[Ender 3] Abys Wydruki,problemy,..

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 113
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 MKS Gen L V1
x 11

[Ender 3] Abys Wydruki,problemy,..

Postautor: Abys » 14 mar 2019, 22:50

Witam,
wydrukowałem sobie rolkę do prowadzenia filamentu na 608.
Ale zauważyłem lekkie przesunięcie, nie wiem czy jest to spowodowane zgubieniem kroku czy może przestawieniem się lustra(co widać na zdjęciach niżej) chyba że tego nie zauważyłem i przestawiłem przy nakładaniu kleju.
Napięcia ustawiłem XYZ 0.65 na E 0.75V jest to moje pierwsze ustawienie, na tej płycie jest to mój 5 wydruk razem z kalibracyjnymi małymi modelami więc są to pierwsze wydruki.Na poprzednim stocku też kilka wydruków, można powiedzieć że prawie nic.Po kolejnych próbach nie mogłem niczego wydrukować aż w końcu straciłem całą oś X,montowałem mosfet do stołu.
Nie mam doświadczenia z drukiem 3d, mogę czegoś nie widzieć albo coś źle ustawić ale mam nadzieję że wy to wychwycicie i pomożecie.
Na tą chwilę na pewno zauważyłem że stół jest za nisko, reszta wygląda w miarę okej.
Zrobiłem kalibrację PID,ekstrudera,flow,

Cura:

Kod: Zaznacz cały

Layer Height: 0.12
Initial Layer Height:0.2
Line Width 0.4
Wall Thickness 1.2
Wall Line Count 3
Top Layers 0
Bottom Layers 999999
Optimize Wall Printing Order
Infil Density 100%
Infil Line Distance 0.8
Grid
Infill Before Walls
Default Printing Temperature 205C
Pringing Temperature 205C
Initial Printing Temperature 195C
Final Printing Temperature 200C
Deafult Build Plate Temperature 60C
Flow 97.62%
Enable Retraction
Retraction Distance 5mm
Retraction Speed 40mm/s
Print Speed 45mm/s
Infil Speed 45mm/s
Wall Speed 22.5mm/s
Inner Wall Speed 45mm/s
Top/Bottom Speed 22.5mm/s
Travel Speed 120mm/s
Enable Acceleration Control
Print Acceleration 300mm/s
Enable Jerk Control
Print Jerk 5mm/s
Travel Jerk 30mm/s
Avoid Printed Parts When Traveling
Avoid Supports When Traveling
Travel Avoid Distance 0.625mm/s
Fan 100%
Union Overlapping Volumes
Merged Meshes Overlap 0.15mm
Remove Empty First Layers


Filament:Spectrum Arctic White 1.75 PLA
Karta SD:Stock Ender 3
Płyta: MKS 1.0 Gen L
Drivery: TMC2208 Napięcia X/Y/Z 0.65V E 0.75V
Aluminiowy Ekstruder
Bowden lepszej jakości
Łączniki rurki bowdena lepszej jakości
Dysza 0.4mm Triangle
Chłodzenie stock

Zdjęcia:

Kilka minut przed końcem wydruku:
20190314_195401.jpg


Przesunięcie powstało w wyniku zgubienia kroku czy może przesunięcia stołu? (lewy róg)
20190314_195712.jpg


Reszta zdjęć:

Kalibracja flow,chwilę przed wydrukiem rolki
20190314_224352.jpg





20190314_195754.jpg

20190314_195823.jpg

20190314_195837.jpg

20190314_195841.jpg

20190314_195846.jpg

20190314_202602.jpg

20190314_202618.jpg

20190314_202640.jpg

20190314_202702.jpg




Prosiłbym o ocenę wydruku, co mogę poprawić i co waszym zdaniem spowodowało to przesunięcie.
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 113
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 MKS Gen L V1
x 11

Re: [Ender 3] Abys Wydruki,problemy,..

Postautor: Abys » 14 mar 2019, 22:55

Reszta zdjęć z kalibracji flow:
20190314_224356.jpg

20190314_224402.jpg

20190314_224432.jpg

20190314_224455.jpg

20190314_224500.jpg

20190314_224509.jpg

20190314_224519.jpg
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 4452
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1012
Kontaktowanie:

Re: [Ender 3] Abys Wydruki,problemy,..

Postautor: FlameRunner » 15 mar 2019, 07:50

Abys pisze:Napięcia ustawiłem XYZ 0.65 na E 0.75V jest to moje pierwsze ustawienie, na tej płycie jest to mój 5 wydruk razem z kalibracyjnymi małymi modelami więc są to pierwsze wydruki.Na poprzednim stocku też kilka wydruków, można powiedzieć że prawie nic.Po kolejnych próbach nie mogłem niczego wydrukować aż w końcu straciłem całą oś X,montowałem mosfet do stołu.
(...)
Zrobiłem kalibrację PID,ekstrudera,flow,

Ale... po co to wszystko? Dlaczego wprowadziłeś te wszystkie zmiany?
Jakie fabrycznie miałeś Vref i dlaczego uznałeś, że trzeba je zmienić na powyższe wartości?

Ja wiem, że różne stare poradniki podają przynajmniej część z tego jako podstawowe czynności przy uruchamianiu drukarki, ale Ender-3 kupujesz jednak jako w miarę gotowe urządzenie, które po starannym poskładaniu (w tym poprawieniu montażu głowicy, ale to już temat na inną opowieść) powinno poprawnie działać. Ja w moim testowym E-3 nie ruszałem ani prądów silników, ani nie robiłem żadnej kalibracji podawania, ani nie zmieniałem parametrów PID. Z prostego powodu: bo złożyłem drukarkę i ona po prostu działa...


Aaa! Się rozpisałem, a dopiero potem zauważyłem pod parametrami druku, że drukarka z wymienioną płytą główną i kilkoma innymi modyfikacjami. :D
Abys
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 509
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 93

Re: [Ender 3] Abys Wydruki,problemy,..

Postautor: TDI-CAD » 15 mar 2019, 07:53

Kolega zmienil niewiedziec po co plyte na mks gen l.
Awatar użytkownika
@GUTEK@
Posty: 349
Rejestracja: 02 lip 2018, 21:45
Lokalizacja: Gliwice
Drukarka: Creality CR-10 bez S
x 117
Kontaktowanie:

Re: [Ender 3] Abys Wydruki,problemy,..

Postautor: @GUTEK@ » 15 mar 2019, 08:08

Masz za mały prąd na silnikach.
Tu masz kalkulator do obliczenia prądu: https://wiki.fysetc.com/TMC2208/
A tu masz fabryczne parametry dla Endera: https://gist.github.com/knoopx/e6c40a00 ... a3ed6a5ab8
FlameRunner, Abys
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 4452
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1012
Kontaktowanie:

Re: [Ender 3] Abys Wydruki,problemy,..

Postautor: FlameRunner » 15 mar 2019, 08:14

Oczywiście o ile stepsticki mają "sense resistor" zgodny z tym opisanym na FYSETC wiki.
Jeśli "sense resistor" jest inny (a może być inny w stepstickach produkowanych przez kogoś innego lub w przyszłych rewizjach produkowanych przez FYSETC), trzeba inaczej liczyć.
Abys
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 113
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 MKS Gen L V1
x 11

Re: [Ender 3] Abys Wydruki,problemy,..

Postautor: Abys » 15 mar 2019, 16:54

FlameRunner pisze:
Abys pisze:Napięcia ustawiłem XYZ 0.65 na E 0.75V jest to moje pierwsze ustawienie, na tej płycie jest to mój 5 wydruk razem z kalibracyjnymi małymi modelami więc są to pierwsze wydruki.Na poprzednim stocku też kilka wydruków, można powiedzieć że prawie nic.Po kolejnych próbach nie mogłem niczego wydrukować aż w końcu straciłem całą oś X,montowałem mosfet do stołu.
(...)
Zrobiłem kalibrację PID,ekstrudera,flow,

Ale... po co to wszystko? Dlaczego wprowadziłeś te wszystkie zmiany?
Jakie fabrycznie miałeś Vref i dlaczego uznałeś, że trzeba je zmienić na powyższe wartości?

Ja wiem, że różne stare poradniki podają przynajmniej część z tego jako podstawowe czynności przy uruchamianiu drukarki, ale Ender-3 kupujesz jednak jako w miarę gotowe urządzenie, które po starannym poskładaniu (w tym poprawieniu montażu głowicy, ale to już temat na inną opowieść) powinno poprawnie działać. Ja w moim testowym E-3 nie ruszałem ani prądów silników, ani nie robiłem żadnej kalibracji podawania, ani nie zmieniałem parametrów PID. Z prostego powodu: bo złożyłem drukarkę i ona po prostu działa...


Aaa! Się rozpisałem, a dopiero potem zauważyłem pod parametrami druku, że drukarka z wymienioną płytą główną i kilkoma innymi modyfikacjami. :D


Przy składaniu okazało się że jedna śruba imbusowa mocująca silnik Z była krzywa i otwór był zalany materiałem, więc nawet nie mogłem prawidłowo złożyć.Walnięte łożyska stołu Y i przy silniku X, objawiało się to nierówną powierzchnią (koleiny/bump).Po za tym po złożeniu coś tam drukowałem ale z każdym kolejnym wydrukiem było coraz gorzej, traciłem godziny/dni na każdy wadliwy wydruk.Na drugim nieudanym Benchy zrezygnowałem z próby drukowania go, kostki wychodziły.Przy dodawaniu Mosfeta do stołu żeby odciążyć trochę płytę i próbie druku okazało się że silnik X nie pracuje, po analizie wytypowałem uwalony driver..
Nawet się nie rozkręciłem z drukowaniem, poprawieniem wydruków bo świeży zakup poleciał w kąt na miesiąc.
Modyfikacji/zmian trochę zrobiłem, moim zdaniem te są warte zamontowania:
Upgrady E3.jpg

Testowałem dampery na silniki, było sporo ciszej ale to nie było to czego oczekiwałem.
Do zamontowania mam te metalowe zaciski na rurkę ptfe,lepszej jakości się sprawdzały(zanim płyta nie padła :lol: ) ale po przetestowaniu w ręce jak trzymają jestem pozytywnie zaskoczony.
Jednak metal to metal, tylko obawiam się czy nie zniszczy zewnętrznej części ale wtedy można kombinować taśmą.
Dodatkowo jeszcze utnę rurkę i wsadzę w głowicę z podkładką, dość popularny mod i chyba wszystkim znany :)
:lol: viewtopic.php?t=3805 :lol:


TDI-CAD pisze:Kolega zmienil niewiedziec po co plyte na mks gen l.


Bo oryginalna po prostu się uszkodziła, nie wymieniałbym jej tak szybko.Już od początku planowałem wymianę płyty,jeszcze przed zakupem znałem jej ograniczenia i zależało mi na maxymalnym wyciszeniu drukarki.Które dopiero teraz zaczynam osiągać,będzie noctua na głowicę do zasilacza poleciał Zephyr i reszta też zostanie wymieniona.W sumie cieszę się że padła tak szybko :cool2:
Ps.Może mało wyraźnie ale napisałem o tym w poście wyżej.


@GUTEK@ pisze:Masz za mały prąd na silnikach.
Tu masz kalkulator do obliczenia prądu: https://wiki.fysetc.com/TMC2208/
A tu masz fabryczne parametry dla Endera: https://gist.github.com/knoopx/e6c40a00 ... a3ed6a5ab8


Dzięki za sugestie,podbiłem na 0.8V (z poprzedniego 0.65V i E 0.75V i w razie problemów będę regulował, chyba że ktoś ma już sprawdzoną wartość to chętnie ustawię taką ;) (0.92V ? )
Silniki które u mnie siedzą w E3:
Z
20190315_154906.jpg


E
20190315_154837.jpg


Y
20190315_154748.jpg


X
Naklejka zasłonięta.. specjalnie żeby nie było widać jaki :smile2:

Otrzymałem wersję z wprasowaną zębatką :devil: wymieniłem je na przykręcane do osi.


FlameRunner pisze:Oczywiście o ile stepsticki mają "sense resistor" zgodny z tym opisanym na FYSETC wiki.
Jeśli "sense resistor" jest inny (a może być inny w stepstickach produkowanych przez kogoś innego lub w przyszłych rewizjach produkowanych przez FYSETC), trzeba inaczej liczyć.


Sprawdziłem stepsticka, jest dokładnie taki sam jak z linku który podał kolega @GUTEK@, FYSETC tylko w wersji 1.2
20190315_153911.jpg

Ustaliłem że wszystko się zgadza, wartość jest taka sama czyli 0.11Ohm
Rezystor R110 SMD.jpg

http://kiloohm.info/smd4-resistor/R110

Stepsticki pracują w trybie Legacy, stealthchop 2
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 4452
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1012
Kontaktowanie:

Re: [Ender 3] Abys Wydruki,problemy,..

Postautor: FlameRunner » 15 mar 2019, 17:32

Abys pisze:Dzięki za sugestie,podbiłem na 0.8V (z poprzedniego 0.65V i E 0.75V i w razie problemów będę regulował, chyba że ktoś ma już sprawdzoną wartość to chętnie ustawię taką ;) (0.92V ? )

Ale skąd te wartości...?


Jeśli zgodnie z tym: https://gist.github.com/knoopx/e6c40a00 ... a3ed6a5ab8 chcesz mieć:
  • na X, Y, Z prąd 0,725 A
  • na E prąd 0,900 A
To zgodnie z tym: https://wiki.fysetc.com/TMC2208/ i wzorem Vref=Irm*1,41 powinieneś ustawić:
  • na stepstickach X, Y, Z napięcie Vref na 1,02 V
  • na stepsticku E napięcie Vref na 1,269 V
Abys
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
Abys
Posty: 113
Rejestracja: 09 lut 2019, 19:19
Lokalizacja: Szczecin
Drukarka: Ender 3 MKS Gen L V1
x 11

Re: [Ender 3] Abys Wydruki,problemy,..

Postautor: Abys » 15 mar 2019, 17:52

FlameRunner pisze:
Abys pisze:Dzięki za sugestie,podbiłem na 0.8V (z poprzedniego 0.65V i E 0.75V i w razie problemów będę regulował, chyba że ktoś ma już sprawdzoną wartość to chętnie ustawię taką ;) (0.92V ? )

Ale skąd te wartości...?


Jeśli zgodnie z tym: https://gist.github.com/knoopx/e6c40a00 ... a3ed6a5ab8 chcesz mieć:
  • na X, Y, Z prąd 0,725 A
  • na E prąd 0,900 A
To zgodnie z tym: https://wiki.fysetc.com/TMC2208/ i wzorem Vref=Irm*1,41 powinieneś ustawić:
  • na stepstickach X, Y, Z napięcie Vref na 1,02 V
  • na stepsticku E napięcie Vref na 1,269 V


Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale na stronie wiki fysetc jest napisane:
"Therefore, the reference voltage of the driver module should not exceed 1V."
Czyli napięcie na driverze nie powinno wynosić powyżej 1V?
Hmm w takim razie jakie jest maxymalne?
Wyciągnięte z pudełka miały ~1.3V
Dzięki za rozpiskę z napięciami :piwo: :git:
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 4452
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1012
Kontaktowanie:

Re: [Ender 3] Abys Wydruki,problemy,..

Postautor: FlameRunner » 15 mar 2019, 17:59

Wygląda jakby sami sobie przeczyli...?
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości