Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
rocendroll
Posty: 156
Rejestracja: 04 maja 2018, 08:24
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 5

Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: rocendroll » 29 cze 2018, 09:47

Witajcie, wydrukowałem 3 pierwsze wydruki. 2 z nich wyszły, przy batmanie extruder zaczepił o wydruk i cały rozwalił. Ale po kolei. Drukarkę skalibrowałem wszystko ok. Przy pierwszej kalibracji XY, dysza złapała kartę i kartka jeździła po stole, wyłączyłem więc drukarkę, i podkręciłem sonde pinda trochę w dół - wtedy pomogło i kalibracja przeszła bez problemu. Czy możecie mi powiedzieć co poprawić aby pozbyć się następujących problemów przy druku?

1) Nie jestem pewny co do poprawności wielkości warstwy druku. Jednakże podnosząc extruder do góry kręcąc pokrętłem podczas kalibracji, drukarka drukowała w powietrzu a tak chyba nie powinno być? Teraz drukuje tak jak wdać przy gwizdku. Bardzo cienko, druk to niby 200um, ale ta dysza praktycznie sunie po druku...

2) Obrys i jego przyczepność do stołu. Linia potrafiła się odkleić. np. jak tu na zdjęciu:
FJIMG_20180628_153032.jpg


3) Potem drukarka pierwsze warstwy drukuje jak na zdjęciu poniżej:
FJIMG_20180628_153327.jpg


4) Na końcu drukarka rozwaliła się o własny druk zaczepiając o nitkę którą zostawiła:
FJIMG_20180628_153522.jpg


5) W wydruku gwizdka i loga Prusy, udało mi się uchwycić problemy z warstwami, nie wiem co może je powodować:
FJIMG_20180629_081539.jpg
FJIMG_20180629_081553.jpg
FJIMG_20180629_081621.jpg
FJIMG_20180629_081639.jpg
FJIMG_20180629_081647.jpg


Myślę że celem byłoby dla mnie uzyskać tak rewelacyjną (jak dla świeżego użytkownika druku 3d) jakość druku na górze i spodzie - jak na boku gwizdka. Tych warstw tam po prostu nie widać.
Czy macie wiedzę czy to jest kres możliwości, czy da się przewyższyć jeszcze tą jakość druku która jest na boku gwizdka?
tpila1
Posty: 112
Rejestracja: 24 kwie 2017, 10:04
Lokalizacja: Białystok
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 16

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: tpila1 » 29 cze 2018, 09:57

Dwie rzeczy:
1. Kalibracja extrudera, czy na pewno wypluwa tyle filamentu ile potrzeba.
2. (Jeżeli pkt 1 jest ok) Pierwsza warstwa jest za wysoko, w sensie głowica. Ten biały batman powinien być idealnie jednolity, biały filament nie jest przezroczysty i przy równo nałożonej warstwie stół praktycznie w ogóle nie powinien przebijać, mimo że jest to warstwa 0,20 mm.

No i pytanie czy po kalibracji XYZ przeprowadziłeś kalibrację pierwszej warstwy? Jak patrzę na obrys tego batmana to tam filament nie klei się przy łukach, czyli najprawdopodobniej dysza jest za wysoko.
Prusa i3 MK2 3030 Haribo Edition
Awatar użytkownika
rocendroll
Posty: 156
Rejestracja: 04 maja 2018, 08:24
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 5

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: rocendroll » 29 cze 2018, 10:13

No właśnie ale przeprowadziłem kalibrację pierwszej warstwy. I byłem bardzo zaniepokojony wyglądem tego co wypluwa dysza extrudera. Dlatego że ten filament drukowany powinien inaczej wyglądać chyba? u mnie jest tak jak na pierwszym przypadku,a powinien być ten co po środku co nie?
Przechwytywanie.PNG


A jak sprawdzić to czy wypluwa tyle ile potrzeba? Myślałem że już jest za nisko, a ty mówisz że jeszcze niżej mam go położyć ;p
Awatar użytkownika
rocendroll
Posty: 156
Rejestracja: 04 maja 2018, 08:24
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 5

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: rocendroll » 29 cze 2018, 10:31

Nie mogę edytować posta a chciałem jeszcze zamieścić filmik z pytaniem czy taka głośność jest ok? Nie chcę tracić rozpoznawania warstw, a kurcze, spodziewałem się że jednak będzie chodzić trochę ciszej...

https://streamable.com/3rdwx

+ co z tą trącą o element plastikowy i wykrzywiającą się taśmą osi X zrobić?
tpila1
Posty: 112
Rejestracja: 24 kwie 2017, 10:04
Lokalizacja: Białystok
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 16

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: tpila1 » 29 cze 2018, 10:50

Na filmiku bardziej słyszę szum wentylatorów niż pracę drukarki, więc z głośnością chyba jest ok ;) Co do kalibracji extrudera, robi się to tak: na filamencie odznaczasz 15 cm, przez np repetier hosta każesz drukarce wypluć 10 cm filamentu i mierzysz ile Ci zostało z tych 15 cm. Jeżeli wynik będzie inny niż 5 cm to znaczy, że musisz przeliczyć na nowo kroki extrudera: (100*[obecna wartość kroków])/[ilość wyplutego filamentu w mm]
Aktualną wartość kroków extrudera możesz sprawdzić w repetier hoście w ustawieniach eeprom.

Co do kalibracji pierwszej warstwy to jak dobrze pamiętam wpierw idzie taki zygzag a na koniec taki malutki kwadracik. Staraj się wtedy tak ustawić live Z, aby kwadracik był gładki pod dotykiem i żeby nie było przerw pomiędzy liniami.

Co do paska to jest on źle założony. Powinien być idealnie płasko, bez żadnego wykręcania. Możliwe, że koło pasowe silnika osi X masz źle ustawione, zobacz też czy masz oba końce paska równo wciśnięte z tyłu karetki.

Możesz też zrobić tak: wyłącz drukarkę i przesuń ręcznie karetkę do lewej, spójrz przez tą szczelinę przy silniku X jak układa się pasek na kole pasowym względem karetki i następnie ciągle patrząc przesuń karetkę do prawej skrajnej pozycji. Zobaczysz wtedy czy pasek lata na boki i w którym to jest momencie.
Prusa i3 MK2 3030 Haribo Edition
Awatar użytkownika
rocendroll
Posty: 156
Rejestracja: 04 maja 2018, 08:24
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 5

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: rocendroll » 29 cze 2018, 11:45

Kurczę, a pojawił mi się taki dziwny dźwięk jakby obliczeń komputerowych nie wiem, ale nagrałem filmik, taki dźwięk jest normalny?
Filmik nagrany jest na warstwie -250um. Widać efekt jaki wyszedł.
https://streamable.com/t0wla
FJIMG_20180629_110637.jpg


Niżej zdjęcie gdy przestawiłem na -575. To już chyba ok. Ale wciąż ta fatalna pierwsza warstwa ;/
FJIMG_20180629_114204.jpg
FJIMG_20180629_114157.jpg
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 3115
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 579
Kontaktowanie:

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: FlameRunner » 29 cze 2018, 11:47

Nadal za wysoko.
Filip Misztal
filasklep.pl | właściciel

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
Hejterro
Posty: 141
Rejestracja: 21 sie 2017, 20:40
x 13

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: Hejterro » 29 cze 2018, 11:55

Za wysoko + coś jest nie tak z paskiem zębatym.
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 1864
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 324

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: McKee » 29 cze 2018, 11:55

Pooglądaj różne filmy na temat tego jak pierwsza warstwa ma wyglądać - np. ten: https://www.youtube.com/watch?v=Fo42S22BTwg - zwróć uwagę na wygląd (ma być rozprasowana na stole) i prędkość druku - pierwsza warstwa nie za szybko.
W sprawie dźwięków: cóż na normalnej drukarce ze starszymi stepstikami piętro wyżej / niżej słyszałbyś "świerkotanie" silników... a u Ciebie po zamknięciu drzwi nie będziesz słyszał drukarki w innym pomieszczeniu. To jest mechaniczne. To ma silniki. To się rusza. To musi jakieś odgłosy wydawać.
Domell, FlameRunner
Motto na dziś: "How may I amuse you?"
Awatar użytkownika
rocendroll
Posty: 156
Rejestracja: 04 maja 2018, 08:24
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 5

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: rocendroll » 29 cze 2018, 12:43

A mam jeszcze takie pytanie, od czego jest ta śrubka u góry pomarańczowego elementu, przy lewym silniku osi X,wkręcona pod kątem, widoczna pod koniec filmiku?
https://streamable.com/3rdwx

Z paskiem napisałem do supportu Prusy, bo nie wiem co miałbym zrobić żeby to poprawić wszystko jest raczej dobrze, pasek jest dosunięty do końca pod ekstruderem

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości