TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Jakość druku Cię nie zadowala?
damianqx
Posty: 219
Rejestracja: 27 mar 2019, 00:59
x 9

TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: damianqx » 08 mar 2020, 16:15

Cześć, tym razem mam problem z podłączeniem TMC2209 pod uart. W trybie samodzielnym działają.
TMC to bigtreetech V1.2

Po wpisaniu M122 wyrzuca takie coś:
16:10:50.750 : Driver registers:
16:10:50.768 : X 0x00:00:00:00 Bad response!
16:10:50.786 : Y 0x00:00:00:00 Bad response!
16:10:50.806 : Z 0x00:00:00:00 Bad response!
16:10:50.826 : E 0x00:00:00:00 Bad response!
16:10:50.846 : Testing X connection... Error: All LOW
16:10:50.866 : Testing Y connection... Error: All LOW
16:10:50.886 : Testing Z connection... Error: All LOW
16:10:50.906 : Testing E connection... Error: All LOW

Korzystam z jedenego pinu tx i jednego rx dla wszystkich TMC.
Próbowałem już je podłączać na wiele sposobów, z rezystorem na tx, bez rezystora i cały czas błąd. Nie wiem już co z tym zrobić.
Podciągałem też GND na CLK ale też nie pomaga. Zmieniałem piny tx i rx na inne ale też nie chciało działać.
Zworki na MS1 i MS2 również dobrze poustawiane według tego co w Configuration_adv.h
Podrzucam też mój config bo nie potrafię sobie z tym poradzić a siedziałem przy tym dlugo. Z góry dzięki za pomoc.
Załączniki
Configuration.h
(80.9 KiB) Pobrany 63 razy
Configuration_adv.h
(121.45 KiB) Pobrany 56 razy
Awatar użytkownika
arkomania.pl
Posty: 695
Rejestracja: 10 mar 2017, 13:08
Lokalizacja: RADOM
x 312

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: arkomania.pl » 08 mar 2020, 21:43

Napisz jakie kupiłeś TMC2209: pod Standalone, czy UART.
Od tego powinieneś zacząć, bo to, że napisałeś o podłączeniu pod UART
nie znaczy, że wystarczy.

Jeśli pod Standalone, to musisz przerobić je na UART.
Pozdrawiam Arek G. arkomania
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Posty: 6879
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2262

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: Berg » 08 mar 2020, 23:25

dodam, że tmc2209 wymaga podłączenia zasilania silników, zasilane np tylko z USB zwraca błąd.
seler1500
damianqx
Posty: 219
Rejestracja: 27 mar 2019, 00:59
x 9

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: damianqx » 09 mar 2020, 07:40

Tmc mają oryginalnie zalutowana zworkę na uart. Działanie sprawdzam przy odpalonej drukarce.
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Posty: 6879
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2262

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: Berg » 09 mar 2020, 07:41

wrzuć jakąś fotę tego jak to masz zrobione
damianqx
Posty: 219
Rejestracja: 27 mar 2019, 00:59
x 9

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: damianqx » 09 mar 2020, 08:21

Zworki pod stepami są 3
Dwie są od ustawiania MS1 i MS2
Poustawialem je tak
X low low
Y high low
Z low high
E high high
Mierzyłem multimetrem i tak napewno jest ustawione .
Załączniki
Bez tytułu.png
20200309_081859.jpg
20200309_081909.jpg
Awatar użytkownika
Berg
Zasłużony
Posty: 6879
Rejestracja: 05 lis 2016, 11:57
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: Lume, K8400, HC Evo
x 2262

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: Berg » 09 mar 2020, 09:11

Hmmm. A to robiłeś według jakiej instrukcji ? Mógłbyś narysować schemat jaki zastosowałeś albo podać linka?

Może spróbuj na początek z jednym tmc2209.
damianqx
Posty: 219
Rejestracja: 27 mar 2019, 00:59
x 9

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: damianqx » 09 mar 2020, 09:15

Podlaczałem tak jak na zdjęciu z dokumentacji od bigtreetech tylko wszystkie stepy pod te same tx i rx.
Robiłem też z pominięciem rezystora.
Z jednym probowalem przez wpisanie w marlinie 3szt standalone i jeden uart ale też nie ruszał
Załączniki
FB_IMG_1583741567440.jpg
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6667
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3872
Kontaktowanie:

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: dziobu » 09 mar 2020, 09:52

Ale z jednym tak żeby tylko jeden był fizycznie wpięty.
Jak wpinasz wszystkie do jednej magistrali to modułom powinieneś zadać różne adresy liniami MS1 i MS2.
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
damianqx
Posty: 219
Rejestracja: 27 mar 2019, 00:59
x 9

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: damianqx » 09 mar 2020, 10:01

Wiem o tym dlatego ustawiłem zworki tak żeby stan wysoki był odpowiedni na pinach ms1 i ms2. Wyciągnąłem 3 stepy, został jeden ale też nie działa

Może w sofcie jest jakiś problem? Powinno być okej, według różnych tutków itd to jest dobrze ale nie mam już pomysłu ma to.

Zrobiłem też taki myk. Wyciągnałem wszystkie stepy i na X wsadziłem TMC2208 BTT V3.0 z zalutowanym uart które działały mi w innej drukarce i błąd ten sam.
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (11.31 KiB) Przejrzano 2303 razy

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości