Anet A8 i brak chlodzenia wydruku...

Jakość druku Cię nie zadowala?
Reactor87
Posty: 129
Rejestracja: 18 sty 2020, 16:46
x 6

Anet A8 i brak chlodzenia wydruku...

Postautor: Reactor87 » 07 kwie 2020, 11:43

Panowie ostatnio mam ciągle problemy z tym wynalazkiem i jednym z ostatnich to jest całkowity brak chłodzenia wydruku. Wentylator jest sprawny i podłączony do płyty głównej ANET A8 V1-5 w miejscu FAN 1 (czyli tam gdzie powinno być) i oprogramowanie marlin 1.8. W Ultimaker Cura tez chyba wszystko ok... Panowie gdzie jeszcze może być jakiś problem błąd, ze chłodzenie w ogole w żądnym momencie drukowania nie uruchamia się! Jedynie jak z pozycji drukarki (menu) włączę chłodzenie to wieje w takiej sile jak ustawie od 0-255, ale to nie o to chodzi przecież...
Załączniki
chodzenie.png
Awatar użytkownika
sagittario
Posty: 231
Rejestracja: 27 kwie 2018, 11:25
Drukarka: Anet A8, Inventor
x 80

Re: Anet A8 i brak chlodzenia wydruku...

Postautor: sagittario » 07 kwie 2020, 15:13

Nie wiedząc czemu ja tak miałem. Rozwiązaniem była edycja g-kodu. Gdzieś na początku była linia, która wyłączała turbinę. Chyba M107. Kasowałem ją i zamieniałem na M106 SXXX gdzie XXX-to przedział od 0-255.
Reactor87
Posty: 129
Rejestracja: 18 sty 2020, 16:46
x 6

Re: Anet A8 i brak chlodzenia wydruku...

Postautor: Reactor87 » 07 kwie 2020, 18:20

Dzięki! Ja nie mam takiego kodu u siebie, który by wyłączał turbinę (M107), ale przyda się za to ten, który ja włącza czyli M106 ;) Jednak to nie jest do końca rozwiązanie problemu... Rozumiem, że ta turbina będzie stale pracować od początku do końca w określonych z góry parametrach prędkości?

Z ciekawości zobaczyłem na GCODE jakiegoś projektu do wydruku. Nie mam tam niestety kodu na początku M107. Jest ale już na samym koncu
Www
Posty: 9
Rejestracja: 02 maja 2020, 22:45

Re: Anet A8 i brak chlodzenia wydruku...

Postautor: Www » 13 maja 2020, 20:50

Cześć

Mam identyczny problem. Wentylator jest dobrze podłączony.
W programie Repetier wszystko działa dobrze, włącza/wyłącza, reguluje obroty.

W Cura mam wpisane dane jak kolega dodał na screnie powyżej

W kodzie startowym faktycznie było M107
Zmieniłem na M106

Włączam wydruk, nagrzewa się głowica, włącza wentylator!, ekstruder dojeżdża do miejsca wydruku, rusza wydruk. A wentylator się zatrzymuje!.

Moja drukarka to nie Anet A8 a
Geeetech i3 pro W (bardzoo podobnaa)
ten model nie maiał "fabrycznie" wentylatora, jest dołożony.


Jakby ktoś był w stanie pomóc bybym bardzoo wdzięczony
Dziękuje z góry :)
Www
Posty: 9
Rejestracja: 02 maja 2020, 22:45

Re: Anet A8 i brak chlodzenia wydruku...

Postautor: Www » 14 maja 2020, 16:06

Witam

Dzień kolejny, wpadłem na pomysł że wrzucę sobie jakiś mały projekt i zobaczę co Cura mi wygenerowała.
I oczywiście na początku wydruku CURA wrzuca M107


Opis screna:
Po lewej jest wygenerowany g-code, w środku okienko z początkowym kodem z Cury gdzie zaznaczyłem linijkę M107 na zielono
Ta M107 została zmieniona na M106 które widać po lewej.
A po prawej są ustawienia wiatraka w Cura;rze...



Ma ktoś może jakieś sugestię co mogę jeszcze zmienić żeby CURA generowała mi gcody bez tej linijki?
Jak są małe wydruki to spokojnie sobię mogę ręcznie zmieniać, ale jak mi przyjdzie edytować plik 20MB w notatniku ;)

Pozdrawiam
Załączniki
m107.png
Awatar użytkownika
JGFTW
Posty: 611
Rejestracja: 14 sie 2019, 05:19
Lokalizacja: Wrocław
Drukarka: Klony MK2s i CR10
x 333

Re: Anet A8 i brak chlodzenia wydruku...

Postautor: JGFTW » 17 maja 2020, 23:44

Musisz zmienić parametr Initial Fan Speed i wtedy nawet nie musisz M106 dodawać w gcodzie startowym.

EDIT: Wentylator będzie dmuchał na zadanej wartości procentowej aż do Regular fan speed at height , więc ten parametr możesz sobie ustawić i wtedy od wysokości będzie te Twoje 100% nadmuchu (czyli Fan speed, a dokładniej Regular Fan Speed)
Www
Cr10 2017 - direct, standalone ATX mod, 2ga oś Z, ABL, RPI + Octo
Klon MK2s - 1:1 własny sourcing części
Klon MK2s - 24v, silniki 809, Skr 1.3 SPRZEDAJĘ
Kolejny klon MK2s - SKR 1.3 , stół MK42 SPRZEDAJĘ
MPCNC worklog
Tantillus worklog
TinyCart v3.6 worklog
Www
Posty: 9
Rejestracja: 02 maja 2020, 22:45

Re: Anet A8 i brak chlodzenia wydruku...

Postautor: Www » 21 maja 2020, 16:10

JGFTW pisze:Musisz zmienić parametr Initial Fan Speed i wtedy nawet nie musisz M106 dodawać w gcodzie startowym.

EDIT: Wentylator będzie dmuchał na zadanej wartości procentowej aż do Regular fan speed at height , więc ten parametr możesz sobie ustawić i wtedy od wysokości będzie te Twoje 100% nadmuchu (czyli Fan speed, a dokładniej Regular Fan Speed)


OO super, no w sumie logiczne "prędkość inicjacji 0%"
Jutro uruchomię drkarkę i będę robił testy :)

Mam nadzieję że zadziała "normalnie"
(narazie zrobiłem osłonkę z teflonu na dyszę i bloczek grzejny i wpiąłem wentylator w inne gniazdo i daje cały czas na 100%)
Www
Posty: 9
Rejestracja: 02 maja 2020, 22:45

Re: Anet A8 i brak chlodzenia wydruku...

Postautor: Www » 24 maja 2020, 13:50

JGFTW Dziękuje!. oczywiście działa.

Wróć do „Kalibracja, problemy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości