Problem z mikrokrokiem+ pytanie akceleracja TMC2208

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5018
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 748

Re: Problem z mikrokrokiem+ pytanie akceleracja TMC2208

Postautor: dragonn » 12 cze 2019, 19:30

Może nawet 1.4A i spróbuj zmniejszyć MaxE
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
damianqx
Posty: 130
Rejestracja: 27 mar 2019, 00:59
x 8

Re: Problem z mikrokrokiem+ pytanie akceleracja TMC2208

Postautor: damianqx » 12 cze 2019, 20:23

Zmieniłem te wartości w marlinie, ale w menu drukarki się nie zmieniły więc zmieniłem je z menu drukarki i nadal nie rusza.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5018
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 748

Re: Problem z mikrokrokiem+ pytanie akceleracja TMC2208

Postautor: dragonn » 12 cze 2019, 20:26

A obraca się w nim wszystko lekko?
Może coś za ciężko chodzi, sam silnik jak wykręcisz z ekstudera rusza?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
damianqx
Posty: 130
Rejestracja: 27 mar 2019, 00:59
x 8

Re: Problem z mikrokrokiem+ pytanie akceleracja TMC2208

Postautor: damianqx » 12 cze 2019, 20:36

Podłączyłem na próbę oryginalny silnik z endera z ori ekstruderem i też nie rusza. Mam na tym starym ekstruderze założone takie kółko do kręcenia. No i da się obracać tym silnikiem ale z lekkim oporem. Większym niż w spoczynku.
Silnik się grzeje

Dodatkowo jeśli chodzi o ten nieszczęsny ekstruder to jak np z octoprinta chciałem mu dać retract 50mm, to tak naprawdę podawał max 10 potem jakiś taki zgrzyt robił
damianqx
Posty: 130
Rejestracja: 27 mar 2019, 00:59
x 8

Re: Problem z mikrokrokiem+ pytanie akceleracja TMC2208

Postautor: damianqx » 12 cze 2019, 20:45

https://github.com/MarlinFirmware/Marlin/issues/13040

Tutaj jest jakieś rozwiązanie tego problemu. Dotyczy on chyba osób korzystających z TMC2208+ elektronika 32bit
Trzeba zmienić MINIMUM_STEPPER_PULSE z 0 na 1
U mnie zadziałało.
bafunio
damianqx
Posty: 130
Rejestracja: 27 mar 2019, 00:59
x 8

Re: Problem z mikrokrokiem+ pytanie akceleracja TMC2208

Postautor: damianqx » 12 cze 2019, 21:23

Naprawia to problem częściowo bo potem przy szybszym ruchu znów się blokuje.. Szukam dalej
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5018
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 748

Re: Problem z mikrokrokiem+ pytanie akceleracja TMC2208

Postautor: dragonn » 12 cze 2019, 21:39

Spróbuj dać więcej, do 5 nawet
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
damianqx
Posty: 130
Rejestracja: 27 mar 2019, 00:59
x 8

Re: Problem z mikrokrokiem+ pytanie akceleracja TMC2208

Postautor: damianqx » 12 cze 2019, 21:58

Teraz znowu gó***. Nie działa od 1-5. Na 5 jedynie jak powinno zaczać podawać to zgrzytło i zrobiło 1/4 obrotu na


https://www.youtube.com/watch?v=dM4xth8 ... e=youtu.be
A taką padaczke ma ekstruder jak wyłącze tryb cichy.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5018
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 748

Re: Problem z mikrokrokiem+ pytanie akceleracja TMC2208

Postautor: dragonn » 12 cze 2019, 22:17

Tryb cichy? Jest duża szansa że nie da radę on z LA.
A to że w LA ekstuder ma padaczkę to normalne, tak właśnie działa LA. Jeszcze zależy na jaką wartość go ustawisz.
Masz 24V?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
damianqx
Posty: 130
Rejestracja: 27 mar 2019, 00:59
x 8

Re: Problem z mikrokrokiem+ pytanie akceleracja TMC2208

Postautor: damianqx » 12 cze 2019, 22:38

Mam 24V. Ale on nie podaje nic tylko terkocze cały czas :D miałem LA na starej płytce i działał tam inaczej niż tu :D
Wróciłem do tego co było i już w ogólnie nie wiem co się porobiło. Ekstruder co chwila się zatrzymuj i sobie cyka potem rusza i tak w kółko.

// Dobra to cykanie/przeskakiwanie to powodowało 1.4A na silniku. Zmniejszam na 1A i próbuję dalej z tym LA

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Pszemeq i 7 gości