Autopoziomowanie stołu

Jakość druku Cię nie zadowala?
misiek1811
Posty: 49
Rejestracja: 14 sty 2017, 09:53
Drukarka: CoreXY X3D XL

Autopoziomowanie stołu

Postautor: misiek1811 » 29 sty 2017, 10:44

Witam
Posiadam czujnik HIGHLY TS12-05N-2 http://www.tme.eu/pl/details/ts12-05n-2/czujniki-indukcyjne-walcowe-dc/highly/, i prosił bym o pomoc w konfiguracji firmware repetier tak żeby ustawić autopoziomowanie stołu.
samezrp
Posty: 701
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 31

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: samezrp » 29 sty 2017, 11:38

Tu masz wszystko co potrzeba:
https://www.repetier.com/documentation/repetier-firmware/z-probing/
i... na tym poprzestanę.
Nie dlatego, że jestem złośliwy czy coś, po prostu u siebie tego nie zaimplementowałem. Poddałem się. A na koniec stwierdziłem, że to jest bez sensu.
Może się zacząć teraz wielka dyskusja, natomiast ja stoję na stanowisku, że Z-probe świetnie nadaje się do poziomowania ręcznego stołu.
Czyli: zakładam mechaniczny czujnik, ręcznie wywołuję G30 i mierzę odległość czujnika od stołu, to samo w kolejnych rogach, ustawiam śruby i jeśli za 3 razem we wszystkich 4 rogach mam taką samą wysokość z dokładnością do 0,01mm kończę kalibrację.
Drukuję na szkle więc zakładam, że nie ma wybrzuszeń, zostaje dobranie wysokości głowicy nad stołem i tyle.
Chwilami myślę nad BL Touch, który pozwala na stosowanie nie tylko metalowych czy specjalnych stołów, ale na tę chwilę tylko myślę.
Awatar użytkownika
Uran
Posty: 134
Rejestracja: 24 kwie 2016, 13:40
x 20

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: Uran » 29 sty 2017, 12:15

samezrp pisze:po prostu u siebie tego nie zaimplementowałem. Poddałem się.

Nie lepiej było popytać ? Na pewno ktoś pomoże.
samezrp pisze:Czyli: zakładam mechaniczny czujnik, ręcznie wywołuję G30 i mierzę odległość czujnika od stołu, to samo w kolejnych rogach, ustawiam śruby i jeśli za 3 razem we wszystkich 4 rogach mam taką samą wysokość z dokładnością do 0,01mm kończę kalibrację.

A co jeśli stół jest wybrzuszony na środku ? :D
samezrp pisze:Chwilami myślę nad BL Touch, który pozwala na stosowanie nie tylko metalowych czy specjalnych stołów, ale na tę chwilę tylko myślę.

Są czujniki do dla których rodzaj powierzchni nie jest problematyczny. Czytaj inne niż indukcyjne.
samezrp
Posty: 701
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 31

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: samezrp » 29 sty 2017, 13:44

1. to nie takie typowo "poddałem". W trakcie rozumienia jak to działa uznałem, że to nie ma sensu, jak dla mnie;
BTW @miśkowi1811 jakoś nikt się nie kwapi pomóc ;) :P
2. dlatego napisałem o szybie, ona szanse na wybrzuszenie redukuje, poza tym wolałbym zmienić stół niż go levelingiem korygować. Poza tym jakoś do ~0.05-0,1 różnicy to nie ma znaczenia, więcej to już naprawdę bym stół zmieniał;
3. dlatego napisałem o BL Touch. Jakoś nie przekonują mnie te mechaniczne orczyki itp. załączające czujnik. Przy metalowym stole indukcyjne są spoko, przy innym to loteria IMHO;
Awatar użytkownika
Uran
Posty: 134
Rejestracja: 24 kwie 2016, 13:40
x 20

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: Uran » 29 sty 2017, 15:06

samezrp pisze:BTW @miśkowi1811 jakoś nikt się nie kwapi pomóc

Ty już mu pomogłeś.
samezrp pisze: poza tym wolałbym zmienić stół niż go levelingiem korygować.

Niektórzy preferują blondynki ale to chyba tajemnica poliszynela. I z tego co widzę w poście wcześniej nic nie wspominałeś o szybie.
samezrp pisze:Poza tym jakoś do ~0.05-0,1 różnicy to nie ma

Oj ma znaczenie. Wartości 0,01 mogą nie mieć.
samezrp pisze:dlatego napisałem o BL Touch

BL Touch z tego co pamiętam dużo nie rożni się od czujnika pojemnościowego, cena jest dość wysoka jeśli chodzi o porównanie tych dwóch sensorów (oczywiście BL Touch wypada nie korzystnie).
samezrp
Posty: 701
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 31

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: samezrp » 29 sty 2017, 16:11

Ojtam, ojtam :)
Clipboard11.png
Clipboard11.png (2.73 KiB) Przejrzano 863 razy

Zastanawiałem się jaka wielkość nie ma znaczenia, 0.1 może mieć, powiedzmy, ale już 0.05 raczej nie ma.
Cenal BL u chińczyka zaczyna się od $18, robi się rozsądnie, a tu wielkiej jakości nie trzeba, powtarzalność istotna.
misiek1811
Posty: 49
Rejestracja: 14 sty 2017, 09:53
Drukarka: CoreXY X3D XL

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: misiek1811 » 31 sty 2017, 16:09

@samezrp miałeś rację co do pomocy odnośnie autopoziomowania :) na innech forach odsyłają mnie jeszcze gdzie indziej :)
Pozdrawiam
samezrp
Posty: 701
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 31

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: samezrp » 31 sty 2017, 17:28

Ale jeszcze nie przekonałem, że tego nie chcesz? ;)
misiek1811
Posty: 49
Rejestracja: 14 sty 2017, 09:53
Drukarka: CoreXY X3D XL

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: misiek1811 » 31 sty 2017, 21:56

w sumie to chyba już mi się odechciało :) szkoda tylko wydanej kasy :)
samezrp
Posty: 701
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 31

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: samezrp » 31 sty 2017, 23:03

Ale nie o to mi chodziło... Zainstaluj czujnik. Jak to zrobić w razie co pomogę, idealnie sprawdzi się do poziomowania stołu. Jak pisałem na początku, nie używam autolevelingu, ale używam do kalibracji stołu. Do tego nadaje się idealnie :)

Wróć do „Kalibracja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości