Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Jakość druku Cię nie zadowala?
Krzysztof K
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2019, 18:16

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: Krzysztof K » 15 kwie 2019, 10:53

Hej, dziękuję za wszelkie sugestie. To z kartą SD już próbowałem, wkładałem, wyciągałem itp. Zero reakcji.
robertm: jeśli włożę płytke MKS GEN 24V do wymiany będzie jeszcze tylko wyświetlacz a reszta zostaje po staremu ?
Czy jeszcze coś musze wymienić ?
Dzięki !
Krzysztof K
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2019, 18:16

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: Krzysztof K » 15 kwie 2019, 12:43

Zanim zacznę wymianę elektroniki (jeśli nie da się przywrócić drukarki do życia z obecną elektroniką), MKS GEN na 24V i wyświetlacz do MKS GEN to jedyne rzeczy które potrzebuję ? czy wyświetlacz, który tam jest nie będzie współgrał z MKS GEN ?
Danke !
Awatar użytkownika
robertm
Posty: 183
Rejestracja: 20 cze 2017, 21:58
Lokalizacja: Siemiatycze
Drukarka: MK3S Yes Yes Yes
x 47
Kontaktowanie:

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: robertm » 15 kwie 2019, 17:43

Z tego co pamiętam były tam zamieszane piny więc teoretycznie się nada ale będziesz musiał rozebrać i sprawdzić wyjścia na płytce wyświetlacza - były opisane. W Twojej wersji krańcówka Z jest na górze - możliwe, że będziesz musiał to zmienić i dać ją na dół osi. Ten Gate jechał do góry tam robił reset osi Z i odliczał w dół.

Ja bym przy okazji zmienił końcówki zasilania na coś rozsądniejszego i to raczej tyle - oczywiście jeśli zmienisz elektronikę trzeba będzie od zera ustawić wszystko, kroki, przyśpieszenia etc ...
Liczy się tylko jeden - chcesz wiedzieć kto ? - zapytaj
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4555
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 941

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: rafaljot » 15 kwie 2019, 18:33

jeśli będziesz zmieniać elektronikę na mks gen 1.4 to potrzebujesz jeszcze 4 sztuki tmc2208
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 2098
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 411

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: McKee » 16 kwie 2019, 00:07

Krzysztof K pisze:To z kartą SD już próbowałem, wkładałem, wyciągałem itp. Zero reakcji.
Przykro. U mnie jest dokładnie taki efekt jak opisujesz przy wyjętej karcie i/lub kiepskim kablu USB. Mruga oświetlenie i drukarka wisi.
Spróbuj może jeszcze wpiąć zasilanie odwrotnie / lub przez jakiś filtr - wiem, że to bardziej szamaństwo niż naprawy ale może zadziała.
W każdym razie "uszkodzenie" jest typowe - też tak miałem ze 3 razy (przez ~3 lata) i kiedyś z godzinę się z tym męczyłem a wystarczyło malinę (raspberry pi) innym zasilaczem podpiąć do prądu. Kiedyś też spędziłem ze 2 godziny ... po czym się okazało, że problemu nie ma jak jest karta włożona (zupełnie nie wiem jak to wytłumaczyć, ale u mnie efekt jest powtarzalny). Sprzęt jest kapryśny lekko - może jakieś kondensatory by pomogły (ale moja (odpukać) działa i jeszcze jej nawet nie rozkręcałem).
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
robertm
Posty: 183
Rejestracja: 20 cze 2017, 21:58
Lokalizacja: Siemiatycze
Drukarka: MK3S Yes Yes Yes
x 47
Kontaktowanie:

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: robertm » 16 kwie 2019, 14:04

McKee masz racje - warto jeszcze sprawdzić co się dzieje jak drukarkę podłączysz przez UPSa ze stabilizacją ...

to była fajna drukarka jak na jej czasu - super rama i wiele rzeczy do dopracowania, ale wyszła w chwili gdy 3novatica wykoleiła się i nie było już nikogo, kto by chciał doprowadzić projekt do końca. Dla mnie ta elektronika to porażka, byli klienci którzy odsyłali drukarkę po kilkanaście razy - na serwisie drukowała, a u klienta stawała po kilkunastu minutach druku. Dopiero na sam koniec zmieniono coś na linii zasilania sterowników silników i problem się skończył.
Liczy się tylko jeden - chcesz wiedzieć kto ? - zapytaj
Krzysztof K
Posty: 8
Rejestracja: 14 kwie 2019, 18:16

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: Krzysztof K » 16 kwie 2019, 18:40

Dziękuję jeszcze raz za wszystkie sugestie. Popróbuje jeszcze różnych rzeczy jak pisze McKee, a jak nic nie wymyślę to zabiorę się za wymianę elektroniki na MKS GEN i zobaczymy.
Myślę o tej płytce:
https://allegro.pl/oferta/mks-gen-l-v1- ... 7845775574
ale w opisie nie ma że obsługuje TMC2208,
Wg Was będzie te pałytka współpracowała z TMC2208 ?
Chciałbym przed zakupem upewnić się co do potrzebnych rzeczy jeszcze i jak potwierdzicie to kupię co trzeba.
Cała rama i reszta osprzętu jest wg mnie solidna, jak pisze zresztą i robertm, to chciałbym doprowadzić ją do sprawności.
Dziękuje ,
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4555
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 941

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: rafaljot » 16 kwie 2019, 19:01

działa z tmc2208. Gdy będziesz podłączał, to uważaj by nie wsadzić odwrotnie stepstika. Sprawdź 3 razy ;) Jak ma być? Trzeba sprawdzić z dokumentacją , Różne stepstiki wyglądają podobnie a wsadza się inaczej.

tu ktoś sprzedaje za 100 z wyświetlaczem
https://allegro.pl/oferta/mks-gen-v-1-4 ... 7995294425
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
Jakub
Posty: 202
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
x 16

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: Jakub » 16 kwie 2019, 21:02

A może lepiej 32-bitową BIGTREETECH SKR V 1.3?
Moje maszyny 8-) :
Tevo tarantula - z laserem
Original prusa i3 mk2s - dobra (ale fajna też)
Do dyspozycji:
frezarka 3018.
W budowie:
własnej konstrukcji delta.
W planach:
Zakup racera i zabawa w pilota :thumbup: :shh:
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4555
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 941

Re: Gate 2.0 3novatica brak reakcji

Postautor: rafaljot » 16 kwie 2019, 23:09

tylko czy prościej. JEst już ogarnięta? Wszystko działa?
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości