Corexy

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5263
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 883

Re: Corexy

Postautor: dragonn » 05 sie 2019, 19:38

https://duet3d.dozuki.com/Wiki/Gcode#Se ... nt_sensing do jakiekolwiek wolnego wejścia endstopa.
Krzysztof37
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 386
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdynia
Drukarka: Anycubic I3 Mega
x 110

Re: Corexy

Postautor: Pjoter » 05 sie 2019, 22:10

Kod: Zaznacz cały

; Axis Limits
M208 X0 Y-12 Z0 S1                         ; Set axis minima
M208 X282 Y271 Z250 S0                   ; Set axis maxima


Wycinek config.g który odpowiada za pole robocze. Punkt 0,0 to róg stołu, przy krańcówkach dysza wisi nad "pustką" (Y-12).
Krzysztof37
Hobby robotyka - projektowanie i programowanie
Anycubic i3 Mega - sprzedane :yahoo:
HyperCube Evolution - worklog :D
Ender-2 - rozgrzebana, czeka na swoją kolej :devil:
Prusa MK3s Full Bear Upgrade - w planach
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 05 sie 2019, 23:20

ok, bardzo dziękuje wszystkim za dzisiejsze rady, nadmiar wiedzy wychodzi mi uszami, wiec muszę się z tym przespać :]
Jutro postaram się to wszystko ogarnąć, a potem jeszcze z kilkoma problemami muszę się zmierzyć np. pid tuning bo mam rozbieżność w temperaturach itp. Ale to potem, jeszcze raz dziękuje za pomoc i WIELKI SZACUNEK za wiedze jaka posiadacie w tych tematach.
dragonn
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 06 sie 2019, 23:52

Witam ponownie, wszystko dzisiaj poustawiałem, a przynajmniej tak mi się wydawało, zrobiłem pierwszy wydruk i niespodzianka drukarka drukuje, ale jakieś 3 mm nad blatem :no: ustawilem jeszcze raz Find Z-offset: i dalej tak samo, co zrobiłem źle??
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5263
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 883

Re: Corexy

Postautor: dragonn » 07 sie 2019, 07:17

A jak zrobisz home Z to czy drukarka faktycznie stoi nad blatem 3mm?
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 07 sie 2019, 07:28

Tak, przy holmowaniu osi xy dyszysza jest nad blatem, po holmowaniu osi z cofa się 3cm ale to dlatego żeby BL był nad blatem, ale wydaje mi się że odległość od blatu jest taka sama podczas drukowania jak przy holmowaniu osi xy czyli około 2-3mm
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 07 sie 2019, 07:33

Tzn. Przy holmowaniu xy tak, jakieś 3mm nad, po holmowaniu z dysza jest nad blatem, ale jakieś 20mm
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5263
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 883

Re: Corexy

Postautor: dragonn » 07 sie 2019, 08:16

Wrzuć jak wygląda teraz Twojej homez.g i homeall.g
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 07 sie 2019, 08:46

Ok, ale wieczorem jak wrócę z pracy
Krzysztof37
Posty: 60
Rejestracja: 01 sie 2019, 22:15
x 4

Re: Corexy

Postautor: Krzysztof37 » 07 sie 2019, 19:14

Ok, jestem wiec tak
homez.g
G91 ; relative positioning
G1 Z5 F6000 S2 ; lift Z relative to current position
G90 ;abosulte positioning
G1 X200mm Y173mm F3000 ;safe home position
G30 ; Do a single probe to home our Z axis
G90 ; Make sure we are in absolute mode
G1 Z10 F6000 ; Rapidly move the Z axis to Z=10.


; homeall.g
; called to home all axes
;
; generated by RepRapFirmware Configuration Tool v2 on Sat Aug 03 2019 03:22:53 GMT+0100 (Brytyjski czas letni)
G91 ; relative positioning
G1 Z5 F6000 S2 ; lift Z relative to current position
G1 S1 X205 Y205 F1800 ; move quickly to X or Y endstop and stop there (first pass)
G1 S1 X205 ; home X axis
G1 S1 Y205 ; home Y axis
G1 X-5 Y-5 F6000 ; go back a few mm
G1 S1 X205 F360 ; move slowly to X axis endstop once more (second pass)
G1 S1 Y205 ; then move slowly to Y axis endstop
G1 S1 Z-205 F1800 ; move Z down stopping at the endstop
G90 ; absolute positioning
G92 Z0 ; set Z to axis minimum (you may want to adjust this)

; Uncomment the following lines to lift Z after probing
;G91 ; relative positioning
;G1 S2 Z5 F100 ; lift Z relative to current position
;G90 ; absolute positioning



Z tym ze home all nie działa poprawnie i nie używam go bo BL się nie wysuwa, nie wiem jak go skonfigurować bo w poradniku twórca sam nie wiedział: I’m a bit confused here actually as it seems the machine uses homeall and then issue homez even if we havn’t made references to it in the homeall.g file.

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: FlameRunner, Harth, S3b, spec i 5 gości