remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Jakość druku Cię nie zadowala?
tomfrank
Posty: 37
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 2

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 03 lut 2020, 19:29

JGFTW pisze:Czy robiłeś First layer calibration zgodnie z tym linkiem : https://help.prusa3d.com/article/ZhBlGF ... e-adjust-z ?

Jak ustawiasz sobie bed leveling przed każdym wydrukiem to w startowym gcodzie powinieneś mieć
[dla oryginalnego FW]

Kod: Zaznacz cały

G28 W
G80


tutaj masz wszystkie specjalne gcody pod pruse :
https://prusa3d.github.io/Prusa-Firmwar ... Codes.html



Tak, przeprowadziłem parę razy kalibracje

.
rafaljot pisze:tzn robi się Mesh leveling 7x7 przed każdym drukiem, dodałeś to do start code tak?

Najlepiej najpierw sprawdzić na druku z PLA lub PETG i temp stołu 60'C


Korzystam obecnie z prusaslicer,on dodaje to automatycznie do g-code, m menu ustawione 7x7.




Czyli oś Z powinna korygować nierówności w locie?
Oto obraz stołu
Załączniki
20200203_182502.jpg
20200203_182625.jpg
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
tomfrank
Posty: 37
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 2

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 03 lut 2020, 20:22

Wykonalem ponownie xyz kalibracje, first level calibration (wyszlo 1.600) i tak oto wygląda 25 kwadratów po mesh leveling 7x7, plik pociety w prusaslicer, patrzyłem na śruby 'Z' I nic się ruszaly niestety.

Przejrzałem g-code i jest G28 w, G80
Załączniki
20200203_191842.jpg
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5967
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1751

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: rafaljot » 03 lut 2020, 20:43

1. jaki to materiał i jaka temp. stołu?

2. przetrzyj blachę/PEI czymś do odtłuszczania , umyj, dobrze. Posmaruj klejem, czy coś. Ja nie widzę że jest jakoś dużo grubiej, czy cieniej. Po prostu nie przykleiło się.
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
tomfrank
Posty: 37
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 2

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 03 lut 2020, 20:50

rafaljot pisze:1. jaki to materiał i jaka temp. stołu?

2. przetrzyj blachę/PEI czymś do odtłuszczania , umyj, dobrze. Ja nie widzę że jest jakoś dużo grubiej, czy cieniej. Po prostu nie przykleiło się.

PLA , 215/60°

Walczę z tym już od dłuższego czasu, blacha czysta, przecieram alko iso po każdym wydruku.
Czy nie powinna Z zniwelować te nierówności, ewidentnie widzę już przy brim że nie chwyta prawy dolny róg, a w lewym górnym aż ryje w materiale.
Przecież na anycubic i3 mega po mesh levelingu na kartkę papieru miałem te kwadraty Idealne.
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5967
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1751

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: rafaljot » 03 lut 2020, 20:57

a nie wybrzusza Ci się ta blach jakoś? masz naklejone PEI z jednej strony, czy dwóch ?

Możesz specjalnie coś dać na maksa krzywo, to powinieneś zauważyć czy faktycznie koryguje Z w trakcie druku
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 360
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 201

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: JGFTW » 03 lut 2020, 21:03

Ja mam podejrzenie, że pomimo wartość 1.6mm mieści się w zakresie (wg poradnika Prusy) to sklonowany czujnik indukcyjny może nie mieć takiego samego zakresu wykrywania wysokości, więc spróbuj ustawić ten czujnik tak, żeby wartość kalibracji pierwszej warstwy nie była większa jak 0.8mm [-/+].
Taki zakres był w poprzedniej wersji drukarki.
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3 SPRZEDAJĘ
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42 SPRZEDAJĘ
MPCNC worklog
Tantillus worklog
TinyCart v3 worklog
tomfrank
Posty: 37
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 2

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 03 lut 2020, 21:51

Mam naklejki PEI z dwóch stron plyty.
Podniosłem czujnik do góry( to juz wysokość nie na jedną trytke A ze 4 juz) kalibracja na 0,7 i nic....dalej śruby Z nie ruszają sie.
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
tomfrank
Posty: 37
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 2

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 03 lut 2020, 23:07

Nie jest za dobrze, ale masakra była przed nylon nut mod
Załączniki
20200203_221032.jpg
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
EG-SPOON
Posty: 38
Rejestracja: 03 sie 2017, 06:29
Lokalizacja: xxx
x 3

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: EG-SPOON » 04 lut 2020, 06:26

Czujnik ma być minimalnie podniesiony, około 1 trytka wyżej od konca dyszy. Tak jak pisze JGFTW, klon pindy zapewne przekłamuje. Pei na zdjęciu nie wygląda najlepiej.
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 360
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 201

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: JGFTW » 04 lut 2020, 06:42

Jeżeli masz faktycznie tak pokrzywiony stół, że MBL i kalibracja pierwszej warstwy nic nie dają to wydaje mi się, że ostatnia Twoja opcja to ustawienia Bed Level Correction : https://help.prusa3d.com/article/TPGip0 ... correction

Wygląda na to, że masz sprawę ułatwioną patrząc na graficzną reprezentację krzywizny stołu. Dasz lewą stronę w dół i powinno się poprawić , ale nie ustawiaj zbyt dużych wartości - zmieniaj o niewiele i testuj.
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3 SPRZEDAJĘ
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42 SPRZEDAJĘ
MPCNC worklog
Tantillus worklog
TinyCart v3 worklog

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości