Corexy

Jakość druku Cię nie zadowala?
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 04 sie 2019, 22:37

Nie, pin nie wysuwa się gdy włączam home z, myślałem ze to możne wina BLToucha, ale mam drugi i efekt jest ten sam, cala procedure Find Z-offset przechodzi bez problemu. Nie mam założonego rezystora 240 Ohm miedzy GDN a z probe IN, ale wyczytałem ze na 5v tez działa bez problemu. BLTouch od momentu włączenia drukarki świeci na czerwono , na początku wykonuje test potem pin jest schowany, podczas procedury Find Z-offset przy wysuniętym pinie świeci na niebiesko.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4796
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1042

Re: Corexy

Postautor: rafaljot » 04 sie 2019, 22:59

Krzysztof37 pisze:Stół to szyba z mikroporami, kupiona na ebay


Skoro @dragonn rozkminia temat to Duet jest w dobrych rękach ;) Jednak nie był bym sobą gdym nie skomentował:
soro szyba to po ch. Ci ten bltouch. Weź to wywal, ustaw śrubkami, nie ruszaj i drukuj. Szyba jest idealnie prosta i nie trzeba jej korygować.
A jeśli jakimś cudem nie jest to ją wymień na taką co jest.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5189
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 837

Re: Corexy

Postautor: dragonn » 04 sie 2019, 23:11

A w tym poradnik patrzyłeś na "Lets have a look at Homing using a Probe"
Tam jest podane jak musi wyglądać homez.g. Podobnie trzeba pewnie wedytować homeall.g ale tylko część dotyczącą osi Z.
Krzysztof37
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 00:07

Wiec tymczasowo usunąłem zawartość mojego homez.g i wkleiłem zawartość z tamtej strony, home z zaczął działać , problem polega tylko na tym że BLTouch jest zamontowany 3 cm od środka dyszy za hot endem i po dojsciu do home position wystaje poza stół, BLTouch wysuwa pin, ale poza stołem, resztę opisze jutro, póki co dziękuje za dzisiejsze wskazówki.
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 00:25

Jeszcze jedno, jak zmienić pozycje home dla osi z tak żeby BLTouch nie wychodził poza stół?
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 00:55

zrobiłem jeszcze auto bed compensation i na ostatni rzad brakło stołu, potem zmieniłem rozmiar stołu w Define Area for Mesh Grid Compensation i jakos przeszedł test z takim wynikiem: G32
Warning: the height map has a substantial Z offset. Suggest use Z-probe to establish Z=0 datum, then re-probe the mesh.
90 points probed, min error -0.471, max error -0.341, mean -0.424, deviation 0.023
Height map saved to file heightmap.csv
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5189
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 837

Re: Corexy

Postautor: dragonn » 05 sie 2019, 07:38

Z zmianą pozycji dla home osi Z musisz po prostu dodać komendę:

Kod: Zaznacz cały

G1 Xpozycja_x Ypozycja_y F3000

Gdzie oczywiście pozycja_x i pozycja_y to koordynaty pozycji gdzie ma homować, dodaj to na początku samego pliku.
Najlepiej zhomować sobie wszystko teraz, ręcznie podejchać do pozycji w której chcesz homować i sobie ją spisać i wkleić do pliku.
Sugerowałbym żeby plik homez.g wyglądał tak:

Kod: Zaznacz cały

G91               ; relative positioning
G1 Z5 F6000 S2    ; lift Z relative to current position
G90               ;abosulte positioning
G1 Xpozycja_x Ypozycja_y F3000 ;safe home position
G30 ; Do a single probe to home our Z axis
G90 ; Make sure we are in absolute mode
G1 Z10 F6000 ; Rapidly move the Z axis to Z=10.

Oczywiście musisz sobie zdawać z tego sprawy że w tej konfiguracji nie zrobisz home Z dopóki nie zrobisz najpierw Home X i Y
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4796
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1042

Re: Corexy

Postautor: rafaljot » 05 sie 2019, 09:37

Krzysztof37 pisze:Jeszcze jedno, jak zmienić pozycje home dla osi z tak żeby BLTouch nie wychodził poza stół?


robić home w przeciwnym kierunku niż jest zamontowany BLT
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 13:27

Witam ponownie, wychodzi na to ze wszystko powoli zaczyna działać jak powinno, i tu należna się wielkie podziękowania dla Pana " dragonn" i pozostałych osób, dających mi cenne wskazówki na podstawie których w przyszłości będę mógł już w miarę radzić sobie sam, ale jeszcze do tego momentu daleka droga, bo ogrom zagadnień w tej tematyce jest naprawdę wielki.
Wracając do meritum chciałem jeszcze zapytać jak edytować kod startowy slizera ? chodzi mi tutaj gdzie wrzucić te komendy:
G28 XY ;Home XY
M561 ; Clear any bed transform that might be in place
G1 X104.5 Y130 ; Move Probe to middle of bed
G30 ; Do a single probe
M375 P"bareplate.csv" ; Load my custom heightmap. Otherwise use G29 S1
G1 Z20.0 F6000 ; Move Z to 20

I jeszcze jedna sprawa, po wydaniu komendy idź do punktu centralnego głowica przesuwa się na "środek" pola roboczego, ale tak naprawdę to nie jest punkt centralny. W osi X jest na środku, ale Y jest cofnięty do tylu o 25mm względem środka dyszy. 220x220 to wymiary blatu, ale fizyczna powierzchnia robocza to 210x210, jak to ostawić poprawnie?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5189
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 837

Re: Corexy

Postautor: dragonn » 05 sie 2019, 13:59

Jak to poprawić pokaże Ci jak tylko będę w domu bo ten sam problem mam u siebie (rozwiązany, tylko nie pamiętam tego).
Co do kodu startowego slicera no to zależy już od tego jakiego slicera używasz.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: aaannnd i 3 gości