czasem za bardzo, filament się nie mieści / ew źle przylega do stołu i wtedy 'wybija' zamiast się dać rozprasować.
Trochę dziwnie to u Ciebie wygląda, bo u mnie to zawsze było w jednym spójnym obszarze - jak 'wybiło' w jednym miejscu to zwykle też na sąsiedniej ścieżce obok. Ogólnie za dużo filamentu - można lekko podnieść głowicę (ja co 0,02mm softwareowo to zmieniałem), albo rozszerzyć ścieżki / zmienić szerokość ścieżek.

Sprawdziłem to jeszcze u siebie, bo pamiętam, że zawsze wydawało mi się, że ten parametr jakoś 'odwrotnie' działa, i że kiedyś nawet 200% miałem, ale w "obecnych" profilach na 3 drukarkach mam: 150%, 100% i 100% - przy czym najładniej drukuje 1-szą warstwę ta na 150% ustawiona. Nie ruszam tego od dawna zgodnie z zasadą "działa to nie dotykać". To kompletnie różne drukarki, różny autoleveling (jedna bez).
Testy, testy, testy ... musisz to sobie ustawić zmieniając co wydruk lekko parametry tak, żeby było dobrze ;) - zmień szerokość ścieżki na 120 i 80% i porównaj.
Motto na dziś: "How may I amuse you?"

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość