Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Jakość druku Cię nie zadowala?
Krzysztof K
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2019, 18:16

Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: Krzysztof K » 14 kwie 2019, 18:40

Witam, mam na imię Krzysztof
To mój pierwszy post/pytanie tutaj, do dziś drukarka drukowała jak należy, jednak przedwczoraj to się zmieniło.
Drukarkę Gate 2.0 kupiłem nową, złożoną w 2015, numer seryjny 0025. Drukowała do dziś bez problemu. Ostatnio kilka miesięcy stała szczelnie zapakowana na balkonie. Potrzebowałem coś wydrukować, więc ją uruchomiłem. Na początku działała bez zarzutu, wydrukowałem kilka elementów, jednak w pewnym momencie zatrzymała się sama podczas autolevelingu, przed drukiem kolejnego elementu. Zatrzymała się i lampka LED w którą jest wyposażona zaczęła migać.Od tej pory nie mogę jej uruchomić. Za każdym razem po ponownym uruchomieniu wszystko wyglądało ok, z poziomu PC można było poruszać każdą osią, lecz każda próba wyzerowania wszystkich osi (z panelu LCD czy PC) prowadziła do zatrzymania się drukarki i migania lampy LED (normalnie służy do oświetlenia pola roboczego). Za każdym razem, po ponownym uruchomieniu można było z poziomu PC poruszać wszystkimi osiami, włączać i wyłączać extruder i stół, rozgrzewać extruder, wysuwać filament, panel sterowania pokazywał informację: GOTOWA DO DRUKU itp, ale każda próba autolevelingu lub zerowania wszystkich osi powodowała zatrzymanie się drukarki i miganie lampy LED.
Przy kolejnej próbie uruchomienia zaświecił się tylko panel sterowania z wersją oprogramowania i od tej pory tak zostało. Już nie można się z drukarką połączyć z poziomu PC. Co może być przyczyną ?
W załączniku zdjęcie panelu sterowania.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestię.
Drukarka jest w fizycznie w b.dobrym stanie, ogólnie nie była często używana. Sprawdziłem wizualnie wszelkie połączenia itp, również w wewnątrz ale nic nie znalazłem.
Dziękuję !

I jeszcze jedna sprawa. Gdyby elektronika była nie do uratowania można zastąpić ją np. MKS GEN ?
Firma 3novatika już nie istnieje, więc nawet naprawa odpłatna nie wchodzi w grę, wiem też, że oryginalna płytka do Gate 2.0 nie pozwala na żadne modyfikacje z zewnątrz, na wgranie standardowego repetiera, marlina itd.
Dlatego jak się już zepsuła i naprawienie jej bez wymiany elektroniki nie wchodzi w grę pomyślałem, że może czas na wymianę elektroniki, bo cała drukarka jest bardzo solidna, i fajnie byłoby wstawić tam inną elektronikę.
Czy jednak po wymianie tylko płytki głównej na np MKS GEN, reszta "wnętrza" będzie z nią współpracowała ? Czy jeszcze coś należałoby wymienić
?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie !

Krzysztof K
Załączniki
20190413_170314.jpg
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4218
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 770

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: rafaljot » 14 kwie 2019, 18:51

nie sądzę, że padła płyta, możliwe ale raczej nie. Tak, na innej elektronice też da radę to uruchomić, np mks gen.
Wpisz, z jakiego miasta jesteś, kup flaszkę czegoś dobrego i myślę, że jakiś forumowy kolega z okolicy Ci to ogarnie.
Nie ogarnie ? ;)
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Krzysztof K
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2019, 18:16

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: Krzysztof K » 14 kwie 2019, 20:12

O dziękuję za szybka odpowiedź. Mieszkam koło Wałbrzycha.
Jeśli nie płyta główna to co sugerujesz ? Co sprawdzić jako pierwsze ?

Na początku, gdy drukarka jeszcze komunikowała się z PC, ale blokowała przy autolevelingu, czy zerowaniu wszystkich osi - wyglądało to tak, że jak poruszałem jedną osią na raz było ok, ale jak wszystko na raz blokowała się, wyłączała, tak jakby był za duży pobór prądu, lub zwarcie ? (zasilacz walnięty ??)

Akurat drukarki jeszcze nie składałem od podstaw, ale składam drony na bazie pixhawka (arduplane), więc jakieś tam pojęcie mam, więc myślę, że dałbym rade podmienić płytkę na MKS GEN, jeśli wystarczy tylko wymienić płytkę, a reszta zostaje po staremu.
Jednak zanim zacznę chciałbym zdobyć możliwie dużo informacji na ten temat,

Dzięki jeszcze raz !
Krzysztof K
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2019, 18:16

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: Krzysztof K » 14 kwie 2019, 20:16

jak pisałem "tylko wymienić płytkę" miałam na myśli wymianę płytki, końcówek przewodów, wtyczek, itp, wgranie i konfiguracja softa (repetier lub marlin) itp, bo mam nadzieję że cala reszta będzie współpracowała z MKS GEN ?
Awatar użytkownika
Jakub
Posty: 109
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
x 5

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: Jakub » 14 kwie 2019, 20:22

Krzysztof K pisze:jak pisałem "tylko wymienić płytkę" miałam na myśli wymianę płytki, końcówek przewodów, wtyczek, itp, wgranie i konfiguracja softa (repetier lub marlin) itp, bo mam nadzieję że cala reszta będzie współpracowała z MKS GEN ?

Czy o czymś nie wiemy? :D
Podobno masz na imię Krzysztof.

A tak na serio to może sprawdź czy nie masz przepalonego jakiegoś złącza od zasilania na płycie.
Zwarcie raczej nie, wtedy to by padła chyba cała płyta.
I czy mógłbys napisać jak stała ta drukarka zapakowana?
Moje maszyny 8-) :
Tevo tarantula - z laserem
Original prusa i3 mk2s - dobra (ale fajna też)
Do dyspozycji:
frezarka 3018.
W budowie:
własnej konstrukcji delta.
W planach:
Zakup racera i zabawa w pilota :thumbup: :shh:
Krzysztof K
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2019, 18:16

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: Krzysztof K » 14 kwie 2019, 20:34

Hej ,
Drukarka stała na balkonie zapakowana w 120L worki na odpady, w kilka takich worków, żeby było szczelnie w miarę, balkon zabudowany, z zadaszeniem, więc nie ma mowy opadach czy takie tam, jedynie zimno w zimie.
Jak sprawdzić przepalone złącze najlepiej ? Dzięki
Awatar użytkownika
Jakub
Posty: 109
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
x 5

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: Jakub » 14 kwie 2019, 21:10

Jakby było przepalone to chyba by było czarne, spalone.
Coś takiego raczej: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3072361.html
Moje maszyny 8-) :
Tevo tarantula - z laserem
Original prusa i3 mk2s - dobra (ale fajna też)
Do dyspozycji:
frezarka 3018.
W budowie:
własnej konstrukcji delta.
W planach:
Zakup racera i zabawa w pilota :thumbup: :shh:
Awatar użytkownika
Zepco
Posty: 802
Rejestracja: 25 kwie 2017, 22:23
Lokalizacja: Kielce
Drukarka: PRUSA i3 MK2S
x 116

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: Zepco » 14 kwie 2019, 21:14

Zmierz napięcie na zasilaniu i może wypnij wszystko z płyty i zobacz czy da się podłączyć przez USB
Prusa i3 MK2S
Anet A8 - po wydrukach usztywniających (w trakcie profilowania)
3DGence One
Awatar użytkownika
robertm
Posty: 180
Rejestracja: 20 cze 2017, 21:58
Lokalizacja: Siemiatycze
Drukarka: ZORTRAX M200
x 46
Kontaktowanie:

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: robertm » 14 kwie 2019, 23:35

na początek zdejmij płytę dolną i sprawdź czy nie wypięły się przewody - to częsty problem przy przemieszczaniu tych drukarek. Możliwe także, że już jest za późno bo przykasował się bootloader - nawet jak byś miał wsad nie wgrasz go samodzielnie bo w G2 elektronika była "zabezpieczona". Sama elektronika miała tendencje do upalania gniazda od zasilacza i stołu, poza tym ilość pamięci jaka tam jest nie pozwala na uruchomienie zapisu do eepromu i np auto-poziomowania na raz ... Wywal tą płytę i wstaw to co sugerują koledzy (wyświetlacz także do zmiany) - dopiero dostanie skrzydeł :)

0025 to niski numer wtedy jeszcze byłem pracownikiem 3novatica :)
Liczy się tylko jeden - chcesz wiedzieć kto ? - zapytaj
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 2040
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 382

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: McKee » 15 kwie 2019, 00:09

Zanim zaczniesz COKOLWIEK rozkręcać, to włóż kartę SD w gniazdo.
Serio.

PS.: Ja mam nr 009 :yahoo:
Motto na dziś: "How may I abuse you?"

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości