Przesunięcie warstw

Jakość druku Cię nie zadowala?
suszykuba
Posty: 15
Rejestracja: 07 maja 2017, 15:16

Przesunięcie warstw

Postautor: suszykuba » 31 maja 2018, 17:23

Pacjent: Creality CR-10
Problem: przesunięcie warstw w osi Y i czasami w osi X
Pół roku drukarka chodziła bez zarzutu. Drukowała każdy narzucony projekt. Ostatnio nie jestem w stanie wydrukować "bardziej skomplikowanych rzeczy" powyżej 1,5-2 cm wysokości. Wszelkiego rodzaju kostki testowe, kalibracyjne, proste wysokie prostopadłościany, wysokie walce bez problemu się drukują. Nie mam zarzutu co do jakości wydruku. Jednak gdy przyjdzie do wydrukowania czegoś bardziej rozbudowanego to klops. Miesiąc temu próbowałem wydrukować wolant (kierownica w samolocie) z cessny. Super pięknie... przez pierwsze dwa centymetry. Później przesuwające się warstwy w osi X i Y i spaghetti... a wcześniej nigdy nie było problemu. No to sprawdzam gcode, jest ok, sprawdzam paski no są okej, nie ma szans na skakanie itd. Sprawdzam zębatki, wszystko ok. Żadne kable nie przeszkadzają, nic nie zaczepia. Spróbuję jeszcze raz przy mniejszej prędkości. 30mm/s -dalej się przesuwa... wcześniej szło na 110mm/s, a w komorze było ciepło to uznałem, że krokowce mogły się grzać. Wolniej nic nie dało. Puściłem wydruk z PLA, bez komory chciałem wyeliminować grzanie się silników. Problem dalej występuje... zarzuciłem projekt wolantu, wydrukowałem jakiś zaczep kamerki do szybowca i on wyszedł super. To uznałem, że problem zanikł. Sprawy domowe i szkolenie szybowcowe w trakcie zabrały cały czas na drukowanie więc drukarka stała przez około miesiąc w szczelnej komorze.
Skoro zrobiło się ciepło, a na działce sucho to przydałoby się podlać truskawy i kawałek trawnika. Ale oczywiście nie będę stał i podlewał ręcznie skoro mam drukarkę więc z thingiversa puściłem jakiś zraszacz. Zadowolony zostawiłem drukarkę domownikom z instrukcją "jak się skończy to wyłącz". Po powrocie oczywiście drukarka była wyłączona, ale wydruk skopany. Po jakichś 2cm warstwy przesuwały się w osi Y, gdzie wcześniej jeździły w obu osiach. I wydruk prezentuje się tak:
Nockę spędziłem na drukowaniu wszelkiego rodzaju kostek i wszystko wychodziło. Po puszczeniu jeszcze raz wydruku znowu to samo...
Internety mówią o problemach z odczytem z karty SD. Możliwe? Na ile w to wierzyć? Nie mam narazie możliwości podłączenia komputera, ani raspberrego i puszczenia wydruku "bezpośrednio". A wszystkie karty pamięci znajdują się w telefonach rodzinki... Rozważać coś innego?
Obrazek
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4339
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 520

Re: Przesunięcie warstw

Postautor: dragonn » 31 maja 2018, 17:30

To raczej nie są problemy z odczytem z karty SD bo one powodują bardziej losowe problemy. Po prostu silnik raczej gubią kroki.
Przyczyn może być kilka:
- coś zaczęło się przegrzewać
- coś mechanicznie się wyrobiło i przez to osie zaczęły chodzić ciężej
Ja bym zaczął od sprawdzenia temperatury stepsticków i silników. Jeśli oba są zimne to zwiększyłbym prąd na silnikach X i Y.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
zouk
Posty: 96
Rejestracja: 30 sty 2017, 07:03
Lokalizacja: Pruszcz Gdański
x 15

Re: Przesunięcie warstw

Postautor: zouk » 31 maja 2018, 17:35

Ja do tego co @dragonn napisał dodam podwijająca się warstwa o którą zahacza głowica.
suszykuba
Posty: 15
Rejestracja: 07 maja 2017, 15:16

Re: Przesunięcie warstw

Postautor: suszykuba » 31 maja 2018, 17:42

@dragonn
A to wtedy nie byłoby na każdym wydruku problemu?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 4339
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 520

Re: Przesunięcie warstw

Postautor: dragonn » 31 maja 2018, 17:44

Nie musi tak być, nie na każdym wydruk drukarka rozwija takie same prędkości i obciążenia.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Cosik
Posty: 398
Rejestracja: 09 gru 2017, 10:12
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Mono Zircon, AA6
x 63
Kontaktowanie:

Re: Przesunięcie warstw

Postautor: Cosik » 31 maja 2018, 20:32

Dobra a ja mam inne pytanie, czy w ciągu tego pół roku robił kolega konserwację drukarki? Może to tu też leży problem? Paski? Łożyska? Wymiana smaru, czyszczenie itd.
Wolność wariacie w swoim warsztacie...

Moje projekty 3D
suszykuba
Posty: 15
Rejestracja: 07 maja 2017, 15:16

Re: RE: Re: Przesunięcie warstw

Postautor: suszykuba » 01 cze 2018, 00:41

Cosik pisze:Dobra a ja mam inne pytanie, czy w ciągu tego pół roku robił kolega konserwację drukarki? Może to tu też leży problem? Paski? Łożyska? Wymiana smaru, czyszczenie itd.
Tak. Wszystko czyszczone, smarowane, napinane. Mechanicznie wszystko jest ok. Opory mniejsze niż dawniej, bo wreszcie wyregulowałem rolki pod stołem.
Zwiększyłwm prąd na silniku z 0,925A do 1A. Jutro testy i zobaczymy co będzie.
Swoją drogą, stosuje się radiatory na krokowce?
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2534
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 711
Kontaktowanie:

Re: Przesunięcie warstw

Postautor: dziobu » 01 cze 2018, 00:52

Można ale wątpie żebyś w CR10 je potrzebował.
Z tego wszystkiego obstawiam że masz overextrusion i dysza zaczepia o element wydruku. Imho to idealnie pasuje do sytuacji (miewam to samo a konstrukcję drukarki mam podobną).
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D
suszykuba
Posty: 15
Rejestracja: 07 maja 2017, 15:16

Re: Przesunięcie warstw

Postautor: suszykuba » 01 cze 2018, 01:05

Puszczę jutro wydruk i posiedzę przy nim. Zobaczę co będzie. Chociaż szczerze mówiąc to raczej odkleiłby się cały z raftu niż zatrzymał silnik. Ale zobaczymy. Dzięki za rady
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 2534
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 711
Kontaktowanie:

Re: Przesunięcie warstw

Postautor: dziobu » 01 cze 2018, 01:16

A zdziwisz się jak mało trzeba żeby przeskoczył.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość