Nierównomierne warstwy, coś z osią Z.

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4807
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1061

Re: Nierównomierne warstwy, coś z osią Z.

Postautor: rafaljot » 01 paź 2019, 16:13

proszę po raz trzeci, licząc razem z FR w sumie czwarty. :) A mógłbyś wrzucić zdjęcia dwóch kostek , te same prędkości, te same ustawienia, w trybie wazy jedna o boku 20, druga 40mm :) ?
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
Krychol rc
Posty: 117
Rejestracja: 09 paź 2017, 12:24
x 2

Re: Nierównomierne warstwy, coś z osią Z.

Postautor: Krychol rc » 01 paź 2019, 19:27

Tryb wazy 20 i 40mm te same ustawienia.
Załączniki
AF513DF9-A35F-4AA1-AC09-E3ADE3E3E2CB.jpeg
44BA9561-6230-45DE-A119-64B35B876B13.jpeg
Awatar użytkownika
Krychol rc
Posty: 117
Rejestracja: 09 paź 2017, 12:24
x 2

Re: Nierównomierne warstwy, coś z osią Z.

Postautor: Krychol rc » 02 paź 2019, 09:43

Jak widać powyżej nie zmienia sie odległość tych "nierówności" względem rozmiaru kostki, na żywo są one dokładnie takie same.
Zrobiłem jeszcze wczoraj kalibrację PID hotendu i jak zwykle nic nie pomogło.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4807
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1061

Re: Nierównomierne warstwy, coś z osią Z.

Postautor: rafaljot » 02 paź 2019, 10:45

No nie wiem.... tzn wiem. Różnią się wyraźnie. Widać lepiej po powiększeniu.
Moim zdaniem widać tu problem z :
- niecentrycznie osadzonym radełkiem ekstrudera - da się to sprawdzić puszczając takie same pary kostek raz z flow +25% drugim razem -25%. Jeśli się nic nie zmieniło i wszystkie 4 kostki mają widoczne prążki w tych samych odstępach (poza tym że jedna para jest grubsza) to radełko jest OK
- albo z trzymaniem temperatury dyszy (PID, albo wada termistora albo elektroniki, albo grzałki) - zrobić wykres temperatury w trakcie druku.
- albo zły PID stołu , albo ustawienie bang-bang - sprawdzić wyłączając grzanie stołu
Załączniki
Zrzut ekranu 2019-10-02 o 10.44.57.png
Abys
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 5027
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Lokalizacja: Olsztyn
x 1235
Kontaktowanie:

Re: Nierównomierne warstwy, coś z osią Z.

Postautor: FlameRunner » 02 paź 2019, 11:07

rafaljot pisze:- niecentrycznie osadzonym radełkiem ekstrudera - da się to sprawdzić puszczając takie same pary kostek raz z flow +25% drugim razem -25%. Jeśli się nic nie zmieniło i wszystkie 4 kostki mają widoczne prążki w tych samych odstępach (poza tym że jedna para jest grubsza) to radełko jest OK

To można też policzyć, mniej więcej tak: viewtopic.php?t=2438&start=120#p56952
Filip Misztal
filasklep.pl - sklep z filamentem
drukarnia 3D „Ocelot” - druk 3D Olsztyn

I love the smell of ABS in the morning...
Awatar użytkownika
Krychol rc
Posty: 117
Rejestracja: 09 paź 2017, 12:24
x 2

Re: Nierównomierne warstwy, coś z osią Z.

Postautor: Krychol rc » 02 paź 2019, 11:07

Extruder został wymieniony na inny wiec chyba odpada.
Co do temperatury głowicy raczej trzyma się idealnie ponieważ robiłem pid i mam w domu miernik Testo z cienka sonda (1.5mm) wiec wchodzi do samego końca dyszy i temperatura jest idealnie ustawiona (zmieniłem wartości odczytane z termistora i edytowałem w marlinie).
Co do stołu to paski występują nawet na wyłączonym stole, obecnie jest bang-bang ale mogę zmienić na PID.
Jak duże a raczej małe skoki temperatury dyszy mogłyby takie coś wprowadzać ? Czy +/-0.5st już by mogło coś takiego powodować ?
Dzisiaj jeszcze spróbuje zmienić mocowanie nakrętki trapezowej z tylu stołu bo mimo ze sprawdzałem obawiam się, ze może nie być idealnie centryczne.

Dziękuje za wszelaką pomoc.
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4807
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1061

Re: Nierównomierne warstwy, coś z osią Z.

Postautor: rafaljot » 02 paź 2019, 11:11

to że wymieniony, to nie znaczy że dobry
samo posiadanie miernika też nie znaczy że w realnych warunkach w trakcie druku temperatura nie pływa. Na szczęście Prontface, Czy octoprintem da się zrobić wykres, dopiero na wykresie da się to ocenić (patrząc na wyświetlacz się nie da bo on ma sporego laga).
Jeśli na wykresie widać nieregularny szum +-0.5 to ok ale jeśli na nim widać falkę +-0.5 to nie ok.

Poza tym uważam, że paski, które były na pomarańczowej i białej kostce na pierwszej stronie były od osi Z. Ten problem usunąłeś, bo już ich nie ma. Za to są inne. Moze właśnie poprzedni ekstruder był lepszy ;)

to przecież był zupełnie inny rodzaj prążków:
Zrzut ekranu 2019-10-02 o 11.23.00.png
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
Krychol rc
Posty: 117
Rejestracja: 09 paź 2017, 12:24
x 2

Re: Nierównomierne warstwy, coś z osią Z.

Postautor: Krychol rc » 02 paź 2019, 13:52

Poszukam tych kostek i zrobię zdjęcie wszystkich obok siebie.
Sprawdzę tez ten test z extruderem.
Awatar użytkownika
Krychol rc
Posty: 117
Rejestracja: 09 paź 2017, 12:24
x 2

Re: Nierównomierne warstwy, coś z osią Z.

Postautor: Krychol rc » 08 paź 2019, 22:18

Cześć

A więc dzisiaj załatwiłem czujnik zegarowy już z trochę wyższej półki z certyfikatem i kalibracją ;)
Skalibrowałem każdą oś od razu i jej kroki ale nie o to głównie chodziło, a chodziło mianowicie o sprawdzenie jak jezdzi oś Z.
Poniżej pomiary w tabelce (robiłem skoki co 0,1mm).
Jak ewidentnie widać jest to problem z osią Z (przynajmniej tak mi to wygląda, ponieważ oś za każdym razem przejeżdza inną odległość :/).
Film:

https://youtu.be/LVYr-TV_QIs

Nie wiem co jeszcze mi zostało, wymiana nakrętki na POM i łożyska missumi + nowe wałki ?
Załączniki
072D52C0-8AF7-41FA-A627-DDFFB9AD61F7.jpeg
pomiary.png
rafaljot, morf
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4807
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1061

Re: Nierównomierne warstwy, coś z osią Z.

Postautor: rafaljot » 08 paź 2019, 23:33

Fajny test. Nie pamiętam, by ktoś w ten sposób, tu na forum, podszedł to tematu. :clap: :piwo:
Dane spoko, interpretacją różna.
Przepisałem pierwszą kolumnę i w sumie to nie wygląda tak źle. Błąd na poziomie +-5 tysięcznych Ci wyszedł z tego co widzę.
Myślę, żę warto by zrobić ten test przynajmniej dla 5, 6 pełnych obrotów śruby i przedstawić wartość e na wykresie, w sakli logarytmicznej najlepiej. Powinno być widać, czy ten błąd nasila się w którejś fazie obrotu.
Ew obliczyć korelację między kątem położenia silnika a błędem.

Na którym sprzęgle silnik-tr był ten test?
Załączniki
Zrzut ekranu 2019-10-08 o 23.30.19.png
Krychol rc
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: poharatek i 3 gości