JG Aurora A5 - przeskakująca zębatka ekstrudera

Jakość druku Cię nie zadowala?
Bazter
Posty: 10
Rejestracja: 18 maja 2016, 18:17

JG Aurora A5 - przeskakująca zębatka ekstrudera

Postautor: Bazter » 17 cze 2018, 10:10

Witam,
Miał ktoś problem z przeskakującą zębatką ekstrudera? Widzę że kolega margas coś wspomina o takim temacie. U mnie również w czasie druku co jakiś czas, rzadziej, częściej przeskakuje filament na zębatce, cofa go jakby chciał pchnąć więcej niż się mieści.
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3022
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 382

Re: Kupiłem JG Aurora A5

Postautor: Kopytko » 17 cze 2018, 15:41

Podnieś temp. druku. A wiecej jak podasz więcej szczegółów.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 528
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 74

Re: JG Aurora A5 - przeskakująca zębatka ekstrudera

Postautor: Zepco » 17 cze 2018, 21:19

Jak podniesienie temperatury nie pomoże, to może być też problem ze źle skręconą dyszą i może się coś czopować. Nie wiem czy JG Aurora ma rurkę PTFE, to chyba też może dawać podobne efekty gdy spuchnie?
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 377
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
x 59
Kontaktowanie:

Re: JG Aurora A5 - przeskakująca zębatka ekstrudera

Postautor: TDI-CAD » 17 cze 2018, 22:17

Ustawiam Vref na 0.65V na stepsticku ekstrudera. Dodatkowo rurka ptfe jest za krótka. Trzeba włożyć nowa ok 0.3 mm dłuższą od łącznika i skręcić wszystko na wiertła 2mm.
Filament 3d Wrocław
Sklep WWW.TDI-CAD.PL
baztero
Posty: 7
Rejestracja: 17 cze 2018, 22:22

Re: JG Aurora A5 - przeskakująca zębatka ekstrudera

Postautor: baztero » 17 cze 2018, 22:24

Zwiększanie temp. nie pomaga.

Ok, ustawienie Vref za pomocą potencjometra na stepsticku czy są jakieś inne metody?
Skręcić wszystko na "wiertła 2 mm" ?
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 2693
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 442
Kontaktowanie:

Re: JG Aurora A5 - przeskakująca zębatka ekstrudera

Postautor: FlameRunner » 17 cze 2018, 22:36

Potencjometr.
Wiertło - do centrycznego ustawienia, nie musi być akurat wiertło.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
epon
Posty: 8
Rejestracja: 20 maja 2018, 20:24
Lokalizacja: Hajnówka

Re: JG Aurora A5 - przeskakująca zębatka ekstrudera

Postautor: epon » 18 cze 2018, 11:39

Miałem jeszcze dziś podobny problem, powodem był skrzywiony łącznik i blok grzejny z dyszą był pod kątem.Objawy identyczne ,cofające się koło ciągnące filament
baztero
Posty: 7
Rejestracja: 17 cze 2018, 22:22

Re: JG Aurora A5 - przeskakująca zębatka ekstrudera

Postautor: baztero » 18 cze 2018, 17:25

Zwiększenie napięcia rozwiązało problem zupełnie, więc dzięki za pomoc. Teraz pozostaje kalibracja bo wydruki nie do końca mnie zadowalają, chyba, że jakiś użytkownik tej drukarki poratuje jakimiś sprawdzonymi ustawieniami :)
Awatar użytkownika
Kopytko
Zasłużony
Posty: 3022
Rejestracja: 19 kwie 2016, 11:27
Lokalizacja: Oleśnica
Drukarka: P3Steel v4.00
x 382

Re: JG Aurora A5 - przeskakująca zębatka ekstrudera

Postautor: Kopytko » 18 cze 2018, 17:37

Były wklejane konfigi do Cura w sąsiednim temacie o aurorze, poszukaj.
:arrow: Pozdrawiam Patryk.
Aktualne drukarki :
:idea: Prusa i3 w wersji p3steel v1.00 :idea: Prusa i3 2 wersji p3steel v4.00 long :idea: Replicator 1 by CTC :idea: Delta Kossel :idea:UM2+extended
W budowie : COSIEK 70x70x70 :devil:
Awatar użytkownika
MaxXxi47
Posty: 205
Rejestracja: 14 wrz 2017, 23:31
Lokalizacja: Bydgoszcz
Drukarka: Tronxy X5S
x 32
Kontaktowanie:

Re: JG Aurora A5 - przeskakująca zębatka ekstrudera

Postautor: MaxXxi47 » 18 cze 2018, 17:40

IMO "sprawdzone ustawienia" tylko ograniczają użytkownika drukarki tego typu. Jeśli sam do czegoś dojdziesz metodą prób i błędów to się najlepiej nauczysz. Ściąganie gotowców też nie jest takie proste bo każdy filament nawet w obrębie tej samej firmy różniący się kolorem może wymagać innych parametrów druku żeby wychodził dobrze.
DRAGON CUSTOMS

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości