TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Jakość druku Cię nie zadowala?
Awatar użytkownika
JohnJames
Posty: 85
Rejestracja: 28 sie 2020, 20:56
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Sapphire Pro
x 11

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: JohnJames » 11 paź 2020, 13:58

Polo232323 pisze:czy by ktoś mógł podesłać fotkę jak to ma być podłączone ?


Uwaga, fotka w dużej rozdzielczości (2.5 MB)
Załączniki
MKSRobinNano12_UART.jpg
Sapphire Pro - coś tam dłubię
Polo232323
Posty: 19
Rejestracja: 16 cze 2020, 01:35

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: Polo232323 » 11 paź 2020, 16:04

JohnJames pisze:
Polo232323 pisze:czy by ktoś mógł podesłać fotkę jak to ma być podłączone ?


Uwaga, fotka w dużej rozdzielczości (2.5 MB)

A jak ustawiłeś zworki ?
Polo232323
Posty: 19
Rejestracja: 16 cze 2020, 01:35

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: Polo232323 » 11 paź 2020, 16:08

I jeszcze jedno małe pytanko czy dawałeś rezystory ?
Awatar użytkownika
JohnJames
Posty: 85
Rejestracja: 28 sie 2020, 20:56
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Sapphire Pro
x 11

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: JohnJames » 11 paź 2020, 17:41

Polo232323 pisze:A jak ustawiłeś zworki ?


Jeśli cofniesz się kilka postów, całkiem obszernie się tam wyprodukowałem.
Sapphire Pro - coś tam dłubię
Polo232323
Posty: 19
Rejestracja: 16 cze 2020, 01:35

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: Polo232323 » 11 paź 2020, 19:38

JohnJames pisze:
Polo232323 pisze:A jak ustawiłeś zworki ?


Jeśli cofniesz się kilka postów, całkiem obszernie się tam wyprodukowałem.

Wielkie dzięki za pomoc mam jeszcze jedno pytanko dotyczące konfiguracji kodu.Mianowicie chodzi mi o #define Z_hardware_serial_Mseriall.
w którym miejscu to znajdę bo teraz mam z tym problem.
Załączniki
obraz_2020-10-11_193834.png
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG
Polo232323
Posty: 19
Rejestracja: 16 cze 2020, 01:35

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: Polo232323 » 11 paź 2020, 20:24

I wyskakuje mi błąd przy kompilacji gdzie mogę tego szukać proszę o poradę dziekuję
Załączniki
obraz_2020-10-11_202401.png
Rnext
Posty: 48
Rejestracja: 02 wrz 2020, 05:11
x 23

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: Rnext » 11 paź 2020, 20:43

JohnJames pisze:Uwaga, fotka w dużej rozdzielczości (2.5 MB)


Widzę że masz podłączony czujnik filamentu. Działa Ci to? Wprawdzie tylko przy instalacji go testowałem i zrezygnowałem bo to nie aż tak ważna pierdółka. U mnie po wyjęciu filamentu wyłącza/gasi ekran a po włożeniu jest tak jak po resecie/włączeniu drukarki. Czyli gotowość systemu.
Polo232323
Posty: 19
Rejestracja: 16 cze 2020, 01:35

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: Polo232323 » 11 paź 2020, 21:16

no tak średnio to działa
Awatar użytkownika
dziobu
Zasłużony
Posty: 6667
Rejestracja: 28 gru 2016, 16:38
Lokalizacja: Kraków
Drukarka: ZMorph 2.0(S)
x 3872
Kontaktowanie:

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: dziobu » 11 paź 2020, 22:08

Polo232323 pisze:no tak średnio to działa

Aż po oczach bije siła tego przekazu! Teraz wiemy wszystko! Dzięki ;)
Pozdrawiam
Paweł

Moje twory w 3D | Inne
Awatar użytkownika
JohnJames
Posty: 85
Rejestracja: 28 sie 2020, 20:56
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Sapphire Pro
x 11

Re: TMC2209 problem uart. MKS robin nano

Postautor: JohnJames » 12 paź 2020, 07:18

Rnext pisze:U mnie po wyjęciu filamentu wyłącza/gasi ekran a po włożeniu jest tak jak po resecie/włączeniu drukarki. Czyli gotowość systemu.


Masz błąd w okablowaniu. Zwierasz czujnikiem linię 5V do masy.
Trzeba albo odwrócić kabel (rada z internetu - nie testowałem - sprawdziłem przy podłączaniu czy jest dobrze), albo zamienić piny w jednej z wtyczek.
Rnext
Sapphire Pro - coś tam dłubię

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 9 gości