remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 2423
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 639

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: McKee » 17 cze 2020, 09:51

grzszcze pisze:Po to jest czujnik poziomowania aby ewentualna nierówności stołu była kompensowana w trakcie druku 1 warstwy a to co się nie da wypoziomować możesz wyregulować podkładkami.

Bzdura!
To nie jest tak, że czujnik i mesh leveling będzie dzialał tylko na pierwszej warstwie i potem samo się jakoś magicznie naprawi. Nie. Drukarka będzie kompensować nierówności stołu aż do najwyższej warstwy. (Bo przecież drukarka nie wie jak wysoki jest wydruk a slicer z kolei nie wie jakie są nierówności stołu). Górna warstwa będzie więc odwzorowywać krzywiznę stołu, co jest zresztą lekko bez sensu ale tak to dziala (przynajmniej u mnie :D). Stół trzeba mieć prosty i już a jak ktoś sprzedał bubel to powinien go wymienić w ramach gwarancji.
morf
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
Awatar użytkownika
rafaljot
Zasłużony
Posty: 5967
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 1751

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: rafaljot » 17 cze 2020, 11:08

I tak i nie :D niedawno w Marlinie dorobili parametr z-fade ,trzeba włączyć w configuration.h parametrem

Kod: Zaznacz cały

#define ENABLE_LEVELING_FADE_HEIGHT

A potem, przykładowo M420 Z2.0 w startcode powoduje, że poprawka na nierówność stołu będzie systematycznie gubiona na pierwszych dwóch milimetrach wysokości. Powyżej 2mm Z już nie będzie się poruszać w trakcie druku warstw.
https://marlinfw.org/docs/gcode/M420.html

aczkolwiek ja też uważam, że nie ma jak mieć prosty stół, najlepiej szklany.
kamilxxg, panWiadr0, JGFTW, McKee, Marvin27, Zepco
Prusa i3 mk3s bear upgrade
Photon
Lume+
Velleman Vertex K8400x2
HyperCube Evolution ST 250
Anycubik Kossel Plus
Awatar użytkownika
artusiek
Posty: 90
Rejestracja: 29 mar 2017, 22:51
Lokalizacja: Czadrów
Drukarka: PrusMK3S,Hevo,P3Stel
x 12

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: artusiek » 22 cze 2020, 13:06

Ciekawa funkcja ! Jeśli chodzi o sedno - jak poprzednicy , jeśli stół krzywy to jest krzywy .Pytanie : Czy kupujący zamawiał krzywy stół ? Czy sprzedający poinformował " stół krzywy na tyle a tyle mm" , lub są opisane możliwe odchylenia ?
Jeśli krzywy to do wymiany . Jest tu drugie dno ... za cenę tzw. "chińczyka" często nie da się mieć tej samej jakości . Na coś trzeba się zdecydować .
Mam oryginał prusy , który po prostu działa , i mam budowanego klona ... z którym cały czas walczę , ale taki był cel !

PS. Szkło ... polecam
jowczarek
Posty: 1
Rejestracja: 24 cze 2020, 11:15

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: jowczarek » 24 cze 2020, 11:17

musk75 pisze:grzszcze ale w Prusa są Misumi ;)

Od roku co najwyżej.

panWiadr0 pisze:A próbowałeś drukować jak biały człowiek wprost z SD sprawdzając startowy gcode? Jest ten sam efekt?

Podpinam się, Octoprint coś ostatnio potrafi ześwirować.
grzszcze
Posty: 78
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 6

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: grzszcze » 30 cze 2020, 07:38

Jeśli juz to V-LMU8 a to wygląda i dziala jak zwykły Chińczyk
Misumi ma produkty value i full value ;)
Prusa dostarcza najtańsze ...

jowczarek pisze:
musk75 pisze:grzszcze ale w Prusa są Misumi ;)

Od roku co najwyżej.

panWiadr0 pisze:A próbowałeś drukować jak biały człowiek wprost z SD sprawdzając startowy gcode? Jest ten sam efekt?

Podpinam się, Octoprint coś ostatnio potrafi ześwirować.
grzszcze
Posty: 78
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 6

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: grzszcze » 30 cze 2020, 07:40

Krytyka a pisanie nieprawdy to dwie różne rzeczy, nieprawdaż?

FlameRunner pisze:Hejt? To tak na poważnie? Krytyka jakiegoś produktu (choćby niefachowa) to jest hejt? xD
grzszcze
Posty: 78
Rejestracja: 16 kwie 2017, 14:51
Lokalizacja: 3miasto
Drukarka: HEVO 32bit
x 6

Re: remake mk3 jak to jest z tym mesh leveling

Postautor: grzszcze » 30 cze 2020, 07:47

Fajnie ale;

1. Klient nie zgłosił sie z roszczeniem tylko wylewa żale na forum (bynajmniej nie kojarzę po nicku)
2. Przypomnę, że Użytkownicy Prusy wymyślili patent na krzywe stoły w Prusach a nie my, zatem problem istniał zawsze i widać Prusa nie wymienia krzywych stołów ....

Ps: nie używaj „” pisząc w nich jakoby moje wypowiedzi - ludzie są z natury coraz bardziej leniwi i ktoś pomyśli że to Twoje „pitolenie” to część mojej wypowiedzi ...

morf pisze:TL:DR;
Ostatnio miałem okazję składać kilka oryginalnych mk3s i kazda nawet na siatce 3x3 drukowała ładna pierwszą warstwę.
Kombinacje z podkładkami i wciskaniem użytkownikowi że "nie umie" a "nasz przewspanialy produkt od chinczyka jest super" to po prostu pitolenie.
Jako sklep powinni wziąć na klatę i wymienić mu ten stół po prostu:)
Wszystkie haki typu podkładki czy leveling 7x7 to raczej zamiatanie problemu pod stół tfu dywan.

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości