_KLON_ Prusa i3 mk3s - problem z krzywym stołem / autopoziomowaniem

Jakość druku Cię nie zadowala?
XisD
Posty: 275
Rejestracja: 13 lip 2018, 21:12
x 13

_KLON_ Prusa i3 mk3s - problem z krzywym stołem / autopoziomowaniem

Postautor: XisD » 02 gru 2019, 21:49

Witam,

Jako ze poradzilem sobie z retrakcja to mam kolejny problemo a tym razem z całym wydrukiem na stole, pojedyncze wydruki wychodza ładnie ale problem pojawia sie jak chce uzyc calego stołu, zrobilem kilka testow na roznych siatkach do pomiaru:
Wyrównałem stół jak tylko się dało a i tak cos nie wychodzi ;/ w roznych miejscach stołu jest inaczej, a powinno chyba sie korygowac na bieząco względem miejsca gdzie znajduje sie dysza
jest to remake od hobby store pinda 2 original oprogramowanie od prusy
pomiar 7x7.png

pomiar 3x3.png
Awatar użytkownika
Tuchajbej
Posty: 557
Rejestracja: 03 wrz 2017, 23:50
Lokalizacja: Prawie W-wa
Drukarka: HEvo/MK3/P3S
x 94

Re: Prusa i3 mk3s

Postautor: Tuchajbej » 02 gru 2019, 22:19

Pamiętaj żeby nagrzać stół przed pomiarem. I pamiętaj którą stroną kładziesz blachę.
Poza tym zobacz na necie jest jak można wypoziomować dosć dokładnie stół za pomocą nakrętek samokontrujących. (locknut mod - czy jakoś tak)
Choć jak masz odchyłkę 0.02 to wiele więcej się nie da :D
Jest jeszcze hipotetyczna możliwość że jest w lewym dolnym rogu więcej farby - pinda wtedy pokaże że jest ok a mimo to dysza zaryje.

(jak sobie poradziles z retrakcją?)
XisD
HEVO i MK3 :cool2: P3S na wylocie :wave:
Maciek ;)
XisD
Posty: 275
Rejestracja: 13 lip 2018, 21:12
x 13

Re: Prusa i3 mk3s

Postautor: XisD » 02 gru 2019, 22:24

Tuchajbej pisze:Pamiętaj żeby nagrzać stół przed pomiarem. I pamiętaj którą stroną kładziesz blachę.
Poza tym zobacz na necie jest jak można wypoziomować dosć dokładnie stół za pomocą nakrętek samokontrujących. (locknut mod - czy jakoś tak)
Choć jak masz odchyłkę 0.02 to wiele więcej się nie da :D
Jest jeszcze hipotetyczna możliwość że jest w lewym dolnym rogu więcej farby - pinda wtedy pokaże że jest ok a mimo to dysza zaryje.

(jak sobie poradziles z retrakcją?)



No wlasnie uzylem tej metody nakretek dla tego mam tak rowno wczesniej bylo gorzej ;/ kurde mol no nie wiem co juz jest.
Z retrakcja po prostu zmienilem termistor w marlinie na inny bo mam inny nie ten co ma oryginalna prusa
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4979
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1186

Re: Prusa i3 mk3s

Postautor: rafaljot » 03 gru 2019, 00:04

możliwe też, w tym miejscu gdzie masz górkę słabo trzyma magnes (albo odpadł) pomaga dołożenie pastylki - magnesu od spodu. Sam się będzie trzymał.
XisD
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
XisD
Posty: 275
Rejestracja: 13 lip 2018, 21:12
x 13

Re: Prusa i3 mk3s

Postautor: XisD » 03 gru 2019, 08:49

rafaljot pisze:możliwe też, w tym miejscu gdzie masz górkę słabo trzyma magnes (albo odpadł) pomaga dołożenie pastylki - magnesu od spodu. Sam się będzie trzymał.


Właśnie mocno wszędzie trzyma i magnesy też są wszędzie, wygląda jakby nie korygowalo się względem pomiarów sam już nie wiem
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5259
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 871

Re: Prusa i3 mk3s

Postautor: dragonn » 03 gru 2019, 08:50

pokaż zdjęcie spodu jakiegoś wydruku który odchodzi
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
XisD
Posty: 275
Rejestracja: 13 lip 2018, 21:12
x 13

Re: Prusa i3 mk3s

Postautor: XisD » 03 gru 2019, 09:16

dragonn pisze:pokaż zdjęcie spodu jakiegoś wydruku który odchodzi


Jak będę w domu zrobię ale ogólnie wychodzi spod taki teksturowy od tej podkładki nie ma linii jak na gładkiej powierzchni
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 5259
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 871

Re: Prusa i3 mk3s

Postautor: dragonn » 03 gru 2019, 09:22

Jeśli spód wygląda okej to spróbuj podkładkę przetrzeć np. acetonem delikatnie.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
XisD
Posty: 275
Rejestracja: 13 lip 2018, 21:12
x 13

Re: Prusa i3 mk3s

Postautor: XisD » 03 gru 2019, 10:03

dragonn pisze:Jeśli spód wygląda okej to spróbuj podkładkę przetrzeć np. acetonem delikatnie.


Przecieram zawsze IPA 99%
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 4979
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1186

Re: Prusa i3 mk3s

Postautor: rafaljot » 03 gru 2019, 12:29

XisD pisze:Właśnie mocno wszędzie trzyma i magnesy też są wszędzie, wygląda jakby nie korygowalo się względem pomiarów sam już nie wiem


Na pewno po rozgrzaniu też? Nie czuć na gorącym że się lekko wybuliło ?
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: xpytonx i 2 gości