Corexy

Jakość druku Cię nie zadowala?
Krzysztof37
Posty: 51
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 3

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 14:06

Ok, mój slicer to Slic3r
Krzysztof37
Posty: 51
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 3

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 15:58

Znalazłem w moim Slic3r gdzie wrzucić te komendy, mam nadzieje ze dobrze, muszę jedynie potem chyba zmienić koordynaty zaznaczone na czerwono.
Załączniki
Slic3r.PNG
Krzysztof37
Posty: 51
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 3

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 16:01

i jeszcze małe sprostowanie, moja powierzchnia robocza to 200x200 a nie 210
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5101
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 779

Re: Corexy

Postautor: dragonn » 05 sie 2019, 16:47

Tak, dobrze wpisałeś.
To teraz co do tego że masz przesuniętą oś Y to ja robię tak:

Kod: Zaznacz cały

G91                     ; relative positioning
G1 S2 Z5 F6000             ; lift Z relative to current position

; home y
G1 S1 Y315 F3000 ; move quickly to Y axis endstop and stop there (first pass)
G1 Y-5 F6000       ; go back a few mm
G1 S1 Y315 F3000  ; move slowly to Y axis endstop once more (second pass)
G1 Y-13 F6000 ;offset Y
G92 Y290 ; max Y

G1 S2 Z-5 F6000      ; lower Z again
G90               ; absolute positioning

Gdzie offset Y to wartość o ile jest przesunięty stół względem faktycznego początku osi Y a max Y to wartość max osi Y.
Jeśli homujesz do Y min a nie Y max to musisz przy offset Y podać wartość dodatnią a przy max Y podać wartość min.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Krzysztof37
Posty: 51
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 3

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 17:16

Ok, czyli mój homey.g powinien wygladac tak?
; homey.g
; called to home the Y axis
;
; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2 on Sat Aug 03 2019 03:22:53 GMT+0100 (Brytyjski czas letni)
G91 ; relative positioning
G1 Z5 F6000 S2 ; lift Z relative to current position
G1 S1 Y205 F1800 ; move quickly to Y axis endstop and stop there (first pass)
G1 Y-5 F6000 ; go back a few mm
G1 S1 Y205 F360 ; move slowly to Y axis endstop once more (second pass)
G1 Y-30 F6000 ;offset Y
G92 Y220 ; max Y
G1 Z-5 F6000 S2 ; lower Z again
G90 ; absolute positioning
Krzysztof37
Posty: 51
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 3

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 17:39

Coś mi tu nie pasuje, jak mogę sprawdzić fizyczna powierzchnie robocza jaka widzi drukarka?
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 293
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdynia
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 56

Re: Corexy

Postautor: Pjoter » 05 sie 2019, 18:16

Taki offset można też ustawić w configu. Kombinujesz wtedy z dwoma parametrami - zakres ruchu oraz minima osi (np zakres ruchy 230 w Y i minimum osi w Y=-30 - - - - - oznacza to że po dojechaniu do krancowek dysza znajduje się 30 mm od obszaru roboczego o długości 200 mm. Jak będę miał dostęp do drukarki to podeślę jak to u mnie wygląda.

Co do zakresu ruchu - ja na początku ustawiam sobie większy niż możliwy i jadac wzdłuż kolejnych osi patrzę i zapisuje kiedy maskuje zakres osi - tzn kiedy dojeżdżam do punktu gdzie silniki zaczynają przeskakiwac.
Hobby robotyka - projektowanie i programowanie :git:
Anycubic i3 Mega - na początek wystarcza
HyperCube Evolution - worklog :D
Krzysztof37
Posty: 51
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 3

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 18:28

jak sprawdzasz na bieżąco współrzędne?
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 293
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdynia
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 56

Re: Corexy

Postautor: Pjoter » 05 sie 2019, 18:36

Poprzez interfejs na stronie. Zeruje osie i następnie poruszając silnikiem, duet sam wylicza gdzie się znajdujesz.
Hobby robotyka - projektowanie i programowanie :git:
Anycubic i3 Mega - na początek wystarcza
HyperCube Evolution - worklog :D
Krzysztof37
Posty: 51
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 3

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 19:27

ok załapałem, kolejna sprawa i chyba już przed ostatnia :) mam jeszcze czujnik braku filamentu z wtyczka na 3 kable i nie wiem gdzie powinna być podłączona na płycie?
Załączniki
filament.PNG

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość