Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
Hejterro
Posty: 140
Rejestracja: 21 sie 2017, 20:40
x 13

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: Hejterro » 29 cze 2018, 14:53

Pasek tylko zsuń z zębatki. Może będziesz musiał poluźnić silnik.
Awatar użytkownika
rocendroll
Posty: 120
Rejestracja: 04 maja 2018, 08:24
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 5

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: rocendroll » 29 cze 2018, 15:15

Dokładnie tak zrobiłem i już po operacji ale pojawił się kolejny problem. Wziąłem kalibrację jeszcze raz, i teraz na drugim rogu łapie mi kartkę. 3 razy powtarzałem test, jestem pewien że kartka równo leży. Na pierwszym rogu jest wszystko ok, na drugim łapie. Wcześniej przeszedł kalibrację ok, to co się teraz odpiernicza?
Awatar użytkownika
rocendroll
Posty: 120
Rejestracja: 04 maja 2018, 08:24
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: Prusa i3 MK3
x 5

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: rocendroll » 29 cze 2018, 19:42

Ok, wszystko już dobrze z drukarką. Mam pytanie o taką sytuację jak na zdjęciu. Jak zrobić żeby nie było tych przerw w drugiej części tego prostokąta z procesu kalibracji?
Załączniki
FJIMG_20180629_155734.jpg
FJIMG_20180629_155547.jpg
tomi_sl
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2018, 15:41

Re: Prusa i3 mk3 problemy z drukiem

Postautor: tomi_sl » 02 lip 2018, 20:01

Witaj.
Też jestem świeży w temacie. Według mnie nadal za wysoko dysza. Przy kalibracji powinieneś trzymać kartkę i jeśli nie zrobi Ci dziury w niej to będzie ok. Ja tak ustawiłem i pomimo że sądziłem że jest za nisko to na liveZ musiałem obniżyć o ponad 0.650mm. Nie mam teraz zdjęcia spodu ale mam takie w poziomu chyba -0.200. Szpary straszne. Teraz mam prawie lustro. Stopy słonia nie mam (czyli szerszego wymiaru mu pierwszej warstwie). Jeśli obawiasz się zaczepic o stół to w trakcie drukowania pierwszej warstwy wyłącz drukarkę odsun wózek lekko na bok i sprawdź szczelinomierzem jaką masz odległość dyszy od stołu. Pamiętaj żeby nie było materiału pod dysza. Ogólnie ustawienie tego według instrukcji na opaskę to totalna porażka. I tak musiałem obniżać sondę o jakieś 0.5mm.Obrazek

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość