Corexy

Jakość druku Cię nie zadowala?
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 02 sie 2019, 11:01

Witam serdecznie wszystkich, szukam osoby konkretnej i rzeczowej znającej temat drukarek corexy od podszewki, która pomorze mi skonfigurować drukarkę na płycie duet wifi wraz z BL Touch, oczywiście nie za darmo, wiec jeśli posiadasz PayPal, trochę czasu, wystarczająca wiedze i odrobinę cierpliwości dla osoby początkującej w temacie to zapraszam na PW.
Moja drukarka to Two Trees Saphire S,
płyta Duet WIFI,
hot end Mosquito od Slice Enginering,
wymieniłem prowadnice liniowe na Hiwin,
hot bed Kenowo
itp.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4971
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1185

Re: Corexy

Postautor: rafaljot » 02 sie 2019, 11:40

o. na bogato. fajnie.
to jest 5 minut roboty. akurat RepRapFirmware konfiguruje się najłatwiej. Dasz radę. Wszystko masz tu https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Step_by_step_guide

a jeśli uparcie chcesz to komuś dać, to powiedz jakie miasto.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5259
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 871

Re: Corexy

Postautor: dragonn » 02 sie 2019, 12:05

Dokładnie, jak już to informacja jakie miasto.
Konfigurowanie drukarki zdalnie kompletnie nie ma sensu, szkoda nerwów na taką zabawę.

Przy czym zgadzam się z rafaljot że spokojnie dasz sobie radę z konfiguracją RepRapFirmware
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 02 sie 2019, 12:10

Niestety troszkę daleko - UK, możne sam RepRapFirmware Configuration Tool nie jest trudny , ale prawidłowe ustawienie BLTouch już raczenie do prostych się nie zalicza, bynajmniej z mojego punktu widzenia.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5259
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 871

Re: Corexy

Postautor: dragonn » 02 sie 2019, 12:17

Patrzyłeś?
https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Connecti ... on_BLTouch
Zakładam że jak UK to problemu z angielskim raczej nie będziesz miał.
A jeśli patrzyłeś to napisz na czym utknąłeś to pomożemy tutaj.

A co do płatnej pomocy to mogę się mylić ale wydaje mi się że zdalnie nikt się tego nie podejmie. Ja bym w każdym bądź razie nie, mogę pomóc na forum, krok po kroku wspólnie pewnie uda się rozwiązać problem.
cardjunk
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 375
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdynia
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 109

Re: Corexy

Postautor: Pjoter » 02 sie 2019, 12:23

Ja robiłem krok po kroku wg tego poradnika:
https://betrue3d.dk/bltouch-on-duet-wif ... and-usage/
I jeśli miałbym pomoc za opłatą to właśnie wg tego poradnika bym wszystko robił.
Hobby robotyka - projektowanie i programowanie :git:
Anycubic i3 Mega - na początek wystarcza
HyperCube Evolution - worklog :D
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 02 sie 2019, 13:54

Bardzo szanuje wasze opinie, ale i ja mam również swoje powody dla których zwróciłem się o taka a nie inna formę pomocy. Nie oczekuje cudów, porostu chce oby ktoś pomógł mi przejść przez cala fazę konfiguracji i ustawień krok po kroku, tak abym w przyszłości mógł radzić sobie już sam z większością problemów.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4971
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1185

Re: Corexy

Postautor: rafaljot » 02 sie 2019, 20:39

Skype + kamerka może da radę
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 04 sie 2019, 12:41

Witam ponownie, po kilku dniach jakoś udało mi się wstępnie ostawić BLTouch, ale do pełni szczęścia jeszcze trochę brakuje,w związku z czym mam kilka pytań i proszę o pomoc. Otóż po uruchomieniu polecenia home z silnik osi z nie zatrzymuje się, jeżeli wyłącznik krańcowy jest teraz wyłączony to jak os z ma się zatrzymać? wiem ze zrobiłem coś złe, tylko gdzie? to mój konfig.g

Kod: Zaznacz cały

; Configuration file for Duet WiFi (firmware version 1.21)
; executed by the firmware on start-up
;
; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2 on Sat Aug 03 2019 03:22:52 GMT+0100 (Brytyjski czas letni)

; General preferences
G90                                      ; Send absolute coordinates...
M83                                      ; ...but relative extruder moves

M667 S1                                  ; Select CoreXY mode

; Network
M550 P"My Printer"                       ; Set machine name
M552 S1                                  ; Enable network
M587 S"ASUS" P"r2"               ; Configure access point. You can delete this line once connected
M586 P0 S1                               ; Enable HTTP
M586 P1 S0                               ; Disable FTP
M586 P2 S0                               ; Disable Telnet

; Drives
M569 P0 S0                               ; Physical drive 0 goes backwards
M569 P1 S0                               ; Physical drive 1 goes backwards
M569 P2 S1                               ; Physical drive 2 goes forwards
M569 P3 S0                               ; Physical drive 3 goes backwards
M350 X16 Y16 Z16 E16 I1                  ; Configure microstepping with interpolation
M92 X80.00 Y80.00 Z4000.00 E420.00       ; Set steps per mm
M566 X900.00 Y900.00 Z12.00 E120.00      ; Set maximum instantaneous speed changes (mm/min)
M203 X6000.00 Y6000.00 Z180.00 E1200.00  ; Set maximum speeds (mm/min)
M201 X500.00 Y500.00 Z20.00 E250.00      ; Set accelerations (mm/s^2)
M906 X800.00 Y800.00 Z800.00 E800.00 I30 ; Set motor currents (mA) and motor idle factor in per cent
M84 S30                                  ; Set idle timeout

; Axis Limits
M208 X0 Y0 Z0 S1                         ; Set axis minima
M208 X200 Y200 Z200 S0                   ; Set axis maxima

; Endstops
M574 X2 Y2 S0                            ; X home to min. Y home to max. Normally Open limit switches.
M574 Z1 S2                                 ; Define Z to use Probe. Home to Min
G31 P25 X0 Y-35 Z-4.985              ; Z probe trigger value, offset in relation to nozzle. And trigger height adjustment
M557 X5:205 Y5:165 S20                   ; Define mesh grid

; Z-Probe
M558 P5 H5 F500 T4000 X0 Y0 Z1           ; Set Z probe type/mode 5. H=Dive Height. F=Speed the bed moves

; Heaters
M305 P0 T100000 B4138 R4700              ; Set thermistor + ADC parameters for heater 0
M143 H0 S120                             ; Set temperature limit for heater 0 to 120C
M305 P1 T613400 B5025 C1.484206e-7 R4700 ; Set thermistor + ADC parameters for heater 1
M143 H1 S280                             ; Set temperature limit for heater 1 to 280C

; BLTouch - Heaters
M307 H7 A-1 C-1 D-1                      ; Disable the 7th Heater to free up PWM channel 5 on the Duex board.

; Fans
M106 P0 S0 I0 F500 H T45                 ; Set fan 0 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on
M106 P1 S1 I0 F500 H1 T45                ; Set fan 1 value, PWM signal inversion and frequency. Thermostatic control is turned on

; Tools
M563 P0 D0 H1                            ; Define tool 0
G10 P0 X0 Y0 Z0                          ; Set tool 0 axis offsets
G10 P0 R0 S0                             ; Set initial tool 0 active and standby temperatures to 0C

; Automatic saving after power loss is not enabled

; Custom settings are not configured
Ostatnio zmieniony 04 sie 2019, 12:49 przez Krzysztof37, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5259
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 871

Re: Corexy

Postautor: dragonn » 04 sie 2019, 12:49

Masz osoby wyłącznik krańcowy do osi Z czy używasz bltouch do levelowania i jako krańcówka?
Wrzuć też pliki homeall.g i homez.g.
A i wklej kod w tagi:

Kod: Zaznacz cały

[code][/code]
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości