Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
vux69
Posty: 47
Rejestracja: 22 mar 2020, 17:05
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 14

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: vux69 » 22 kwie 2020, 00:09

Też dostrzegłem ten problem i jakiś czas temu wykonałem taki offset:
IMG_20200421_235314.jpg
pod wpływem inspiracji zrobiłem jeszcze taki mały czyścik. Dołączam pliki STL może ktoś będzie chciał skorzystać i pliki RSDOC jak by ktoś chciał coś przeprojektować w DesignSpark Mechanical
Załączniki
STL.rar
(800.34 KiB) Pobrany 15 razy
RSDOC.rar
(122.16 KiB) Pobrany 11 razy
Mocomo
Awatar użytkownika
Mocomo
Posty: 13
Rejestracja: 18 kwie 2020, 14:32

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Mocomo » 22 kwie 2020, 12:33

Nie widziałem twojej odpowiedzi i wykonałem swój projekt, dzięki.

IMG_20200422_101417.jpg


Podajnik filamentu cz 5.stl
(22.15 KiB) Pobrany 5 razy


Oczyszczacz filamentu mnie zainteresował. Czyścik filamentu się przydaje, jest brudny po rolce filamentu ? Jest sens czy to był chwilowy przypływ inspiracji?
Awatar użytkownika
vux69
Posty: 47
Rejestracja: 22 mar 2020, 17:05
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 14

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: vux69 » 22 kwie 2020, 13:22

Ciężki powiedzieć wydaje mi się że filemanty w opakowaniach są czyste. Jednak w trakcie składowania mogę się kurzyc. Wydaje mi się też że filament ze szpuli jest wyciągany bardziej jednostajnie, nie jest tak szarpany. Model jest mały spróbuj i zobacz sam.
Awatar użytkownika
Mocomo
Posty: 13
Rejestracja: 18 kwie 2020, 14:32

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Mocomo » 23 kwie 2020, 09:00

vux69 pisze:Ciężki powiedzieć wydaje mi się że filemanty w opakowaniach są czyste. Jednak w trakcie składowania mogę się kurzyc. Wydaje mi się też że filament ze szpuli jest wyciągany bardziej jednostajnie, nie jest tak szarpany. Model jest mały spróbuj i zobacz sam.


Wpadłeś jeszcze na jakieś ulepszenia tej drukarki nei tylko poprawiające jakość wydruku?
Awatar użytkownika
vux69
Posty: 47
Rejestracja: 22 mar 2020, 17:05
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 14

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: vux69 » 23 kwie 2020, 10:48

Może kolejno:
Taśma ocierała się o elementy ramy a więc zastosowałem taki odbój/wspornik żeby tego uniknąć
IMG_20200423_101920.jpg


Mocowanie szpuli mam takie, łożyska ładnie pracują a szpula się lekko obraca
IMG_20200423_101944.jpg


Mój stół był lekko wklęsły więc zastosowałem taki wspornik centralny, nic niezwykłego zwykły aluminiowy profil zamknięty przewiercony w odpowiednim miejscu, w środek profilu jest dana nakrętka no i śruba która wypycha stół, miałem to jakoś wykończyć ale działa więc nie ruszam
IMG_20200423_103117.jpg


Nie korzystam z oryginalnej obudowy ekstrudera więc zastąpiłem ją czymś takim, stabilizuje taśmę i stanowi element aktywujący dla krańcówki osi X
IMG_20200423_103929.jpg


Po zrobieniu offsetu dla czujnika filamentu przewód doprowadzający filament był mocno napięty a więc dałem inny dłuższy
IMG_20200423_104043.jpg


O przeróbkach w chłodzeniu już wspominałem

To chyba wszystko
Mocomo
Awatar użytkownika
Mocomo
Posty: 13
Rejestracja: 18 kwie 2020, 14:32

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Mocomo » 24 kwie 2020, 17:45

Mój stół był lekko wklęsły więc zastosowałem taki wspornik centralny, nic niezwykłego zwykły aluminiowy profil zamknięty przewiercony w odpowiednim miejscu, w środek profilu jest dana nakrętka no i śruba która wypycha stół, miałem to jakoś wykończyć ale działa więc nie ruszam
IMG_20200423_103117.jpg


No genialne :D, a ja jak gdzieś na forum wyczytałem chciałem podkładać folię aluminiową :)

1.Chciałbym przyśpieszyć wydruk, ma ktoś może informacje jak tego dokonać od czego zacząć naukę?

2.Zastanawiam się czy mogę zaktualizować Curę do najnowszej wersji. Na stronie producenta zalecają 15.04.6. Co z jej ustawieniami, nowsza wersja wydaje się bardziej rozbudowana?
Awatar użytkownika
vux69
Posty: 47
Rejestracja: 22 mar 2020, 17:05
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 14

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: vux69 » 24 kwie 2020, 22:48

Ja nie używam cury, jakoś mi nie pasowała. Mam IdeaMakera, a ustawienia prędkości mam takie:
Bez tytułu.jpg
i przyspieszenia takie:
Przechwytywanie.JPG
Tyle że przyznam że mam kilka różnych dla każdego z filamentów i czasem coś zmieniam jak mi nie idzie.
Mocomo
Awatar użytkownika
Mocomo
Posty: 13
Rejestracja: 18 kwie 2020, 14:32

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: Mocomo » 26 kwie 2020, 15:11

O super. Będę próbował. Myślałem, aby przyśpieszyć większe wydruki o wymianie dyszy. Wydaje mi się to po lekturach najlepszym pomysłem. Jak wpływa zmiana głowicy drukującej z dołączonego zestawu na dyszę 0,8 mm? Czy ten hotend uciągnie 1mm dyszę? W zestawie startowym takowej nie ma, lecz jest dostępna do zakupu: https://aliexpress.com/item/32268241862.html. W przyszły wekend podzielę się doświadczeniem z wymianą na 0,8 mm.

// edytowano link
// FR
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 6077
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: Epson
x 1797

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: FlameRunner » 26 kwie 2020, 15:41


Gdzie taki link prowadzi?
Co jest złego w zalinkowaniu w taki sposób: https://aliexpress.com/item/32268241862.html ?
pomidor
Awatar użytkownika
vux69
Posty: 47
Rejestracja: 22 mar 2020, 17:05
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 14

Re: Anycubic 4Max Pro - Poprawa jakości druku

Postautor: vux69 » 26 kwie 2020, 18:50

Temat średnicy dyszy i jej wpływ na wydruj został bardzo ładnie poruszony w tym filmiku: https://youtu.be/XvSNQ7rVDio
Polecam
Mocomo

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości