remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Jakość druku Cię nie zadowala?
tomfrank
Posty: 38
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 3

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 04 lut 2020, 08:10

Sam już nie wiem czy mogę wierzyć temu czujnikowi, jak go ustawie na 1 trytke, to przy stole na 100° wchodze już grubo ponad 2.000 na pierwszej warstwie.
Czy jest jakaś możliwość zrobić ten mesh leveling starym sposobem na kartkę i chociaż się upewnić czy wizualizacja stołu pokryje się z tym co czujnik pokazuje.
Ale wciąż mnie zastanawia dlaczego oś Z tego nie prubuje kalibrowac, w koncu po co ten czujnik.
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 6355
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1981

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: rafaljot » 04 lut 2020, 10:09

jak puszczę wydruk dużego kwadratu przykładowo. To wyraźnie widzę jak silniki Z korygują krzywiznę. NAwet jak jest bardzo mała.
Jeśli u Ciebie silniki Z nie obracają się nawet o 1' w trakcie druku warstwy to jest zwalone coś w konfiguracji Marlina lub startcode. Może trzeba zresetować EEPROM bo cię coś nie zapisuje.

Miałem też dwie przypadłości związane z PINDA:
- zmienia charakterystykę wraz z temperaturą. Dlatego teraz w trakcie rozgrzewania stołu unoszę głowicę wyżej. Potem szybki meshleveling. Oryginalnie , zwłaszcza w druku z ABS gdy była blisko stołu potrafiła przed odczytem punktów rozgrzać się do 70'C i wtedy nawet kalibracja jej nie pomagała (tzn pomagała ale jakby nie idealnie). gdzieś do 50'C (mówię o temperaturze PINDY) w zasadzie kalibracja nie jest potrzebna

- jak miałem ustawiony z-hop w to silniki potrafiły gubić kroki co powodowało że każdy kolejny kawałek wydruku było odrobinę niżej.
Prusa i3 mk3s bear upgrade - viewtopic.php?t=4251
Photon
Velleman Vertex K8400x2 - viewtopic.php?t=591
HyperCube Evolution ST 250 - viewtopic.php?t=1200
Anycubik Kossel Plus - viewtopic.php?t=3139
K40 - viewtopic.php?t=5745
tomfrank
Posty: 38
Rejestracja: 20 maja 2019, 07:20
Drukarka: i3 mega , mk3 clone
x 3

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: tomfrank » 04 lut 2020, 21:55

Mam dosc juz tej chińszczyzny, chyba się poddaje.
Zrobilem pełny reset, kalibracje, nawet wyjałem nakrętki spod stolu i postawiłem spowrotem na podkladkach. Wróciłem ze wszystkim do samego początku, jak po wyjęciu z pudełka, nawet ich FW wgrałem. I lipa dalej z tym stołem i pinda. Ustawiłem pinda na trytke dokladnie, to do PLA musze na 2.300 dojechać, nie wiem czy wystarczy skali na abs.
No cóż na mały obiekt ok, ale ciut większe albo więcej się na tym sprzęcie nie ogarnie. Stół od Fysetc jaki daje hobbystore jest masakra. Z ciekawości załączam jak stół wygląda na samych podkladkach.
Załączniki
2020-02-04 20.54.13.jpg
Anycubic I3 mega
Mk3s clone
grzszcze
Posty: 78
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 6

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: grzszcze » 16 cze 2020, 21:37

Funkcję mesh levelingu 7x7 masz dostępną w menu - po poziomie pytań mam obawę czy do nas dzwoniłeś z pytaniami i czy czytałeś instrukcję od firmware Prusy - gdyż wszystkie funkcje są 1 do 1 względem Oryginału.

Co do Twojej wypowiedzi o "części niestety kiepskiej jakości" - to chętnie zagłębimy się w ta materię gdyż dotychczas jedyne sygnały jakie do nas dochodzą to pochlebne informacje, zwłaszcza że poza marnej jakości kilkoma podzespołami jakie daje Prusa (które podmieniliśmy na lepsze jak np łożyska Misumi) reszta podzespołów pochodzi z tych samych fabryk co zaopatruje się Prusa.

// wyedytowano nieregulaminowy fragment
// FR


tomfrank pisze:
EG-SPOON pisze:klon einsy rambo i klon sondy pinda


No coz, zaczynam żałować, trzeba było dołożyć troszke do oryginału, za dużo problemów mam z tym klonem, i części niestety kiepskiej jakości, ale cóż może jakoś to poukładam.
Może mi ktoś wytłumaczyć jak ma działać ten mesh leveling w prusa....
Mi się wydaje że powinno to być jak wcześniej miałem ręcznie w i3 mega, tyko tu pinda za mnie wykona robote.
Więc.
1 .zbiera informacje o powierzchni stołu wykonując mesh leveling 7x7 or 3x3
2 .zapisuję w pamięci I kalibruje w locie podczas druku podnosząc lub obniżając oś Z

Czy mam rację?

A jak tu się ma Jeszcze do tego live Z kalibration first layer...Czy ustawiając ta wysokość na np.1.4 na całym stole będzie 1.4 czy mesh leveling będzie zmieniał to.
I w końcu po co w menu jest jeszcze opcja dostosowania krzywizny stołu: przód,tył, lewo,prawo, skoro i tak mesh leveling powinien sobie z tym poradzić.
grzszcze
Posty: 78
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 6

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: grzszcze » 16 cze 2020, 21:49

MIło by było gdybyś doczytał jak użytkownicy Oryginalnej Prusy radzą sobie z tym samym problem w Oryginalnej Prusie.

https://help.prusa3d.com/en/article/bed ... ction_2267

https://www.youtube.com/watch?v=hDv73AdiBqM

To nie jest wina stołu od hobbystore tylko technologii - poziomując stół powinieneś użyć dodatkowych podkładek - zakładam jednak że uprzednio nie miałeś drukarki z prawdziwym autolevelingiem ani tak montowanego.

Po to jest czujnik poziomowania aby ewentualna nierówności stołu była kompensowana w trakcie druku 1 warstwy a to co się nie da wypoziomować możesz wyregulować podkładkami.

Jeśli dalej będziesz miał z tym problemu zapraszam do kontaktu.

Jeszcze raz - jeśli piszesz, że coś jest tanie ble i do kitu a nie jest to prawda to jest to bardzo krzywdząca opinia dla nas gdyż jesteśmy przekonani o tym, że to co sprzedajemy jest dobrej jakości. Gdyby było to prawdą nie odpowiadał bym na ten wpis - a takie stawianie sprawy to zwykły hejt (nawet nie wiem czy nie nasłała Cię konkurencja, która tak bardzo nas lubi ;-)

// wyedytowano nieregulaminowy fragment
// FR




tomfrank pisze:Mam dosc juz tej chińszczyzny, chyba się poddaje.
Zrobilem pełny reset, kalibracje, nawet wyjałem nakrętki spod stolu i postawiłem spowrotem na podkladkach. Wróciłem ze wszystkim do samego początku, jak po wyjęciu z pudełka, nawet ich FW wgrałem. I lipa dalej z tym stołem i pinda. Ustawiłem pinda na trytke dokladnie, to do PLA musze na 2.300 dojechać, nie wiem czy wystarczy skali na abs.
No cóż na mały obiekt ok, ale ciut większe albo więcej się na tym sprzęcie nie ogarnie. Stół od Fysetc jaki daje hobbystore jest masakra. Z ciekawości załączam jak stół wygląda na samych podkladkach.
Awatar użytkownika
FlameRunner
Zasłużony
Posty: 6522
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: owszem :)
x 2119

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: FlameRunner » 16 cze 2020, 22:00

Hejt? To tak na poważnie? Krytyka jakiegoś produktu (choćby niefachowa) to jest hejt? xD
Awatar użytkownika
panWiadr0
Posty: 828
Rejestracja: 25 sty 2019, 14:06
Drukarka: niesforny reprap
x 452

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: panWiadr0 » 16 cze 2020, 23:07

A próbowałeś drukować jak biały człowiek wprost z SD sprawdzając startowy gcode? Jest ten sam efekt?
No printer. No problem.
#fuckchineseshit
Awatar użytkownika
FlameRunner
Zasłużony
Posty: 6522
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: owszem :)
x 2119

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: FlameRunner » 16 cze 2020, 23:30

Zwróćcie uwagę, że to wątek z lutego. ;)
morf
Awatar użytkownika
musk75
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2020, 16:54
Drukarka: Anycubic 4max pro
x 6

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: musk75 » 16 cze 2020, 23:38

grzszcze ale w Prusa są Misumi ;)
Awatar użytkownika
morf
Posty: 1699
Rejestracja: 17 sty 2017, 12:28
Drukarka: Prusa MK3S
x 619

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: morf » 17 cze 2020, 09:13

TL:DR;
Ostatnio miałem okazję składać kilka oryginalnych mk3s i kazda nawet na siatce 3x3 drukowała ładna pierwszą warstwę.
Kombinacje z podkładkami i wciskaniem użytkownikowi że "nie umie" a "nasz przewspanialy produkt od chinczyka jest super" to po prostu pitolenie.
Jako sklep powinni wziąć na klatę i wymienić mu ten stół po prostu:)
Wszystkie haki typu podkładki czy leveling 7x7 to raczej zamiatanie problemu pod stół tfu dywan.
Done is better than perfect.

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: seler1500 i 10 gości