Autopoziomowanie stołu

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
przemo330
Posty: 11
Rejestracja: 02 kwie 2017, 18:04
Lokalizacja: Wrocław

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: przemo330 » 30 kwie 2017, 17:18

Witam, podepnę się pod temat, bo walczę już tydzień i nie wiem o co chodzi, otóż mam trzy klony arduino i dwie oryginalne płytki, na jednym klonie działa auto poziomowanie na pozostałych klonach i oryginałach nie, tzn włączam w repetier hoście "mapowanie wysokości stołu" i drukarka przechodzi cały cykl, czujnik ( 3D Touch ) ładnie działa , na końcu wyświetla wyniki skanowania ( max, min, średnie, centrum ), ale gdy włączam drukowanie to oś Z z wyjątkiem jednego klona o którym pisałem nie niweluje nierówności. Zastanawiam się czy przypadkiem ta płytka która działa nie jest walnięta i dla tego działa :), a pozostałe nie działają bo coś źle ustawiłem Repetier-Firmware konfiguratorze. W drukarce dysza porusza się w osi X Y a stół Z. Dołączam plik Configuration.h jak by któryś z kolegów mógł zerknąć w Repetier-Firmware konfiguratorze czy wszystko dobrze zaznaczyłem :) bo mi skończyły się już pomysły. Rozumiem że oś Z powinna działać od razu, czy trzeba wpisać jakąś komenę w G kodzie?
Załączniki
Configuration.h
(31.56 KiB) Pobrany 9 razy
Marcin3D
Posty: 95
Rejestracja: 20 paź 2017, 17:59
x 4

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: Marcin3D » 21 paź 2017, 13:43

Witam,
czy jest sens montować czujnik SN04-N lub LJ12A3-4 do Anet A8 ?
Pytam ponieważ tam gdzie zamawiam zestaw mają sporo części do ulepszania i widzę te dwa czujniki do auto poziomowania.
SQ9KRD
Posty: 282
Rejestracja: 29 sty 2017, 10:00
Lokalizacja: Godów
Drukarka: XYZ PRO 1.0 3in1
x 31

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: SQ9KRD » 21 paź 2017, 16:09

A gdzie zamawiasz Anete??
Marcin3D
Posty: 95
Rejestracja: 20 paź 2017, 17:59
x 4

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: Marcin3D » 21 paź 2017, 18:08

Bezpośrednio w shenzhen przez alibabe przy okazji innego zamówienia.
11master
Posty: 19
Rejestracja: 30 paź 2017, 07:53
Drukarka: AA8
x 1

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: 11master » 30 paź 2017, 07:55

Witajcie.
samezrp pisze:Ale nie o to mi chodziło... Zainstaluj czujnik. Jak to zrobić w razie co pomogę, idealnie sprawdzi się do poziomowania stołu. Jak pisałem na początku, nie używam autolevelingu, ale używam do kalibracji stołu. Do tego nadaje się idealnie :)


Czy mógłbyś rozwinąć tę myśl? Jestem ciekaw rozwiązania.
Awatar użytkownika
dragonn
Zasłużony
Posty: 2046
Rejestracja: 12 gru 2016, 21:50
Lokalizacja: Opole
Drukarka: LUME
x 167

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: dragonn » 30 paź 2017, 08:02

Robi autoleveing i wrzuca macierz otrzymaną do jakiegoś programu który przedstawia to graficznie?
Ja ostatnio zacząłem używać 3dtouch (klon bltouch). I co mogę powiedzieć, jestem zadowolony - działa to pięknie. Oczywiście każdy kto powie że autoleveling jest zbędny ma rację, ale to po prostu jest mega wygodne xDD.
LUME PRO - mody: E3D Lite6 w bowden + Titan, silniki 42BYGHM809
samezrp
Posty: 701
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 31

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: samezrp » 30 paź 2017, 20:05

11master pisze:Czy mógłbyś rozwinąć tę myśl? Jestem ciekaw rozwiązania.


Zainstalowałem czujnik osi Z, nie jako krańcówkę, a jako dodatkowy czujnik Z_PROBE_PIN niezależny pin. Ustawiłem FW tak, że jeden pomiar składa się z trzech próbek. Wydrukowałem uchwyt wraz z miejscem na magnes neodymowy (karetkę mam stalową). Wygląda to tak:
20171030_195612.jpg


I teraz, gdy potrzebuję wypoziomować stół podłączam czujkę, magnes ją trzyma wystarczająco, ustawiam ręcznie karetkę w miejscu gdzie chcę mierzyć, wydaję polecenie: G30 P0. Czujka mierzy odległość od stołu z dokładnością do tysięcznych mm. Zaczynam od jednego rogu, zapisuję zmierzoną wartość (choć RepHost ją wyświetla cały czas), przechodzę do kolejnego rogu i znowu G30 P0. Jak się różnią, to reguluję z dokładnością do 0,05mm. Tyle wystarczy. I tak dwa kółka, bo wiadomo, że jedna regulacja ma, minimalny, ale jednak, wpływ na resztę rogów.
Po takiej regulacji wystarczy skalibrować odległóść głowicy od stołu dla pierwszej warstwy, Metoda na kartkę jest spoko, można to robić w downolym miejscu stołu, bo jest równy. Kartką robię to zgrubnie, a potem z doświadczenia jak wygląda pierwsza warstwa dostosowuję Z-axis.
Zepco, 11master
Awatar użytkownika
McKee
Zasłużony
Posty: 891
Rejestracja: 20 kwie 2016, 23:00
x 108

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: McKee » 31 paź 2017, 05:50

11master pisze:Czy mógłbyś rozwinąć tę myśl? Jestem ciekaw rozwiązania.
Przy okazji tutaj masz jeszcze filmik jak to działa w Gate 2.0 (serwo wysuwa czujnik dotykowy, w sumie proste i tanie rozwiązanie):
https://www.youtube.com/watch?v=7_lQZgN0eNM
Motto na dziś: "How may I abuse you?"
11master
Posty: 19
Rejestracja: 30 paź 2017, 07:53
Drukarka: AA8
x 1

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: 11master » 02 lis 2017, 08:14

@ samezrp
Dzięki. Tak mniej więcej myślałem.

Zbieram właśnie informacje i pomysły bo jestem na takim etapie, że muszę już w końcu jakoś pozbierać sprzęt i zakończyć kilkumiesięczny bałagan na biurku :)

Sam używam indukcyjnego czujnika zbliżeniowego fi18 (notabene szkoda, że nie ma 14-16, bo ta 18 to troszkę wielkie jest). Działa to całkiem ładnie, ale stół troszkę wygięty jest - dwa przeciwległe rogi są obniżone; próbowałem troszkę wyginać, lecz mam stracha by nie popsuć bardziej. Tak więc wymyśliłem sobie szybkę - parę mm, a do tego arkusz PEI i klipsy by wyciągnąć wydruk i potem łatwiej oderwać.

No i teraz są schody ponieważ: płytkę mam oryginalną i tym samym brak wolnych pinów aby coś dodać jak samezrp. Z doświadczenia wiem, że używanie samego czujnika indukcyjnego bez innego endstopu kończy się dziurami - w moim przypadku w anycubic/coropad - co prawda to było na początku przy testach oprogramowania itp. ale jednak. Muszę więc jakoś równolegle podpiąć stary endstop i odpowiednio go ustawić bo nie chcę dziury w pei lub rozwalić szybki.

Po drugie używam do poziomowania macierzy 3x3, w założeniu gdy będę korzystał z szybki i jest prosta to wystarczą mi tylko 3 punkty, ale no właśnie skoro stół pod spodem (pod szybką) mam wygięty to nie mogę mierzyć końców trójkąta równobocznego (róg, róg, środek (pomiędzy przeciwległymi dwoma rogami)) tylko musiałbym mierzyć na podstawie trójkąta prostokątnego (róg, róg, róg) - nie wiem czy to tak wyjdzie.
W grę wchodził jeszcze UBL, ale do tego potrzeba graficznego wyświetlacza, a mam tekstowy więc znowu koszty i nie mam 100%, że będzie dobrze.

Jak ktoś przebrnął przez te moje wypociny to jakieś wnioski lub pomysły mile widziane.
samezrp
Posty: 701
Rejestracja: 29 paź 2016, 15:57
x 31

Re: Autopoziomowanie stołu

Postautor: samezrp » 02 lis 2017, 10:28

Co to "strachu" dot. braku innego endstopu i podłączenia równoległego doskonale Cię rozumiem. Dokładnie z tego samego powodu nie usuwałem swojego. Ale jak pisałeś w przypadku braku pinu można równolegle, taki jak ja zrobiłem również, ważne, żeby były wszystkie wyzwalane tym samym stanem.
11master pisze:@ samezrp
W grę wchodził jeszcze UBL, ale do tego potrzeba graficznego wyświetlacza

O czym piszesz? Touch BL czy odpowiednik? Jeśli tak, to nie bardzo rozumiem, na tekstowym wyświetlaczu to normalnie chodzi.

Wróć do „Kalibracja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość