prośba o korektę ustawień

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
Domell
Zasłużony
Posty: 831
Rejestracja: 19 kwie 2016, 12:28
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Mendel 90 / i3 / X3D
x 76

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: Domell » 05 cze 2018, 07:22

Notorycznie przedrukowuję trzy kilowe rolki od tego sprzedawcy koloru czarnego, przy 215 stopniach jest ok, przy 200 robi się matowy ale dalej jest ok. Jak bym nie szukał problemu w temperaturze a w kalibracji kroków ekstrudera. I taka uwaga ode mnie co do tematu, nie ma czegoś takiego jak konkretne ustawienia.
Drukarki :
i2 // historia
M90 // spakowany - emerytura
i3 // spakowana - emerytura
X3D xs // codzienna eksploatacja
T.E.S.O.L // progress: 75%

"Klasyczna technika poszła się bujać" ;)
arkomania.pl
Posty: 110
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 17

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: arkomania.pl » 05 cze 2018, 10:09

Podzielam zdanie Domell-a.

Gdyby tak było, to każdy sprzedawca dodałby małą karteczkę z ustawieniami.
Ja, jak rozpoznam ustawienia dla danego filamentu, to na szpuli sam piszę adnotację,
tak, aby po czasie jak do niego wrócę, nie musiałbym od nowa go rozpracowywać.
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 286
Rejestracja: 03 maja 2016, 09:16
Lokalizacja: Czeladź
Drukarka: SAIZEX/PRUSA/BLIXET
x 43

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: chemik72 » 05 cze 2018, 11:44

Ja sobie robię osobny skalibrowany profil ,nadaje nr.do każdej nowej rolki z datą. Kończy się rolka, zakładam nową, test +ewentualnie korekta, nadpisuje , data :git:
PRUSA i3 MGN
SAIZEX 3D MINI 200x200 :clap:
BLIXET B40
Projekty rozpoczęte:
SAIZEX 3D 300x300 50% :unknown:
FREZARKA-PROXXON MF70-CNC 99.99% :yahoo:
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3352
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 338

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: dragonn » 05 cze 2018, 11:45

To już zboczenie :lol: :lol: .
chemik72
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: margas » 09 cze 2018, 09:33

Nie było mnie w domu jakiś czas dlatego nie odpisywałem.
Możliwe że po akcji z wyciekającym przez gwinty filamentem niebyt dokładnie osadziłem czujnik ale w tej maszynie to kuleczka z dwoma krótkimi przewodami wsunięta w mały otwór więc styk termiczny może nie być właściwy.
Faktem jest że na naklejce filamentu pisze 220- 230 ale może to nieskorygowany błąd bo na poprzednim opakowaniu pisało 200-230.
Wydruki wychodzą dobrze ale może coś da się poprawić zwłaszcza z faktem że podajnik ekstrudera co jakiś czas przeskakuje po filamencie.
To część ostatnio wydrukowana.
Załączniki
podstawa.jpg
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2575
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 406
Kontaktowanie:

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: FlameRunner » 09 cze 2018, 09:55

margas pisze:Faktem jest że na naklejce filamentu pisze 220- 230 ale może to nieskorygowany błąd bo na poprzednim opakowaniu pisało 200-230.

To są tylko luźne wskazówki. Ze względu na różnice między drukarkami, najlepszą temperaturę trzeba dobrać samodzielnie. Niezależnie od materiału i producenta.

margas pisze:Możliwe że po akcji z wyciekającym przez gwinty filamentem niebyt dokładnie osadziłem czujnik ale w tej maszynie to kuleczka z dwoma krótkimi przewodami wsunięta w mały otwór więc styk termiczny może nie być właściwy.

Czyli zwykły termistor. Możesz dać tam trochę pasty termoprzewodzącej (byle nie przewodziła prądu).
Swoją drogą, dbaj żeby Ci ta "kuleczka" nie wypadła z bloku!
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: margas » 09 cze 2018, 12:58

Z ta pastą to dobry pomysł że też sam na to nie wpadłem, może dlatego że jej nie mam. Muszę jeszcze raz sprawdzić czy ciągnie tyle filamentu ile powinien czyli zadane 5cm a "popchnięte" X tylko gdzie skorygować ten parametr z poziomu menu drukarki czy jakaś opcja CURA.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
emartinelli
Zasłużony
Posty: 584
Rejestracja: 19 kwie 2016, 16:54
Lokalizacja: Łódź/Warszawa
x 102

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: emartinelli » 09 cze 2018, 14:40

Jeśli nie chcesz grzebać w firmware to możesz dodać na początku gcode (można ustawić w slicerze) komende M92 Exxx (xxx to odpowiednia liczba kroków) np. M92 E450
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 1064
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | Lume+
x 161
Kontaktowanie:

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: virgin71 » 09 cze 2018, 23:04

Póżniej zmiany zapisujesz komendą M500 - inaczej wszystko zresetujesz przy wyłączeniu drukarki.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3352
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 338

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: dragonn » 09 cze 2018, 23:12

virgin71 pisze:Póżniej zmiany zapisujesz komendą M500 - inaczej wszystko zresetujesz przy wyłączeniu drukarki.

Chińskie softy mają często wyłączony EEPROM to to nie zadziała.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Kopytko i 1 gość