prośba o korektę ustawień

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: margas » 11 cze 2018, 18:19

Cytuje zaczerpnięte z portalu o kalibracji extrudera..
Aby to policzyć to musimy ilość aktualnych kroków pomnożyć przez 30mm:

442.7 * 30 = 13 281 kroków

Skoro mamy policzone ile kroków robi silnik dla 30mm to teraz musimy tą wartość podzielić przez faktyczną długość pobraną przez ekstruder czyli 33.63mm:

13281 / 33.63 = 394.91 kroków

Z tych obliczeń wynika, że na 1mm silnik ekstrudera musi wykonać 349.9 kroków. Tą wartość wpisujemy w firmware i wgrywamy ponownie.
ALE SKĄD MAM WIEDZIEĆ ILE AKTUALNIE ROBI KROKÓW.
AURORA NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2940
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 522
Kontaktowanie:

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: FlameRunner » 11 cze 2018, 19:07

McKee pisze:2. Najpierw uporaj się z przeskakiwaniem ekstrudera, a dopiero potem rób kalibrację (przecież jeżeli ci filament przeskakuje to kalibracja nie ma żadnego sensu).
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
mcxmcx
Posty: 823
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 40

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: mcxmcx » 11 cze 2018, 20:15

Nie musisz wiedzieć ile ma teraz kroków, bo wygrasz nowe firmware i wtedy będziesz wiedział. ;)

Albo dużo łatwiejsza metoda, dla prostych ludzi.
Zostawiasz jak jest kroki, i regulujesz na flow.

Czyli jak teraz wypluwa ci 106% to ustawiasz głów na 94% i powinno być ok.

Pamiętaj, że najpierw musisz ogarnąć temperatury etc, flow czy kroki ekstrudera to koniec.
Kopytko
Awatar użytkownika
margas
Posty: 98
Rejestracja: 05 kwie 2018, 09:54
Lokalizacja: Mikołów
Drukarka: JGaurora A5

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: margas » 12 cze 2018, 18:44

Powściągliwość to dobra cecha ale forum to chyba nie miejsce do jej praktykowania. Żaden się nawet nie zająknął że mam do bani ustawienia co powodowało przeskakiwanie ekstrudera, nitkowanie, wypryski na ścianach. Ok rozumiem że powinienem do tego sam dojść ale przecież forum to miejsce mające służyć takim jak ja laikom wdrożyć się w program poznając jego jasne i mroczne strony. Skasowałem wszystkie dotychczasowe profile i utworzyłem JEDEN nowy który po kilku kontrolnych wydrukach jest o niebo lepszy od tych które stosowałem.
Ekstruder już nie przeskakuje choć nie zrobiłem kalibracji tylko trochę oszukałem CURE, jak na razie nitek nie ma, ścianki są gładkie bez wyprysków a druk bardziej płynny bez szarpnięć. Na pewno przyczyniliście się do moich postępów w ujarzmianiu CURA za co wszystkim dziękuje.
Pozdrawiam.
Kto pyta ludzi bardziej doświadczonych rzadziej błądzi ….
mcxmcx
Posty: 823
Rejestracja: 09 kwie 2017, 21:32
x 40

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: mcxmcx » 12 cze 2018, 19:55

Ale nie demonizuj kroków, bo to ustawiasz podczas ustawiania flow.

Czyli najpierw temperatura, jak masz w miarę ogarniętą temperature to robisz flow, później jeszcze raz temperatury, później jeszcze raz flow I wiesz przykładowo:

Tą rolka, 218°C flow 0.94

Na nic (żeby nie powiedzieć disadniej) nie jest ci potrzebna teraz ilość kroków ekstrudera.


I jak masz rolkę skalibrowana, to czy masz 180steps czy 440 to ci nic nie zmienia.

Ekstruder podaje odpowiednią ilość plastyku, bo ustawiłeś flow, oraz ma odpowiednia temperaturę.

Koniec i kropka.
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3089
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 394

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: Kopytko » 12 cze 2018, 20:09

Kolega chciał żebyśmy byli wróżkami i wywróżyli co jego drukarce dolega. Odpisuje ,ze się uporał ale szkoda dodać co zrobił tak naprawdę.
Pomagać takim jak Ty, Margas, to się odechciewa, człowiek naprawdę chce, ale sam powodujesz zachowaniem i podejściem, że się odechciewa.
Dostałeś masę pomocy masę podpowiedzi, a potem wyskakujesz ,że tak naprawdę wszyscy gówno wiedza o kalibracji i gówno Ci pomogli... ...ale na koniec dodam " dzięki" , żebyście się odjebali ,ze niby do Was mam pretensje. (miałem pisać ,żebyś nie zmieniał kroków a zmniejszył flow i powinno pomóc ale nie pisałem bo Twoje podejście jest anty do pomocy).
Pomagam wielu osobom i tobie też chciałem kilkukrotnie ale potem czytając, że wasza pomoc jest o dupę rozbić odechciewa się wszystkiego ......
Niestety , pomóc można niejednokrotnie ( wiem to z doświadczenia) będąc przy drukarce, zdalnie nie można wszystkiego wychwycić, można tylko nakierować.

Tak możesz mnie uważać za ***** . Choć nie jestem to biorę to na klatę:)
dragonn, dziobu, Domell, Zepco, Pajacyk0v, FlameRunner, Hejterro, virgin71, chemik72, marek91
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2940
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 522
Kontaktowanie:

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: FlameRunner » 13 cze 2018, 12:56

Użytkownik margas dostał permanentnego bana za porażający i nie rokujący poprawy brak szacunku dla innych forumowiczów, udzielanych mu rad i poświęcanego mu czasu.
dragonn, Pajacyk0v, dziobu, marek91
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
chemik72
Posty: 287
Rejestracja: 03 maja 2016, 09:16
Lokalizacja: Czeladź
Drukarka: SAIZEX/PRUSA/BLIXET
x 43

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: chemik72 » 13 cze 2018, 13:43

I tak szacun dla was za cierpliwość :piwo:
PRUSA i3 MGN
SAIZEX 3D MINI 200x200 :clap:
BLIXET B40
Projekty rozpoczęte:
SAIZEX 3D 300x300 50% :unknown:
FREZARKA-PROXXON MF70-CNC 99.99% :yahoo:
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 539
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 75

Re: prośba o korektę ustawień

Postautor: Zepco » 13 cze 2018, 16:14

Co racja to racja, nie wiem skąd Wy czerpiecie te pokłady cierpliwości? Zawsze sądziłem, że jestem osobą cierpliwą, ale przebijacie wszystko.
Ciekawe za ile pojawi się kolejny taki "pacjent" :D
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości