remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Jakość druku Cię nie zadowala?
tomfrank
Posty: 38
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 3

remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 03 lut 2020, 13:29

Posiadam klona mk3 od hobby store, wgrany .org. FW Prusy.
Włączyłem w menu 7x7 mesh leveling, stół wylewelowany najlepiej jak się dało na nakretkach samochamownych.
Drukuje pierwsza warstwa Full flat bed, i niestety nie jest idealnie, albo za wysoko ,albo za nisko miejscami.
Różnica na octoprint plug-in jest ponad 0,15 .
Moje podstawowe pytanie jak to w końcu działa ten leveling na prusa.
Robiłem mesh leveling ręcznie z karteczki na i3 mega wcześniej i było idealnie, podczas druku pierwszej warstwy widziałem wrecz jak śruba Z koryguje sobie wysokość.
Jak to działa na prusa, bo nie zauważyłem żeby ruszał śrubą Z.
Czy może trzeba dodać w g-code jak to robiłem w i3 mega....M406 czy jakoś tak, żeby używał mesh leveling, bo na razie ten Prusy leveling mi się wydaje bezużyteczne.
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
Awatar użytkownika
japim
Posty: 349
Rejestracja: 12 lis 2019, 14:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Reprapy x 3, E3 x 1
x 72
Kontaktowanie:

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: japim » 03 lut 2020, 13:41

Nie wiem jak jest w Prusie ale w G-code powinien byc G28 a zaraz po nim G29.
Pozdrawiam,
Przemek

Moje projekty 3D: https://www.thingiverse.com/Japim/designs
Aktualne projekty modelarskie: https://www.rcgroups.com/forums/member.php?u=174992
tomfrank
Posty: 38
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 3

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 03 lut 2020, 14:36

M406 czy jakoś tak....

m501
m420 s1

Tak dawałem w g-code cura, i3 mega
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
Awatar użytkownika
japim
Posty: 349
Rejestracja: 12 lis 2019, 14:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Reprapy x 3, E3 x 1
x 72
Kontaktowanie:

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: japim » 03 lut 2020, 14:52

Serio?
M406 to filament sensor
M420 to bed level status - a nie jego wlaczanie

https://marlinfw.org/docs/gcode/M406.html
https://marlinfw.org/docs/gcode/M420.html
Pozdrawiam,
Przemek

Moje projekty 3D: https://www.thingiverse.com/Japim/designs
Aktualne projekty modelarskie: https://www.rcgroups.com/forums/member.php?u=174992
Awatar użytkownika
Marvin27
Posty: 628
Rejestracja: 26 paź 2017, 19:00
Lokalizacja: Wielka Wieś k./Wojnicza
Drukarka: Prusa MINI
x 111

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: Marvin27 » 03 lut 2020, 14:52

@tomfrank czy w tym remeke-u jest klon EINSY Rambo? czy coś innego ?
tomfrank
Posty: 38
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 3

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 03 lut 2020, 15:27

Marvin27 pisze:@tomfrank czy w tym remeke-u jest klon EINSY Rambo? czy coś innego ?

Einsy rambo jest, wszystko niby jak w prusa mk3s
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
EG-SPOON
Posty: 38
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 3

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: EG-SPOON » 03 lut 2020, 18:07

klon einsy rambo i klon sondy pinda
tomfrank
Posty: 38
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 3

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 03 lut 2020, 18:46

EG-SPOON pisze:klon einsy rambo i klon sondy pinda


No coz, zaczynam żałować, trzeba było dołożyć troszke do oryginału, za dużo problemów mam z tym klonem, i części niestety kiepskiej jakości, ale cóż może jakoś to poukładam.
Może mi ktoś wytłumaczyć jak ma działać ten mesh leveling w prusa....
Mi się wydaje że powinno to być jak wcześniej miałem ręcznie w i3 mega, tyko tu pinda za mnie wykona robote.
Więc.
1 .zbiera informacje o powierzchni stołu wykonując mesh leveling 7x7 or 3x3
2 .zapisuję w pamięci I kalibruje w locie podczas druku podnosząc lub obniżając oś Z

Czy mam rację?

A jak tu się ma Jeszcze do tego live Z kalibration first layer...Czy ustawiając ta wysokość na np.1.4 na całym stole będzie 1.4 czy mesh leveling będzie zmieniał to.
I w końcu po co w menu jest jeszcze opcja dostosowania krzywizny stołu: przód,tył, lewo,prawo, skoro i tak mesh leveling powinien sobie z tym poradzić.
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 458
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 263

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: JGFTW » 03 lut 2020, 18:57

Czy robiłeś First layer calibration zgodnie z tym linkiem : https://help.prusa3d.com/article/ZhBlGF ... e-adjust-z ?

Jak ustawiasz sobie bed leveling przed każdym wydrukiem to w startowym gcodzie powinieneś mieć
[dla oryginalnego FW]

Kod: Zaznacz cały

G28 W
G80


tutaj masz wszystkie specjalne gcody pod pruse :
https://prusa3d.github.io/Prusa-Firmwar ... Codes.html
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3 SPRZEDAJĘ
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42 SPRZEDAJĘ
MPCNC worklog
Tantillus worklog
TinyCart v3.6 worklog
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 6140
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1833

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: rafaljot » 03 lut 2020, 19:20

tzn robi się Mesh leveling 7x7 przed każdym drukiem, dodałeś to do start code tak?

Najlepiej najpierw sprawdzić na druku z PLA lub PETG i temp stołu 60'C
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości