prośba o korektę ustawień

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: margas » 10 cze 2018, 08:37

U mnie start g-code jest taki i drażni mnie wysuwanie filamentu zanim jeszcze ruszy głowica bo ciągnie paskudna nitkę zanim obniży głowicę i zacznie właściwe drukowanie.
Podajnikowi filamentu zadałem 20mm a pobrał 20.3mm teraz trzeba to przeliczyć ale skąd mam wziąć dane do obliczeń.
Pytanie o wartość średnicy filamentu - jeżeli podam nieco większą o właściwej to czy ilość podawanego filamentu się trochę zmniejszy.
G28 ;Home
> to mam dodać M93 Exxx :
G1 Z15.0 F6000 ;Move the platform down 15mm
;Prime the extruder
G92 E0
G1 F200 E3
G92 E0
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: margas » 10 cze 2018, 09:37

i jeszcze jedno - czy można zdefiniować grubość ścianki wypełnienia by usztywnić np.; walec bo mnie robi takie niteczki jak gdyby tkał je pająk.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: margas » 10 cze 2018, 14:56

Pytanie do fachowców - dlaczego ta kretyńska CURA drukując ten sam element dwa razy z tymi samymi ustawieniami raz nasypała na ściankach masę bąbli a za drugim razem uraczyła mnie masą nitek. Nie wspomnę że nie potrafi liczyć bo podaje czas 4 godziny a drukuje 8 …
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 3346
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 338

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: dragonn » 10 cze 2018, 14:58

Żeby CURA dobrze liczyła czas trzeba wpisać w niej ustawienia akceleracji takie jakie masz w drukarce. Co do tego że raz tak, raz tak, to raczej winna filamentu.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: margas » 11 cze 2018, 16:17

Szukałem podanek przez ciebie opcji ale nie potrafię jej znaleźć. Nadal nie wiem jak policzyć kroki podajnika ekstrudera który notorycznie przeskakuje. Znalazłem wzór ale wyszły mi błędne wyliczenia i zrobiło się jeszcze gorzej.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1520
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 245

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: McKee » 11 cze 2018, 17:08

1. Gdzie szukałeś? Na forum poszukaj: to było opisywane.
2. Najpierw uporaj się z przeskakiwaniem ekstrudera, a dopiero potem rób kalibrację (przecież jeżeli ci filament przeskakuje to kalibracja nie ma żadnego sensu).
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: margas » 11 cze 2018, 17:24

Ja chyba nie piszę po polsku.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1520
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 245

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: McKee » 11 cze 2018, 17:34

margas pisze:Ja chyba nie piszę po polsku.

No chyba nie. Ale regulamin forum tego nie nakazuje. Nie przejmuj się. ;)
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1520
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 245

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: McKee » 11 cze 2018, 17:40

McKee pisze:
margas pisze:Ja chyba nie piszę po polsku.

No chyba nie. Ale regulamin forum tego nie nakazuje. Nie przejmuj się. ;)

PS.: No dobra ... jak nie umiesz sam znaleźć to masz tu: viewtopic.php?f=5&t=2126&start=10#p34359 ... w piekle będę się smażył za podawanie gotowych rozwiązań :cool2:.
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: margas » 11 cze 2018, 18:01

Zmieniłem te wartości domyślne z 3000 na 50 czyli tyle ile podałem szybkości druku i jest zmiana na czas bardziej realny. Jeszcze to skoryguje i wielkie dzięki.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości