Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 6077
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: Epson
x 1797

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: FlameRunner » 16 gru 2019, 13:13

To może być kwestia chłodzenia. Zwróć uwagę, że @Zbigu zaprojektował(?) i wydrukował nowy tunel.
Więcej informacji znajdziesz w jednym z jego licznych wątków: search.php?keywords=&terms=all&author=Zbigu&sc=1&sf=titleonly&sr=topics&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
pomidor
Awatar użytkownika
Zbigu
Posty: 151
Rejestracja: 03 lis 2019, 15:58
x 76

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Zbigu » 16 gru 2019, 13:31

Tak chłodzenie jest mega istotne. Warto zmienić to stokowe na lepsze, bardziej dookólne. Najlepszy test to Marvin , ten mały breloczek, ustaw go twarzą w kierunku nadmuchu a po wydruku obejrzyj jego "tyłek" i jak tam będzie wszystko jak trzeba to masz dobre chłodzenie.

Nie mam jednego profilu Cura, zmieniam wiele parametrów do każdego wydruku jaki robię. Ustawiam różne opcje, to się zmienia u mnie dlatego nie wrzucę tu profilu bo byłby on ważny tylko dla danego wydruku.

Moja rada, wyłączyć opcje Acceleration i Jerk control bo ta nasza drukarka ma z tym problem, jej firmware inaczej chodzi niż Marlin. Są róznice i to znaczne na różnych ustawieniach. Ja wyłączyłem w ogóle te dwie opcje. Poza tym chłodzę na 100% od 2 warstwy. Ciągle jeszcze mam nieustawiony właściwie stół, twój tez jest za wysoko o kilka setnych to widać na ostatniej focie.
Kolejna uwaga praktyczna, ten nasz stolik jest mocowany na 4 śruby ale tak tandetnie, że nakrętka pod stołem potrafi się luzować i kręcąc śrubami nastawnymi do poziomowania, mamy przekłamania, bo cała śruba się kręci. Ja u siebie dokręciłem je mocno, te nakrętki pod stołem i skontrowałem każdą dodatkową nakrętką (mam teraz na każdej śrubie podkładkę, dwie nakrętki i dopiero sprężynkę). Mam teraz nieruchome śruby i mogę właściwie ustawiać wysokość stołu który się nie przestawia. Smar PTFE gesty biały litowy na śrubie osi Z ładnie ją stabilizuje wybierając luzy i minimalizuje drgania. Ogólnie jest coraz lepiej.
Dodatkowo warto skalibrować flow rate żeby mieć poprawne wymiary po wydrukowaniu jeśli na tym komuś zależy. Ale ciągle warto wrócić do podstawy czyli pierwszej warstwy i tam wszystko ustawić oglądając ją pod lupą. Ładnie wszystko musi być rozsmarowane bez tych prążków jak na Twoim ostatnim zdjęciu, ewidentnie głowica jest za wysoko ale to są setne części mm.
Awatar użytkownika
Zbigu
Posty: 151
Rejestracja: 03 lis 2019, 15:58
x 76

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Zbigu » 16 gru 2019, 14:39

Tak powinna wyglądać tylna część Marvina przy ustawieniu twarzą co nadmuchu. Taki tył i bok to oznaka świetnego chłodzenia. Dlatego warto wymienić stokowa końcówkę.
Załączniki
Marvin.JPG
rafaljot
Awatar użytkownika
Zbigu
Posty: 151
Rejestracja: 03 lis 2019, 15:58
x 76

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Zbigu » 16 gru 2019, 21:19

Moi Drodzy, potrzebuję pomocy w naprowadzeniu na właściwe ustawienia Cura w celu wydrukowania tego elementu z ABS na mojej drukarce.
https://www.thingiverse.com/thing:3330131

Niestety drukuje mi się coś tam podobnego ale nie ma dokładności w detalu i wymiarów. Może by ktoś podrzucił gotowy gcode na ABS dla tego modelu?
Załączniki
roomba.JPG
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 696
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO
x 224

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Pjoter » 16 gru 2019, 21:35

@Zbigu - jeśli chcesz wydrukować detal o idealnych wymiarach to musisz to SAM zrobić metodą prób i błędów. Tyle o ile jakbym miał drukować figurki do malowania to gcodem jeszcze ewentualnie mógłbym się wymieniać, to drukując części wymagające ściśle określonych wymiarów, nie ma sensu wymieniać się gcodem.
1) Każda drukarka jest inna (szczególnie chińskie). Wystarczy że będziesz miał flow ustawiony na 0.5-1% więcej niż ktoś inny i już wyjdzie Ci wydruk o innych wymiarach.
2) I TO JEST NAJWAŻNIEJSZE - URUCHAMIANIE NA DRUKARKACH 3D PLIKÓW GCODE NIESKOMPILOWANYCH PRZEZ CIEBIE LUB OSOBĘ KTÓREJ "ZAWIERZYŁBYŚ KLUCZE DO DOMU I CNOTĘ PIERWORODNEJ" MOŻE PROWADZIĆ DO PRZYKRYCH KAWAŁÓW JAK ZNISZCZENIE DYSZY, POWIERZCHNI STOŁU A W EKSTREMALNYCH WYPADKACH NAWET DO POWAŻNYCH USZKODZEŃ DRUKARKI.


źródło: https://www.youtube.com/watch?v=RKdsp2vrmag

PS: Pozwoliłem sobie na użycie czerwonej czcionki, jeśli Adminom się to nie podoba to prosiłbym o zmianę na inny kolor.


Co bym zrobił na Twoim miejscu - zakładam że problem jest w wymiarach koła (nie ta średnica, nie ta wysokość). Modyfikowałbym skalowanie elementu w slicerze. Metodą prób i błędów (zacząłbym od prostej proporcji).
Jose, dziobu
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - rozgrzebana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca :D
Awatar użytkownika
Zbigu
Posty: 151
Rejestracja: 03 lis 2019, 15:58
x 76

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Zbigu » 16 gru 2019, 21:44

@Pjoter, no zgoda nie myślałem w ten sposób. Będę próbować do skutku, jeśli w ogóle ta moja drukarka będzie w stanie taki detal drukować. Może dać mniejszej średnicy dyszę?
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 696
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO
x 224

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Pjoter » 16 gru 2019, 21:51

To może pomóc, nie drukowałem tak małych detali nigdy. Nie wiem czy ktoś przypadkiem na forum nie próbował zmniejszać średnicy ścieżki nie zmieniając dyszy. Jeśli chcesz się bawić to spróbuj dać ścieżkę np. 0.35 lub 0.30mm a dyszę zostaw tę samą. Uprzedzam że nie wiem co z tego wyjdzie, ale spróbować nie zaszkodzi.
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - rozgrzebana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca :D
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 5525
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 2942
Kontaktowanie:

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: dziobu » 16 gru 2019, 21:55

Pjoter pisze:(...)czy ktoś przypadkiem na forum nie próbował zmniejszać średnicy ścieżki nie zmieniając dyszy(...)

@dragonn tak kiedyś szalał. Z pozytywnym skutkiem.
Też tak robię. Działa.
Pozdrawiam
Paweł


Moje twory w 3D | Inne Forum to nie fejsbuk. Nie pomagam w PW i nie odpisuję na takie wiadomości. Załóż temat.
Awatar użytkownika
Zbigu
Posty: 151
Rejestracja: 03 lis 2019, 15:58
x 76

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Zbigu » 16 gru 2019, 22:05

Super, dzięki. Właśnie o takie rady mi chodzi, szkoda tracić czas jak bardziej doświadczeni koledzy mogą pomóc. Jutro pobawię się z szerokością ścieżki, ciekawe ile można zejść w dół od 0.4mm. Sprawdzę.

Pytanie: Zmiana tej szerokości ścieżki wymaga jakiejś kompensacji parametrów druku w innym miejscu?
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 5525
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 2942
Kontaktowanie:

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: dziobu » 16 gru 2019, 22:18

Zacznij od samej zmiany szerokości ścieżki. Jak będzie trzeba to dopasujesz...to co będzie trzeba :D

Spora część zabawy z posiadania drukarki to testowanie różnych wariantów nastaw bo czasem wychodzą ciekawe rzeczy. A potem puszczasz kilka kostek testowych...
kk.jpg
Zepco
Pozdrawiam
Paweł


Moje twory w 3D | Inne Forum to nie fejsbuk. Nie pomagam w PW i nie odpisuję na takie wiadomości. Załóż temat.

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość