UM2 potrafi nie drukować

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2273
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 382
Kontaktowanie:

UM2 potrafi nie drukować

Postautor: virgin71 » 12 lip 2019, 17:24

Co tu się... ?!
Mam pod ręką UM2, które tak drukuje, jak widać na zdjęciach.
Paski na pewno są za luźne, chociaż jest to dziwne.
Ktoś, coś? Dostrzegacie inne możliwe przyczyny? Filament jest na pewno dnem dna, ale nie przyznam jaki, bo nie chcę, żeby mnie zbili.
Załączniki
IMG_8218.JPG
Awatar użytkownika
Jakub
Posty: 202
Rejestracja: 06 sty 2019, 18:07
x 16

Re: UM2 potrafi nie drukować

Postautor: Jakub » 12 lip 2019, 17:35

virgin71 pisze:Co tu się... ?! Filament jest na pewno dnem dna, ale nie przyznam jaki, bo nie chcę, żeby mnie zbili.

3DActive? :D Co wygrałem? ;)
Moje maszyny 8-) :
Tevo tarantula - z laserem
Original prusa i3 mk2s - dobra (ale fajna też)
Do dyspozycji:
frezarka 3018.
W budowie:
własnej konstrukcji delta.
W planach:
Zakup racera i zabawa w pilota :thumbup: :shh:
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2273
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 382
Kontaktowanie:

Re: UM2 potrafi nie drukować

Postautor: virgin71 » 12 lip 2019, 17:39

Jakub pisze:
virgin71 pisze:Co tu się... ?! Filament jest na pewno dnem dna, ale nie przyznam jaki, bo nie chcę, żeby mnie zbili.

3DActive? :D Co wygrałem? ;)

Nic, bo on nie ma 2,85.

Ktoś w kategorii rozwiązania tego strasznego wydruku? Robiłem regulację napięć, przywróciłem stockowy FW i zanim zmienię paski, chciałbym od was coś usłyszeć, co mogło mi do głowy nie przyjść.

Drukarka nie moja.
Awatar użytkownika
kapi
Posty: 812
Rejestracja: 18 sty 2017, 15:37
Lokalizacja: Zabrze
Drukarka: Vertex 8400
x 129

Re: UM2 potrafi nie drukować

Postautor: kapi » 12 lip 2019, 17:54

sprawdziłbym mocowanie kółek do osi, czy wszystkie są "na sztywno" , ustawienie równoległe osi X Y do wałków napędowych,
i te nieszczęsne sprężynki - link - wewnątrz wózków.
"Don't find fault. Find a remedy." Henry Ford
Stalowe K8400
Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 142
Rejestracja: 30 lip 2016, 14:31
x 7

Re: UM2 potrafi nie drukować

Postautor: malyhenio1 » 12 lip 2019, 19:39

W UM2 jest filnament 2'85?
Awatar użytkownika
bafunio
Posty: 88
Rejestracja: 20 maja 2018, 05:31
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: inventure, UM2
x 23

Re: UM2 potrafi nie drukować

Postautor: bafunio » 12 lip 2019, 19:46

malyhenio1 pisze:W UM2 jest filnament 2'85?


Tak
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 4671
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1088
Kontaktowanie:

Re: UM2 potrafi nie drukować

Postautor: FlameRunner » 12 lip 2019, 19:51

A weź rolkę filamentu z ładnie drukującego UM i daj znać, jak wtedy wyjdzie wydruk?
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
malyhenio1
Posty: 142
Rejestracja: 30 lip 2016, 14:31
x 7

Re: UM2 potrafi nie drukować

Postautor: malyhenio1 » 12 lip 2019, 19:56

Jaki tam jest extruder?
Awatar użytkownika
bafunio
Posty: 88
Rejestracja: 20 maja 2018, 05:31
Lokalizacja: Katowice
Drukarka: inventure, UM2
x 23

Re: UM2 potrafi nie drukować

Postautor: bafunio » 12 lip 2019, 21:27

Sprawdź czy oś Z chodzi poprawnie może zbyt ciężko chodzi i trzeba ustawić na nowo łożyska (w co wątpię). Może oprócz luźnych pasków jest też do wymiany łącznik ?

Jak dojdziesz co powoduje takie błędy daj znać - przyda się
Awatar użytkownika
virgin71
Zasłużony
Posty: 2273
Rejestracja: 19 kwie 2016, 23:07
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Ultimaker | U30
x 382
Kontaktowanie:

Re: UM2 potrafi nie drukować

Postautor: virgin71 » 14 lip 2019, 01:51

Łącznik pierwszy wymieniłem, ale to nie to. Sprężynki sprawdzałem i też wyglądają dobrze - to dziwne, bo paski nie mogły się rozciągnąć. Krzyżak jest idealnie równoległy/prostopadły. GT2 wszystkie są dokręcone. Krótkie paski też są napięte. Tylko te długie są nader luźne. Tylko to jest tyle roboty z wymianą, że szukam najpierw czegoś innego.

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości