Ender 3 +klon Titan Aero. Brzydka górna warstwa.

Jakość druku Cię nie zadowala?
Davvvi
Posty: 14
Rejestracja: 05 cze 2019, 06:46

Re: Ender 3 +klon Titan Aero. Brzydka górna warstwa.

Postautor: Davvvi » 05 cze 2019, 20:28

FlameRunner pisze:Ale wrzuć zdjęcie tego fajnego. :P Na tym, które wrzuciłeś, widzę dokładnie te same problemy.

Wygląda lepiej niż tamto. Ale nie mam doświadczenia. Więc jeśli wiesz jak poprawić wydruk to będę bardzo wdzięczny. Ja już nie mam na to pomysłu.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 4959
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1211
Kontaktowanie:

Re: Ender 3 +klon Titan Aero. Brzydka górna warstwa.

Postautor: FlameRunner » 05 cze 2019, 21:55

FlameRunner pisze:Może krzywo zamocowałeś? Albo dysza jest wadliwie wykonana (krzywo ścięty czubek)?
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Davvvi
Posty: 14
Rejestracja: 05 cze 2019, 06:46

Re: Ender 3 +klon Titan Aero. Brzydka górna warstwa.

Postautor: Davvvi » 06 cze 2019, 22:39

FlameRunner pisze:
FlameRunner pisze:Może krzywo zamocowałeś? Albo dysza jest wadliwie wykonana (krzywo ścięty czubek)?

Cały Titan wydaje się prosto zamontowany. Dysze wymieniłem i efekt bez mian. Ciągle górna warstwa wygląda brzydko. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 538
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo/MK3/P3S
x 84

Re: Ender 3 +klon Titan Aero. Brzydka górna warstwa.

Postautor: Tuchajbej » 06 cze 2019, 22:51

TLDR;

Sprawdz czy ilość kroków ustawiłeś prawidłowo. Sprawdz czy na pewno wciaga tyle filamentu ile powinien wciagać.
To ze przy mniejszym flow masz ubytki na pierwszej warstwie to nie wiele znaczy - sytuacja może być taka że masz za duzo materiału i przy tym dysze za wysoko - co da efekt ladnej pierwszej warstwy przy za duzej ilosci materialu.
Sprawdz czy na pewno kroki są ok. Potem skalibruj flow. Potem dopiero ustaw przy dobrym flow pierwsza warstwe. Potem dopiero dochodzimy do górnej warstwy.
Później sprawdz czy na innym slicerze jest to samo.
HEVO i MK3 :cool2: P3S na wylocie :wave:
Maciek ;)
Davvvi
Posty: 14
Rejestracja: 05 cze 2019, 06:46

Re: Ender 3 +klon Titan Aero. Brzydka górna warstwa.

Postautor: Davvvi » 07 cze 2019, 07:37

Tuchajbej pisze:TLDR;

Sprawdz czy ilość kroków ustawiłeś prawidłowo. Sprawdz czy na pewno wciaga tyle filamentu ile powinien wciagać.
To ze przy mniejszym flow masz ubytki na pierwszej warstwie to nie wiele znaczy - sytuacja może być taka że masz za duzo materiału i przy tym dysze za wysoko - co da efekt ladnej pierwszej warstwy przy za duzej ilosci materialu.
Sprawdz czy na pewno kroki są ok. Potem skalibruj flow. Potem dopiero ustaw przy dobrym flow pierwsza warstwe. Potem dopiero dochodzimy do górnej warstwy.
Później sprawdz czy na innym slicerze jest to samo.

Kalibracje extrudera robiłem na sówmiarkę. Przy 401 krokach miałem 10.04mm według sówmiarki. Kalibracji flow nie robiłem ,bo nie wiedziałem ,że też trzeba ją zrobić. TMC 2208 ma w UART więc wszystko mogę z poziomu Marlina zmieniać. Tylko wedle tłumaczenia "flow" to w PL jest "pływ" tak tłumaczy Google. W ustawieniach Marlina który mam w PL nie mam opcji pod taką nazwą, może widnieje pod inną? W Marlinie są też opcje jak przyspieszenie, velocity czy też zryw. Tego nie ustawiałem. Raczej zostało tak jak miał Marlin fabrycznie ustawione. Może tu jest kłopot? Po 16.00 jak wrócę na chate zrobię fotki z ustawień w Marlinie. Może się coś rozjaśni.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 4959
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1211
Kontaktowanie:

Re: Ender 3 +klon Titan Aero. Brzydka górna warstwa.

Postautor: FlameRunner » 07 cze 2019, 11:26

Kroki na milimetr, flow ustawiany z panelu drukarki, flow ustawiany w slicerze – to wszystko sprowadza się do jednego: ile kroków wykona silnik ekstrudera na jeden krok w osi XY.
Jeśli chodzi o ilość podanego materiału, ustawienie 400 kroków/mm i flow 110% jest równoznaczne z ustawieniem 440 kroków/mm i flow 100%.

To, co w Twoich wydrukach nie daje mi spokoju, to fakt, że ten sam wydruk miejscami wygląda na niedolany, a miejscami na nadlany. Ktoś niedawno miał podobny problem i winna okazała się dysza, ale nie mogę teraz znaleźć tego wątku.

A idąc z troubleshootingiem w trochę inną stronę, podaj:
- wysokość warstwy,
- szerokość ścieżki,
- liczbę pełnych warstw górnych,
- rodzaj i gęstość wypełnienia.

PS Suwmiarka. Sów w swoje drukarkowe problemy nie mieszaj. :P
Abys
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Davvvi
Posty: 14
Rejestracja: 05 cze 2019, 06:46

Re: Ender 3 +klon Titan Aero. Brzydka górna warstwa.

Postautor: Davvvi » 07 cze 2019, 17:28

Tak to wygląda u mnie. Zaznaczam ,że to gotowy profil pod Endera 3.
Załączniki
20190607_172237.jpg
20190607_172244.jpg
20190607_172258.jpg
20190607_172334.jpg
20190607_172404.jpg
20190607_172437.jpg
20190607_172446.jpg
20190607_172457.jpg
Davvvi
Posty: 14
Rejestracja: 05 cze 2019, 06:46

Re: Ender 3 +klon Titan Aero. Brzydka górna warstwa.

Postautor: Davvvi » 07 cze 2019, 17:40

I jeszcze to.
Załączniki
20190607_173650.jpg
20190607_173707.jpg
20190607_173711.jpg
20190607_173723.jpg
20190607_173734.jpg
20190607_173752.jpg
20190607_173804.jpg
20190607_173815.jpg
20190607_173839.jpg
Davvvi
Posty: 14
Rejestracja: 05 cze 2019, 06:46

Re: Ender 3 +klon Titan Aero. Brzydka górna warstwa.

Postautor: Davvvi » 07 cze 2019, 22:20

A więc tak, zmieniłem dysze ,przy okazji ponowna kalibracja extrudera , wyszło dokładnie 407.16 kroków. Zrobiłem także kalibrację flow i u mnie wyszło aż 109%. Zrobiłem wydruk i znów górna,warstwa jest brzydka tak jak wcześniej. Nie wiem już co robić.
Davvvi
Posty: 14
Rejestracja: 05 cze 2019, 06:46

Re: Ender 3 +klon Titan Aero. Brzydka górna warstwa.

Postautor: Davvvi » 09 cze 2019, 21:25

Kurcze nikt nie pomorze? To jest mission imposible i nic już się nie da z tym zrobić?

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości