Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Jakość druku Cię nie zadowala?
zdzislawowocny
Posty: 2
Rejestracja: 26 kwie 2020, 11:54

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: zdzislawowocny » 26 kwie 2020, 12:13

Cześć, od jakieś momentu po zaktualizowaniu softu cura do 4.5 z 4.3 mam problem z drukowaniem. Pliki w programie cura generują się bez problemów. Karta pamieci w drukarce widzi i czyta, drukarka się normalnie uruchamia. wrzucam plik, tzn otwieram do druku, następuje wczytywanie (w poprzedniej wersji było to słownie kilka sekund) pasek postępu wolno pokazuje wzrost ... po osiągnięciu 99% (czasem 98%) drukarka restartuje się i drukowanie nie rozpoczyna się. mieliście może podobny problem ? Przy aktualizacji bezmyślnie wywaliłem wszystkie wcześniejsze ustawienia, a nie robiłem tego "pierwszego uruchomienia" sam. Co ważne, wszystkie pliki przygotowane w starszej wersji programu drukują się i z nimi nie ma problemów. Proszę o podpowiedzi, rozwiązania, sugestie co z tym mogę zrobić. W tej chwili mam też zainstalowane cura 4.6 ale problem dalej istnieje. pozdro
Awatar użytkownika
japim
Posty: 275
Rejestracja: 12 lis 2019, 14:15
Lokalizacja: Warszawa
Drukarka: Reprapy x 3, E3 x 1
x 46
Kontaktowanie:

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: japim » 26 kwie 2020, 12:34

Zmień slicer.
Pozdrawiam,
Przemek

Moje projekty 3D: https://www.thingiverse.com/Japim/designs
Aktualne projekty modelarskie: https://www.rcgroups.com/forums/member.php?u=174992
zdzislawowocny
Posty: 2
Rejestracja: 26 kwie 2020, 11:54

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: zdzislawowocny » 28 kwie 2020, 07:26

Japim, dzięki, a coś byś podrzucił ? Może to będzie najszybsze i najlepsze rozwiązanie, czego wcześniej nie brałem chyba pod uwagę.
Madzoro
Posty: 11
Rejestracja: 31 mar 2020, 20:59
Lokalizacja: Skc
Drukarka: Alfawise u30

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: Madzoro » 29 kwie 2020, 18:13

co do mojego problemu to rozebrałem i składałem od nowa, jednym z problemów chyba okazuje się być głowica od chłodzenia otóż nie ma tej śrubki służącej do dociskania. Wiecie gdzie można kupić identyczną głowicę lub bardzo zbliżoną? Ali koszt 80zł u nas nie ma.
Załączniki
IMG_20200429_174911[1].jpg
Awatar użytkownika
TDI-CAD
Posty: 942
Rejestracja: 19 kwie 2016, 19:27
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Gate 1, Photon
x 319

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: TDI-CAD » 29 kwie 2020, 21:09

Madzoro
Posty: 11
Rejestracja: 31 mar 2020, 20:59
Lokalizacja: Skc
Drukarka: Alfawise u30

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: Madzoro » 29 kwie 2020, 21:59

dzięki za linka a czy wiesz jak się to nazywa u friendów zza dalekiego wschodu?
Awatar użytkownika
Andrzej_W
Posty: 183
Rejestracja: 16 lut 2020, 20:25
x 34

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: Andrzej_W » 29 kwie 2020, 22:50

Wpisz alfawise u30 hotend powinno coś znaleźć
np. https://pl.aliexpress.com/item/32963157145.html?
Madzoro
Posty: 11
Rejestracja: 31 mar 2020, 20:59
Lokalizacja: Skc
Drukarka: Alfawise u30

Re: Alfawise U30 nie drukuje od pewnego momentu

Postautor: Madzoro » 30 kwie 2020, 11:03

dzięki, szukał mi do innych modeli ale znalazłem że podobny jest od "Extruder for CR-10 CR-10S 3D V6" zamówię sobie z kilka sztuk żeby potem nie czekać

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość