Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
Zbigu
Posty: 151
Rejestracja: 03 lis 2019, 15:58
x 76

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Zbigu » 01 sty 2020, 01:07

Hejka, tu również wrzucam moje najnowsze chłodzenie, może się Wam przyda bo działa najlepiej ze wszystkich testowanych. Dobrze mieć silikon na bloku grzejnym. Dajcie znać jak u Was się sprawdza. Można spokojnie zrobić z PLA 0.2mm warstwa, jest daleko od głowicy. Poza tym jest to chłodzenie na wzór tego z Raptora.
Załączniki
NOWE Chlodzenie ZBIGA.rar
(11.84 KiB) Pobrany 144 razy
Awatar użytkownika
Zbigu
Posty: 151
Rejestracja: 03 lis 2019, 15:58
x 76

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Zbigu » 02 sty 2020, 12:17

Przyszły części, zajmę się teraz wymianą i dam znać czy to coś dało. Stół ma też wklęśnięcie ale ok 0.18-0.20mm na środku jest to prawie o połowę mniej niż w moim oryginalnym (0.35mm). Szyby Ultrabase są równe. Zobaczę czy to coś da po wymianie.
Załączniki
czesci.JPG
rydz
Posty: 65
Rejestracja: 17 sty 2020, 16:35
Drukarka: Prusa i3 MK3S + MMU2
x 40

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: rydz » 18 sty 2020, 00:05

Zbigu pisze:Wydrukujcie moją kostkę z tego Gcodu, u mnie drukuje się normalnie , narożniki są ok. Wydrukujcie i dajcie fotki.

Cześć,
Czy mógłbyś udostępnić konfigurację Cura'y jakiej użyłeś do wyeksportowania tej kostki?
Była by to dla mnie konfiguracja podstawowa, od której mógłbym zacząć dalszy rozwój konfiguracji :)
Awatar użytkownika
Zbigu
Posty: 151
Rejestracja: 03 lis 2019, 15:58
x 76

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Zbigu » 18 sty 2020, 00:30

Hej, ja już jej nie mam bo na razie nie powielam profili, na tym etapie pracuję na jednym profilu do wszystkiego i za każdym wydrukiem przechodzę przez wszystkie opcje Cura i je zmieniam pod dany wydruk. Wiem że to jest dziwne ale nie chcę mieć na razie wiele różnych profili. Chcę się tak wyćwiczyć, żebym umiał na bieżąco zmieniać nastawy pod dany model i filament etc. Dlatego na razie nie powielam profili, mam dużo czasu więc nie jest dla mnie problemem przejść przez opcje i je modyfikować. W przyszłości jak już ustalę jakie filamenty mnie interesują to zrobię jakieś profile dedykowane do każdego z nich , na razie nauka i testy do znudzenia. Własnie zacząłem z PETG i juz lubię ten materiał bo nie śmierdzi ale czy opanuję jego druk, zobaczymy. PLA już nieźle czuję ale to wszystko wymaga czasu. Ja dopiero drukuję od kilku tygodni i większość rzeczy jest dla mnie nowa.
Tak , że konfiguracja Cura u mnie za każdym razem jest lekko zmieniana.
rydz
Posty: 65
Rejestracja: 17 sty 2020, 16:35
Drukarka: Prusa i3 MK3S + MMU2
x 40

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: rydz » 18 sty 2020, 00:58

Rozumiem. Dzięki za odpowiedź.
Na szczęście nowa Cura nadal zapisuje w gcode konfigurację.

Kod: Zaznacz cały

[general]
version = 4
name = Normal #2
definition = anycubic_i3_mega

[metadata]
type = quality_changes
quality_type = normal

[values]
acceleration_enabled = False
adhesion_type = skirt
bridge_settings_enabled = True
jerk_enabled = False
layer_height = 0.1
layer_height_0 = 0.3
material_bed_temperature = 60
remove_empty_first_layers = False
retraction_combing = off
support_enable = False
support_type = buildplate

", "extruder_quality": ["[general]
version = 4
name = Normal #2
definition = anycubic_i3_mega

[metadata]
type = quality_changes
quality_type = normal
position = 0

[values]
acceleration_print = 1800
acceleration_travel = 2000
bottom_layers = 3
bottom_thickness = =top_bottom_thickness
brim_line_count = 7
cool_fan_full_at_height = =0 if resolveOrValue('adhesion_type') == 'raft' else resolveOrValue('layer_height_0')
cool_fan_full_layer = =max(1, int(math.floor((cool_fan_full_at_height - resolveOrValue('layer_height_0')) / resolveOrValue('layer_height')) + 2))
cool_fan_speed = =100.0 if cool_fan_enabled else 0.0
infill_before_walls = False
infill_overlap = =10 if infill_sparse_density < 95 and infill_pattern != 'concentric' else 0
infill_pattern = grid
initial_layer_line_width_factor = 100
jerk_print = 8
material_final_print_temperature = =max(-273.15, material_print_temperature - 15)
material_initial_print_temperature = =max(-273.15, material_print_temperature - 10)
material_print_temperature_layer_0 = =material_print_temperature
meshfix_union_all = False
optimize_wall_printing_order = True
outer_inset_first = True
retraction_amount = 4
retraction_hop_enabled = False
retraction_hop_only_when_collides = False
retraction_prime_speed = 30
retraction_speed = 60
skin_angles = 0
skirt_brim_speed = =speed_layer_0
skirt_line_count = 2
speed_infill = =speed_print
speed_print = 50
speed_support = =speed_print
speed_topbottom = 25
speed_travel = 50
speed_wall = 25
speed_wall_0 = =speed_wall
speed_wall_x = =speed_print
support_interface_enable = False
support_pattern = grid
support_roof_enable = False
top_layers = 4
top_thickness = =top_bottom_thickness
travel_avoid_supports = True
wall_line_count = =1 if magic_spiralize else max(1, round((wall_thickness - wall_line_width_0) / wall_line_width_x) + 1) if wall_thickness != 0 else 0
z_seam_corner = z_seam_corner_weighted
Awatar użytkownika
Mocomo
Posty: 13
Rejestracja: 18 kwie 2020, 14:32

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Mocomo » 18 kwie 2020, 18:48

Zbigu pisze:Hejka, tu również wrzucam moje najnowsze chłodzenie, może się Wam przyda bo działa najlepiej ze wszystkich testowanych. Dobrze mieć silikon na bloku grzejnym. Dajcie znać jak u Was się sprawdza. Można spokojnie zrobić z PLA 0.2mm warstwa, jest daleko od głowicy. Poza tym jest to chłodzenie na wzór tego z Raptora.


Witam. Chciałem wydrukować i przetestować chłodzenia, ale natrafiłem na Twój projekt. Czy zmieniło się twoje zdanie i doświadczenie w tym temacie? Udało mi się wyszperać 3 - wydają się ładne tunele.
https://www.thingiverse.com/thing:3772311/files
https://www.thingiverse.com/thing:4121217/files
https://www.thingiverse.com/thing:3620080
Awatar użytkownika
FlameRunner
Zasłużony
Posty: 6499
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: owszem :)
x 2110

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: FlameRunner » 18 kwie 2020, 19:02

Zbigu Ci raczej nie odpisze.
O ile dobrze pamiętam, nie ma bana, ale jest śmiertelnie obrażony na całe forum.
Mocomo
Awatar użytkownika
Mocomo
Posty: 13
Rejestracja: 18 kwie 2020, 14:32

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Mocomo » 18 kwie 2020, 19:12

Szkoda, może ktoś inny doradzi, które z tych 4 chłodzeń byście wydrukowali ?

Jedno wydrukowałem, chociaż dziwna podstawa mi wyszła.
viewtopic.php?f=34&t=5918&p=101001#p101001

Fabryczne, a wydrukowane dmuchając ustami nie wyczułem dużego ograniczenia.
Awatar użytkownika
Pjoter
Posty: 1075
Rejestracja: 16 lis 2017, 18:53
Lokalizacja: Gdańsk
Drukarka: HEVO, MK3S
x 451

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Pjoter » 18 kwie 2020, 20:09

Ja bym wydrukował ten ostatni którego link wstawiłeś.
Możesz też wydrukować wszystkie i sprawdzić je sam. Załącz wiatrak i sprawdź palcem jak wieje tuż pod dysze i na samą dysze.
Moje wydruki | Thingiverse | PrusaPrinters
Anycubic i3 Mega - sprzedana
HyperCube Evolution #1 - worklog
Ender-2 - sprzedana
Prusa MK3S - odkupiona używana
HyperCube Evolution #2 - szukam na nią miejsca na razie w odstawce
wicek
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2019, 13:06
x 1

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: wicek » 18 kwie 2020, 20:59

Mocomo pisze:Szkoda, może ktoś inny doradzi, które z tych 4 chłodzeń byście wydrukowali ?

Najlepiej sprawdzi się te dookòlne z 6 dyszami.

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości