Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Jakość druku Cię nie zadowala?
Madzoro
Posty: 11
Rejestracja: 31 mar 2020, 20:59
Lokalizacja: Skc
Drukarka: Alfawise u30

Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: Madzoro » 31 mar 2020, 21:07

cześć
od dość dłuższego czasu mam ową drukarkę wszystko w oryginale. Nie drukowałem w ostatnim czasie nic z braku czasu ale od pojawienia się akcji kupiłem PLA i chciałem dołączyć do drukowania. W tym momencie pojawia się problem otóż drukuje mi tylko podstawę (aby główny element się trzymał).
Próbowałem:
- ponownej kalibracji
- zmieniłem na nówkę sztukę PLA
- zmieniłem dyszę (starą wypaliłem)
- zmieniałem temp
Nie mam pojęcia co jest grane jeśli ktoś mieszka na trasie S8/A2 na odcinku Warszawa-Skierniewice i chciałby odpłatnie pomóc niech da znać myślę że jakoś się dogadamy zależy mi na czasie aby pomóc ile się innym.
Awatar użytkownika
japim
Posty: 275
Rejestracja: 12 lis 2019, 14:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Reprapy x 3, E3 x 1
x 46
Kontaktowanie:

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: japim » 31 mar 2020, 23:21

Madzoro pisze:W tym momencie pojawia się problem otóż drukuje mi tylko podstawę (aby główny element się trzymał).


Drukuje podstawę, a potem co się dzieje? Mamy zgadywać?
Pozdrawiam,
Przemek

Moje projekty 3D: https://www.thingiverse.com/Japim/designs
Aktualne projekty modelarskie: https://www.rcgroups.com/forums/member.php?u=174992
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 330
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 180

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: JGFTW » 01 kwie 2020, 04:27

Za każdym razem jak puszczasz to drukuje podstawę ? Nawet inne wygenerowane .gcody ?

Mógłbyś uściślić co dokładnie masz na myśli.
Czy chodzi Ci o raft czy pierwsze parę warstw danego modelu ?
Zdjęcia również by nie zaszkodziły.

Ale biorąc pod uwage małą ilość informacji mogę zgadnąć, że jest to kwestia albo przepływu filamentu (ekstruder przestaje podawać po kilku warstwach) albo uszkodzonego pliku/karty SD (czyta tylko pierwsze linijki, a później zatrzymuję się)
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3 SPRZEDAJĘ
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42 SPRZEDAJĘ
MPCNC worklog
Tantillus worklog
TinyCart v3 worklog
Madzoro
Posty: 11
Rejestracja: 31 mar 2020, 20:59
Lokalizacja: Skc
Drukarka: Alfawise u30

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: Madzoro » 01 kwie 2020, 10:53

Drukuję podstawę a potem przestaje podawać filament.

Tak za każdym razem to samo, na każdej karcie z innymi gcode.

Ale biorąc pod uwage małą ilość informacji mogę zgadnąć, że jest to kwestia albo przepływu filamentu (ekstruder przestaje podawać po kilku warstwach) albo uszkodzonego pliku/karty SD (czyta tylko pierwsze linijki, a później zatrzymuję się)


Karta SD raczej nie jest uszkodzona, kwestia podawania i przepływu raczej nie bo jak biorę przez opcje drukarki aby wypluwał filament przez ekstruder wypluwa go normalnie.

Zdjęcia wrzucę zaraz tylko dojadę do domu
Awatar użytkownika
japim
Posty: 275
Rejestracja: 12 lis 2019, 14:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Reprapy x 3, E3 x 1
x 46
Kontaktowanie:

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: japim » 01 kwie 2020, 13:11

Brakuje informacji co dzieje sie potem - po wydrukowaniu podstawy:
1. jezdzi na sucho bez podawania filamentu - czyli czyta pozycje i jezdzi X,Y ale nie podaje filamentu , czy silnik krokowy ekstrudera skacze czy nie kreci sie wcale
Skacze - zatkana dysza, nie pracuje w ogole urwany/przetarty przewod, wypieta wtyczka od ekstrudera ktore kontaktuja na pierwszych 2mm, a potem przestaje.
2. drukarka zatrzymuje sie (jakby skonczyla druk - uszkodzona karta)
Pozdrawiam,
Przemek

Moje projekty 3D: https://www.thingiverse.com/Japim/designs
Aktualne projekty modelarskie: https://www.rcgroups.com/forums/member.php?u=174992
Madzoro
Posty: 11
Rejestracja: 31 mar 2020, 20:59
Lokalizacja: Skc
Drukarka: Alfawise u30

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: Madzoro » 01 kwie 2020, 14:16

bardziej w 1 punkt
jeździ na sucho i nie podaje tak jakby się przytkała bo silnik krokowy ekstrudera skacze ale to przy każdym wydruku by się zapychała?
Awatar użytkownika
japim
Posty: 275
Rejestracja: 12 lis 2019, 14:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Reprapy x 3, E3 x 1
x 46
Kontaktowanie:

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: japim » 01 kwie 2020, 15:01

Jeżeli jest w stanie wydrukować raft ale nie idzie dalej tzn ze problem pogarsza się z czasem.

Możliwe, że puchnie.

Wentylator chłodzący głowicę pracuje? Czy radiator (NIE GŁOWICA) w dotyku jest cieply?
Jaka temperatura druku dla tego PLA? Napisałeś ze zmieniałeś - ale na jakie wartości.

Czy wszystko trzeba z Ciebie wyciągać? Bo na razie to wygląda tak jakby to nam bardziej zależało na rozwiązaniu Twojego problemu niż Tobie...
Pozdrawiam,
Przemek

Moje projekty 3D: https://www.thingiverse.com/Japim/designs
Aktualne projekty modelarskie: https://www.rcgroups.com/forums/member.php?u=174992
Madzoro
Posty: 11
Rejestracja: 31 mar 2020, 20:59
Lokalizacja: Skc
Drukarka: Alfawise u30

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: Madzoro » 01 kwie 2020, 16:20

nie znam się zbytnio w tym temacie,
co puchnie? filament? dysza?
radiator jest chłodny wentylator skierowany na niego jest cały czas włączony, dysza gorąca, temperatury sprawdzałem dla PLA od 190-210st.
zaraz wrzucę zdjęcia z wydruku
Madzoro
Posty: 11
Rejestracja: 31 mar 2020, 20:59
Lokalizacja: Skc
Drukarka: Alfawise u30

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: Madzoro » 03 kwie 2020, 08:58

niestety nie mogę edytować poprzedniego postu dla tego wrzucam tutaj
przepraszam że tak późno ale niestety praca nie pozwalała wcześniej
Obrazek
Obrazek

lub w linku https://drive.google.com/file/d/13L7Nb8YdXEZaaRPU5GCikwk3Wi_1KLX-/view?usp=sharing https://drive.google.com/file/d/13LHhsl2kZ16US9pEAd_5m0zbqBdHMkXJ/view?usp=sharing
Awatar użytkownika
FlameRunner
Administrator
Posty: 6077
Rejestracja: 15 kwie 2016, 21:26
Drukarka: Epson
x 1797

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: FlameRunner » 03 kwie 2020, 16:02

Madzoro pisze:...

viewtopic.php?f=22&t=2109
pomidor

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości