remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 2441
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 651

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: McKee » 17 cze 2020, 09:51

grzszcze pisze:Po to jest czujnik poziomowania aby ewentualna nierówności stołu była kompensowana w trakcie druku 1 warstwy a to co się nie da wypoziomować możesz wyregulować podkładkami.

Bzdura!
To nie jest tak, że czujnik i mesh leveling będzie dzialał tylko na pierwszej warstwie i potem samo się jakoś magicznie naprawi. Nie. Drukarka będzie kompensować nierówności stołu aż do najwyższej warstwy. (Bo przecież drukarka nie wie jak wysoki jest wydruk a slicer z kolei nie wie jakie są nierówności stołu). Górna warstwa będzie więc odwzorowywać krzywiznę stołu, co jest zresztą lekko bez sensu ale tak to dziala (przynajmniej u mnie :D). Stół trzeba mieć prosty i już a jak ktoś sprzedał bubel to powinien go wymienić w ramach gwarancji.
morf
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5992
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1761

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: rafaljot » 17 cze 2020, 11:08

I tak i nie :D niedawno w Marlinie dorobili parametr z-fade ,trzeba włączyć w configuration.h parametrem

Kod: Zaznacz cały

#define ENABLE_LEVELING_FADE_HEIGHT

A potem, przykładowo M420 Z2.0 w startcode powoduje, że poprawka na nierówność stołu będzie systematycznie gubiona na pierwszych dwóch milimetrach wysokości. Powyżej 2mm Z już nie będzie się poruszać w trakcie druku warstw.
https://marlinfw.org/docs/gcode/M420.html

aczkolwiek ja też uważam, że nie ma jak mieć prosty stół, najlepiej szklany.
kamilxxg, panWiadr0, JGFTW, McKee, Marvin27, Zepco
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
artusiek
Posty: 105
Rejestracja: 29 mar 2017, 22:51
Lokalizacja: Czadrów
Drukarka: PrusMK3S,Hevo,P3Stel
x 15

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: artusiek » 22 cze 2020, 13:06

Ciekawa funkcja ! Jeśli chodzi o sedno - jak poprzednicy , jeśli stół krzywy to jest krzywy .Pytanie : Czy kupujący zamawiał krzywy stół ? Czy sprzedający poinformował " stół krzywy na tyle a tyle mm" , lub są opisane możliwe odchylenia ?
Jeśli krzywy to do wymiany . Jest tu drugie dno ... za cenę tzw. "chińczyka" często nie da się mieć tej samej jakości . Na coś trzeba się zdecydować .
Mam oryginał prusy , który po prostu działa , i mam budowanego klona ... z którym cały czas walczę , ale taki był cel !

PS. Szkło ... polecam
Artu-siek
Prusa MK3s - drukuje ; FullBear na ukończeniu , P3Steel - ledwo dyszy i czeka na remont ; HEVO - w remoncie ( zaraz po zakończeniu FullBear )

A żywiczna ... w planach ... tylko co wybrać :search:
Cała nadzieja w kawie :D
jowczarek
Posty: 1
Rejestracja: 24 cze 2020, 11:15

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: jowczarek » 24 cze 2020, 11:17

musk75 pisze:grzszcze ale w Prusa są Misumi ;)

Od roku co najwyżej.

panWiadr0 pisze:A próbowałeś drukować jak biały człowiek wprost z SD sprawdzając startowy gcode? Jest ten sam efekt?

Podpinam się, Octoprint coś ostatnio potrafi ześwirować.
grzszcze
Posty: 78
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 6

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: grzszcze » 30 cze 2020, 07:38

Jeśli juz to V-LMU8 a to wygląda i dziala jak zwykły Chińczyk
Misumi ma produkty value i full value ;)
Prusa dostarcza najtańsze ...

jowczarek pisze:
musk75 pisze:grzszcze ale w Prusa są Misumi ;)

Od roku co najwyżej.

panWiadr0 pisze:A próbowałeś drukować jak biały człowiek wprost z SD sprawdzając startowy gcode? Jest ten sam efekt?

Podpinam się, Octoprint coś ostatnio potrafi ześwirować.
grzszcze
Posty: 78
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 6

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: grzszcze » 30 cze 2020, 07:40

Krytyka a pisanie nieprawdy to dwie różne rzeczy, nieprawdaż?

FlameRunner pisze:Hejt? To tak na poważnie? Krytyka jakiegoś produktu (choćby niefachowa) to jest hejt? xD
grzszcze
Posty: 78
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 6

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: grzszcze » 30 cze 2020, 07:47

Fajnie ale;

1. Klient nie zgłosił sie z roszczeniem tylko wylewa żale na forum (bynajmniej nie kojarzę po nicku)
2. Przypomnę, że Użytkownicy Prusy wymyślili patent na krzywe stoły w Prusach a nie my, zatem problem istniał zawsze i widać Prusa nie wymienia krzywych stołów ....

Ps: nie używaj „” pisząc w nich jakoby moje wypowiedzi - ludzie są z natury coraz bardziej leniwi i ktoś pomyśli że to Twoje „pitolenie” to część mojej wypowiedzi ...

morf pisze:TL:DR;
Ostatnio miałem okazję składać kilka oryginalnych mk3s i kazda nawet na siatce 3x3 drukowała ładna pierwszą warstwę.
Kombinacje z podkładkami i wciskaniem użytkownikowi że "nie umie" a "nasz przewspanialy produkt od chinczyka jest super" to po prostu pitolenie.
Jako sklep powinni wziąć na klatę i wymienić mu ten stół po prostu:)
Wszystkie haki typu podkładki czy leveling 7x7 to raczej zamiatanie problemu pod stół tfu dywan.
grzess1
Posty: 25
Rejestracja: 22 lis 2019, 11:38

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: grzess1 » 03 lip 2020, 19:21

A może być tak że jak silniki są inne niż te oryginalne prusy to pomiary "Belt test" będą wychodziły inne ?
Naciąg paska zmieniam ale i tak najlepsze wyniki to 160-170 a powinno być 250-300 choć na oko paski dobrze naciągnięte.
tomfrank
Posty: 38
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 3

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 01 sie 2020, 15:03

grzess1 pisze:A może być tak że jak silniki są inne niż te oryginalne prusy to pomiary "Belt test" będą wychodziły inne ?
Naciąg paska zmieniam ale i tak najlepsze wyniki to 160-170 a powinno być 250-300 choć na oko paski dobrze naciągnięte.

Prawda, silniki inne i nigdy nie udało mi się zrobić zakres zalecany przez Prusa.

A co do stołu, jest to stół z Ali od Fysetc, raczej prusa stosuje inne. Po wielu próbach jakoś się da to ogarnąć, konieczny nylockmod. Prawie niemożliwa do wykonania kalibracja temperaturowa pindy, aczkolwiek po zapewnieniu idealnych warunków udało mi się dokończyć raz na 20 prób, zazwyczaj przerywało powyżej 80.
Zresztą i tak trzeba robić liveZ przechodząc z pla na abs.
Pinda od Fysetc wymieniłem na triangle bo już mi zaczynało brakować skali >3.0.
Więc ogólnie da się drukować, ale z całym szacunkiem, proszę ,nie wmawiajcie ludziom że to lepsze od oryginału.!
morf
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
grzess1
Posty: 25
Rejestracja: 22 lis 2019, 11:38

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: grzess1 » 03 sie 2020, 16:35

Pinde chyba tylko raz kalibrowałem ale poszła bez problemu cały zakres temperaturowy.

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości